11 Nisan 2015 Cumartesi

BMW X3 sDrive20i


BMW'nin X ailesi olarak isimlendirdiği SUV modelleri arasında ortanca çocuk olan X3, segmentinin en popüler araçları arasında yer alıyor. Türkiye pazarında bu popülerliği çarpık vergi sistemine daha uygun motor seçenkleri sunarak pekiştirmek isteyen Alman firma bu doğrultuda aldığı kararla aracı 1.6 litre hacimli benzinli motoruyla da sunmaya başladı.

İlk nesil örnekleri 2003 yılında ortaya çıkan kompakt SUV 2007 yılında makyajlanmasının ardından yerini 2010 yılında ikinci nesile bıraktı. Otomobil üreticilerinin çoğu modelinde görülen trendi takip eden BMW yeni nesilde aracı büyüterek neredeyse ilk nesil X5 boyutlarına ulaştırdı. Geçtiğimiz yıl da makyaj operasyonu geçiren X3'ün büyüyen boyutları ve yeni motor seçeneğinin birleşimi ortaya nasıl bir araç çıkardığını ilerleyen paragraflarda göreceğiz.

Shelby Baja 700


Ford'un başarılı arazi performansı sunan pick up modeli F-150 SVT Raptor bir modifikasyon operasyonunda daha başrol oyuncusu oluyor. Bu sefer güçlendirme işlemi Shelby tarafından yapılmış.

İki yıl önce tanıtılan versiyonundan daha iddialı olan araçta farklı görünüme sahip 18 inç çaplı jantlar, daha küçük boyutlu ön tampon, büyük LED spotlar, elektrikli olarak hareket eden yan basamaklar, farklı bir arka tampon ve yeni bir süspansiyon sistemi kullanılmış.


Gövde grafikleri de yenilenen Baja 700 iç mekanında yeni deri döşemeler ve orta konsol üzerine eklenen üçlü gösterge paneliyle farklılık yaratmış.

6.2 litre hacimli v8 motoruna kompresör besleme uygulanan aracın gücü 700 beygire ulaşmış. 50 örneği bulunacağı açıklanan Baja 700 standart araçtan 45.000 Dolar daha pahalı.

10 Nisan 2015 Cuma

Hyundai Accent Blue


Güney Kore merkezli üretici Hyundai elini güçlendirmeye devam ediyor. Türkiye'de popüler olan modellerinden Accent Blue'nun turbo Diesel motorunu güçlendirdiğini açıklayan marka yeni şanzımanını da bu araca ugulamaktan çekinmemiş.

1.6 litre hacimli turbo Diesel motoru artık 136 beygir güç üretebilen otomobil 6 ileri vitesli manuel veya 7 ileri vitesli, çift kavramalı yarı otomatik şanzımanla alınabiliyor. Manuel üniteyle 260, yarı otomatikleyse 300 Nm tork üretebilen motor bu ikiliyi 190 km/s sürate ulaştırabilirken 0'dan 100 km/s sürate ulaşmak sırasıyla 10.1 ve 10 saniye sürüyor. Ayrıca çift kavramalı şanzımana sahip model, bir önceki nesil tam otomatik şanzımana oranla %20'ye varan yakıt tasarrufu sunup fabrika verisi 4.6 litre/100 km'lik yakıt tüketim ortalamasına ulaşabiliyor.

9 Nisan 2015 Perşembe

VÄTH GLA V20


Mercedes'in en küçük "GL" modelini modifiye eden firmalar arasına VÄTH da katıldı. Otomobilin Türkiye'de çok popüler olan GLA 200 versiyonu için modifikasyon kiti geliştiren şirket görünüme de el atmış.

Farklı tasarıma sahip 18 inç çaplı jantlar sunan VÄTHfren sistemini güçlendirirken yenilediği egzoz sisteminin farklı görünüme sahip çıkışlarına ev sahipliği yapabilmesi için arka tampon alt kısmını da farklılaştırmış.

Turbo beslemeye sahip 1.6 litre hacimli benzinli motor için sunulan V20 modifikasyon kiti gücü 184 beygire yükseltirken tork değeri 310 Nm'yi bulmuş.

