14 Ağustos 2016 Pazar

Key Museum


Aslında bu tip tanıtımları blog ortamına taşımıyorum ama geçenlerde ziyaret etme şansı bulduğum Key Museum'dan bahsetmezsem oluşuma haksızlık etmiş olurum. İzmir'in Torbalı ilçesinde, merkezden yaklaşık 45 km uzaklıkta yer alan Key Museum, otomobilseverlerle dolu olan Özgörkey ailesinin sahip olduğu özel koleksiyonu herkesin beğenisine sunma isteğiyle ortaya çıkmış.


Dışarıdan bakıldığında tam bir depo havası olan müzenin iç mekanı Jay Leno'nun garajından farksız. Birçok otomobil meraklısı gibi sevgisi sadece araçlarla sınırlı kalmayan Özgörkey ailesi bu mekanı, 130'un üzerinde otomobilin yanında farklı malzemelerden üretilmiş maskotlar, eşarplar, model otomobiller, traktörler ve motosikletlerle donatmış.


Kenar ve köşelere de dikkatli bir şekilde baktığınızda antika benzin pompaları ve tek örnek heykeller gibi ilginç aksesuarları da görebileceğiniz müzenin restorasyon bölümünde her otomobilseverin hayalini kurduğu bir çalışma ortamı bulunuyor. Klasik otomobilleri sıfırdan kendisi restore eden müzenin koleksiyonunda 1800'lü yıllardan günümüze uzanan geniş bir yelpaze mevcut. Hatta bu araçlar arasında replika bir Batmobile bile bulunuyor.


Çok da küçük olmadığını düşündüğüm bir model otomobil koleksiyonuna sahip olmam nedeniyle bu müze benim için daha da ilgi çekici oldu. Bina içerisinde çeşitli noktalara serpiştirilmiş 2500'ün üzerinde model otomobil bulunduğunu öğrenmemle heyecan katsayım artarken bu araçların en küçüklerinin 1/18 ölçekli olduğunu görmem beni çok mutlu etti. Çok az yerde görebileceğiniz ve büyük çoğunluğu sınırlı üretim olan 1/8 ve 1/12 ölçekli modellerden düzinelerce bulunması zaten size tek başına birkaç saatinizi harcatıyor.


Aranız motosikletlerle iyiyse kolseksiyonda yer alan onlarca BMW dikkatinizi çekecektir. Bunun yanında Harley-Davidson ve Indian gibi Amerikan markaları da müzenin özel bir odasında ziyaretçilerin beğenisine sunuluyor. Hatta aynı odada biri Ferguson, diğeri de Porsche markalı iki traktör yer alıyor.


Anlata anlata bitiremeyeceğim müzeyi görmediyseniz bir an önce kendinizi Torbalı'ya atın derim. Şahsen ben, daha önce vakit bulamadığım için kendime kızdım. Pazartesi ve Salı günleri hariç halka açık olan müze saat 10:00 ile 17:00 arasında ziyaret edilebiliyor. Yalnız siz yola çıkmadan önce müzenin web sitesini veya Facebook sayfasını ziyaret edin zira en güncel duyurular buralarda bulunuyor.


Müzede geçirdiğim saatler sonrasında çektiğim yüzlerce fotoğraf bulunmasına rağmen sizlerle favorilerimi paylaşacağım ki mekana gittiğinizde hoş sürprizlerle karşılaşabilin. Gezim sırasında çektiğim fotoğraflara buradan ulaşabilirsiniz.

2 yorum:

  1. Pek çok kez Torbalı'ya gittim. Daha önce böyle bir müzenin varlığından haberdar değildim. Hayıflandım şimdi. En kısa sürede ziyaret etmek istediğim yerler arasında yerini aldı. Böyle bir mekanı tanıttığınız için size de ayrıca teşekkür ediyorum. Başarılar.

    YanıtlaSil