14 Şubat 2015 Cumartesi

BMW M4 Coupé MotoGP Safety Car


BMW sponsoru olduğu MotoGP organizasyonu için özel olarak geliştirdiği M4 Coupé modelini tanıttı. Alışılmış tasarım farklılıklarının yanında otomobilin kaputu altında yakında seri üretim bir modelde yer bulacak farklı bir donanım da var.


Tavan ve ön tamponunda yer alan çakarlar dışında bagaj kapağı üzerine büyük bir spoiler eklenen otomobilin gövdesinde farklı grafikler kullanılmış. İç mekanda M Performance kataloğundan alınmı birçok aksesuar görülebilirken ön yolcu panelinde özel üretim işlemesi yer alıyor.

Kaput altında turbo beslemeye sahip 3 litre hacimli motoru kullanılmaya devam eden otomobilin farklı yanıysa yanma odasına giden havanın su püskürtülerek soğutuluyor olması. Bu sayede daha yüksek performans ve daha uzun ömürlü bir motor gibi avantajlar kazanan aracın 5 litre hacimli su deposu donmaya karşı korunaklı bir şekilde bagaja yerleştirilmiş.

6 yorum:

  1. bu 5 litre devirdaim yapacak mı yoksa sileceğe su koyar gibi buna da mı su koyulacak sürekli?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Devridaim radyatörde oluyor zaten. Bu su püskürtülecek.

      Sil
  2. Bir nevi methanol kiti mantığı yanlış anlamadıysam. Blok etrafında dolanan radyatör destekli soğutma sıvısı ve yanma odasında kullanılacak olan havayı soğutan intercoolerın vereceğinden daha soğuk bir hava sağlama temeli. Acaba methanol vb türevleri ile suyun soğutma kapasitesini harici bileşenler ile arttırma yoluna gitmişlermi-gideceklermi? O da tüm destek sistemleri çok çok ayrı bir altyapı gerektirir (sarf olarak kullanılan bir sıvı sistemidir, harici depo, borulama, gerekli tüm sisteme alkolün aşınma etkilerini engelleyici kaplamaların yapılması, motora enjekte sisteminin kurulması vb.) tabi ancak yakın gelecekte downsizing, start-stop, hybrid, fren ve kompresyon enerji geri kazanımı vb büyük adımlardan birisi olarak sıkça kullanımda yerini alacaktır diye düşünmekteyim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sistem zaten bagajdan alınan suyu motora kadar taşıyıp püskürtüyor. Yolu hazır yani diğer sıvıların da fakat sıvının kolayca ulaşılabilir olması önemli. Gerçi suyun ne kadar saf olması gerektiği bilinmiyor henüz ama bakalım.

      Sil
  3. Bunu modifikasyonlarla uğraşan kişilerin uyguladığını forumlarda görmüştüm, hatta motorun içindeki kurum tabakasını temizlemek için hava filtresini çıkartıp içine hortumla su püskürttüklerini (suyun çok az miktarda olmasına rağmen egzozdan beyaz dumanlar çıkıyordu )izlediğim videolar mevcut. Fakat ilk defa seri üretime alındığını görüyorum, var mıdır daha öncesi Onur abi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Var tabi. Turbo beslemeye bayılan Saab, 99 Turbo'da kullanmıştı zamanında. Hatta 2. Dünya savaşında uçakların daha çabuk havalanması için kullanılmış geçen yüzyılın ilk yarısında.

      Sil