Tesla Model S 70D


A.B.D. merkezli elektrik motorlu otomobil üreticisi Tesla beş kapılı liftback modeli Model S'in yeni giriş versiyonunu tanıttı. Fiyatında küçük bir artış olan otomobilin performans ve menzilinde de gelişme yaşanmış.

Model S 60D'nin yerine geçen otomobilin menzili 50 km artışla 385 km'ye ulaşırken çift motor kullanımıyla elde edilen dört tekerlekten çekiş sistemi sayesinde 0'dan 96 km/s sürate ulaşma süresi 5.2 saniyeye inmiş. 329 beygir gücünde olan aracın maksimum süratiyse 225 km/s'e ulaşmış.

Mercedes-Benz C Serisi


Mercedes'in en popüler modelleri arasında yer alan C Serisi de yeni motorlarına kavuştu. Bir süredir Türkiye pazarında da sunuluyor olan 1.6 litre hacimli turbo Diesel ünitenin de yer aldığı seçeneklerin haricinde donanımda da geliştirmeler yapılmış.

C200 BlueTEC ismiyle tanıtılan modelde Renault raflarından alınıp üzerinde değişiklikler yapılan 1.6 litre hacimli turbo Diesel motor 136 beygir güç, 320 Nm tork (Estate için 300 Nm) üretebilirken aynı üniteyi kullanan C180 BlueTEC 116 beygir güç, 250 Nm tork üretebiliyor.

C200 ve C220 d modelleri dört tekerlekten çekiş sistemiyle de sunulurken benzinli modelin 2 litre hacimli motoru 184 beygir güç, 300 Nm tork üretebiliyor. C250'nin yerine gelen C300'de de görev yapan motor bu araçta 245 beygir güç, 370 Nm tork üretebiliyor.

Donanımı da zenginleştirilen C Serisi'nin opsiyonları arasına ısıtmalı direksiyon simidi, dokunmatik ekran ve head up display eklenmiş.

Opel ADAM Rocks S


Opel'in küçük hatchback modeli ADAM'ın yükseltilmiş versiyonu olan ADAM Rocks daha sportif sürüş özellikleri sunan S versiyonuna kavuşuyor. Görünümünde küçük farklılıklar bulunan aracın performansıysa daha üst seviyeye ulaşmış.


ADAM Rocks'a göre 15 mm alçaltılan süspansiyon sistemiyle donatılan S seçeneğinde daha güçlü frenler ve daha direkt bir direksiyon sistemi kullanılmış. Farklı jantlar ve ön tampon altı koruması sunan otomobilin arka bölümünde de ADAM S'te olduğu gibi daha büyük spoiler ve kromajlı egzoz çıkışı dikkat çekiyor.


İç mekanda Recaro imzalı sportif yan destekli koltuklar opsiyonel donanıma alınırken kaput altında yer alan 1.4 litre hacimli motor turbo besleme yardımıyla 150 beygir güç, 220 Nm tork üretebiliyor. 6 ileri vitesli manuel şanzımanla 0'dan 100 km/s sürate 8.5 saniyede ulaşabilen otomobilin maksimum süratiyse 210 km/s.

Citroën Aircross


Fransız üretici Citroën, ürettiği 50 milyonuncu otomobili görkemli bir şekilde kutluyor. Bu yıl Çin'de şık bir SUV konsepti tanıtacak olan firma bu aracın teknik verilerini ve tasarım detaylarını basınla paylaştı.

Güçlü bir görünüme sahip olan Aircross markanın C4 Cactus ile başlattığı fütüristik çizgileri devam ettiriyor. Çift katlı ön panjurunun kenarlarında LED farlar yer alan konseptin ön tamponunda, C4 Cactus'ün Air Bump detayını hatırlatan Air Curtain görülebiliyor. 22 inç çaplı jantlar ve özel lastiklere sahip olan aracın yan etekleri de Alloy Bump isimli korumalara sahip.


Kaputu üzerine hava çıkışları açılan konseptin çamurlukları da siyah renkli korumalara sahipken geriye doğru açılan arka kapıların camlarına Air Sign isimli çerçeveler yerleştirilmiş. Cam tavan ve C4 Cactus'te olduğu gibi şekillendirilen tavan raylarına sahip olan aracın arka bölümünde LED stoplar ve tampona gizlenen çift egzoz çıkışı dikkat çekiyor.

4.580 mm boya, 2.100 mm genişliğe ve 1.800 mm yüksekliğe sahip olan otomobilin B sütunları bulunmuyor. İç mekanda vücudu sarmalayan dört koltuk sunan Citroën her koltuğa mikrofon ve hoparlör yerleştirilerek insanların birbirleriyle konuşmasını kolaylaştırmak istemiş.


Fütüristik kokpitinde üst ve alt bölümleri düzleştirilmiş direksiyon simidi, metal pedallar, yüksek bir vites konsolu, head up display ve yüksek çözünürlüğe sahip, 12 inç büyüklüğünde iki ekran yer alan konseptin sağda bulunan ekranı yolcu tarafına çekilebiliyor.

Kaputu altında hibrit bir güç ünitesi bulunan otomobilin turbo beslemeye sahip 1.6 litre hacimli benzinli motoru 218 beygir güç, 275 Nm tork üretebilirken arka aksa yerleştirilen elektrik motoru 95 beygir güç 200 Nm tork üretiyor. 0'dan 100 km/s sürate 4.5 saniyede ulaşabilen otomobilin sadece elektrik motoruyla ulaşabildiği menzil 50 km.

Mercedes-Benz SLK Serisi


Mercedes'in küçük roadster modeli SLK'ya yeni motor ve şanzıman seçenekleri eklendi. Donanımında da ufak tefek yenilikler sunulan otomobilin tasarımındaysa farklılık yok.

LED gündüz farlarını otomobilin standart donanımında sunan Mercedes, SLK 200'de, SLK 250'nin yerine geçen SLK 300'de de kullandığı 2 litre hacimli motora yer vermiş. SLK 200'de 184 beygir güç, 300 Nm tork üretebilen ünite SLK 300'de 245 beygir güç, 370 Nm tork üretebiliyor. İlk araç 6 ileri vitesli manuel şanzımanla alınabilirken ikincisinde 9 ileri vitesli otomatik şanzıman sunulmakta.

İsim değişikliğine uğrayan modellerden birisi olan SLK 250 d'nin 2.1 litre hacimli turbo Diesel motoruysa 204 beygir güç, 500 Nm tork üretebiliyor. Alman firma bu modeli de 9 ileri vitesli otomatik şanzımanla sunuyor.

7 Nisan 2015 Salı

Nissan X-Trail Hybrid


Nissan'ın başarılı SUV modellerinden X-Trail yeni bir versiyona kavuştu. Şimdilik sadece Japonya pazarında satılacak olan araç hibrit güç ünitesine sahip.

Görünümünde büyük bir yenilik olmayan aracın sis farları dörtgen LED üniteler olarak tasarlanırken hibrit motoru belirten logolar hem bagaj kapağı hem de ön çamurlukların arkasına eklenmiş. İç mekanda da asıl yenilik gösterge paneline eklenen güç üretim ve tüketim şemalarında.


Kaputu altında yer alan 2 litre hacimli benzinli motor 147 beygir güç, 207 Nm tork üretebilirken elektrik motoru 41 beygir güç, 160 Nm tork üretebiliyor. İki veya dört tekerlekten çekiş sistemiyle alınabilen X-Trail Hybrid'in ortalama yakıt tüketim değeri 4.8 litre/100 km olarak açıklanıyor.

Ultima Evolution


Zamanlarının büyük bir kısmını pistte geçirmek üzere tasarladığı otomobillerle tanınan Ultima, GTR ve Can-Am modellerinin yerine geçecek olan aracını tanıttı.

Coupé ve roadster gövde seçeneklerine sahip olan otomobilde yukarıya doğru açılan küçük kapılar, geniş yan hava girişleri, karbon fiber splitter, açısı ayarlanabilen büyük spoiler, LED aydınlatma grubu ve 18 inç çaplı jantlar bulunuyor. 4 metre boya sahip olan araçlar 1.850 mm genişliğindeyken süspansiyon sistemi sertlik haricinde yükseklik ayarına da sahip.


İç mekanında bir yarış aracı havası esen Evolution'da yere sabitlenen metal pedal seti ve vites kolu, tam boy takla kafesi, 6 noktadan bağlantılı emniyet kemerleri, sabit yarış koltukları ve Momo marka, Alcantara kaplı direksiyon simidi yer alıyor.

Yaşam alanı tamamen deri kaplanabilen otomobilde klima, navigasyon sistemi, deri çanta seti ve telemetri verileri sunabilen direksiyon eklentisi opsiyonel olarak alınabilmekte.


Kaputu altında Chevrolet'den alınan ve hacimleri 6.2 ile 7 litre arasında değişen v8 motorlar bulunan otomobilin en güçlü versiyonunda kompresör beslemeye sahip 6.8 litre hacimli bir ünite görev yapıyor. 1.020 beygir güç, 1.245 Nm tork üretebilen ünitenin 950 kg ağırlığa sahip otomobilde harikalar yaratmasıysa sürpriz değil.

0'dan 96 km/s sürate 2.3 saniyede ulaşabilen aracın 160 km/s'e ulaşması 4.9 saniye sürüyor. 240 km/s sürate 8.9 saniyede ulaşabilen en güçlü modelin 0-160-0 km/s süresi 8.8 saniye olarak açıklanırken maksimum sürat 385 km/s'in üzerinde.

6 Nisan 2015 Pazartesi

Ssangyong Tivoli EVR ve XAV


Güney Kore merkezli üretici Ssangyong kendi evinde düzenlenen otomobil fuarında iki konsept birden sergiledi. Araçlardan ilki model gamında yer alan Tivoli'nin elektrik motorlu versiyonuyken ikincisi tamamen farklı.

İsmini paylaştığı Tivoli'nin genel hatlarına sahip olan EVR'da daha aerodinamik tasarımlı jantlar, LED farlar, ince yapılı yan aynalar, sportif görünümlü bir ön tampon ve şeffaf bir bölüme sahip kaput bulunuyor.

127 beygir güç üretebilen elektrik motoru 1 silindirli benzinli bir menzil uzatıcıya sahip olan otomobil bu üniteyi kullanmadan 130 km menzil sunabilirken maksimum menzil 500 km olarak açıklanıyor. Aracın maksimum süratiyse 150 km/s.


XAV isimli konsepti önden bakıldığında ikinci nesil Korando'yu andırırken diğer bölümlerden Toyota FJ Cruiser detayları görmek mümkün. Genel olarak köşeli hatlar sunan araçta LED aydınlatma grubu ve taban korumaları kullanılmış.


Hibrit motor grubuna sahip olan aracın 1.6 litre hacimli benzinli motoru elektrik motoruyla birlikte çalıştığında dört tekerlekten çekişli hale geliyor.

5 Nisan 2015 Pazar

Mercedes-Benz CLS 350 BlueTEC 4MATIC


Daha çok ağırbaşlı tasarımlarla akıllara gelen Alman üreticiler çok sık olmasa da değişik şeyler denemeyi ihmal etmiyor. Bunun en güzel örneklerinden birisi Mercedes'in önce CLS, daha sonra da CLA Serisi'yle yaptığı "dört kapılı coupé" atağı. Özellikle CLS'nin ilerleyen dönemde Audi A7 Sportback ve BMW 6 Serisi Gran Coupé gibi modeller tarafından izlenmesi pazarın da bu gelişmeye aç olduğunu gösterir nitelikte.

İlk nesil modelleri 2004 yılında karşımıza çıkan CLS'nin ikinci nesil örnekleri 2010 yılında tanıtıldı. F800 Style konseptinden alıntılar içeren bu otomobil geçtiğimiz yıl hafif bir makyaj operasyonuna alındı. İkinci nesille birlikte Shooting Brake gövde seçeneğine de kavuşan CLS ailesi Mercedes'ten alışık olduğumuz şekilde birçok motor seçeneğine sahip. Testime konuk olan modelse 3 litre hacimli turbo Diesel motor ve dört tekerlekten çekiş sistemine sahip bir örnek.