30 Temmuz 2014 Çarşamba

Enerji Verimli Ulaşım: Yolculukta Dikkat Edilmesi Gerekenler




Enerji ve Tabii kaynaklar bakanlığı ve Enerji Verimliliği Derneği tarafından lansmanı yapılan Enerji Takımı projesi dahilinde hazırlanan tavsiyelerin ilk dördünü Toplu Taşıma, Hız Sınırları, Araç Bakımı ve Havalandırma başlıklarında incelemiştik. Şimdiyse beşinci  başlık olan Yolculukta Dikkat Edilmesi Gerekenler’e bir göz atalım. Önceki makalelerde olduğu gibi aslında bildiğimiz noktalardan oluşan başlık, otomobili en verimli şekilde, diğer bir değişle en düşük yakıt tüketimi ve egzoz salınımıyla sürebilmeyi sağlıyor.


Özellikle tatilcilerin yollarda olduğu şu günlerde dikkat edilmesi gereken ilk nokta Araç Bakımı bölümünde de üzerinden geçtiğim servis ziyaretleri. Filtrelerin yanında frenler ve lastikler gibi güvenliği de doğrudan etkileyen parçaların da kontrol edilmesi verimliliğin yanında yol güvenliğini de artıracaktır.

Uzun yolda olmasa da şehir içi yolculuklarda sıklıkla karşılaşılan bir problem de eldeki işin gereği olan aracı kullanmamak. Çoğu zaman firmaların kiralık araç filolarından seçilen araçlar ne kadar büyürse tüketim değerleri de o kadar artmakta.


Şehir trafiğinde olduğu kadar uzun yolda da sorun olan aşırı ağırlıksa hemen hemen her aracın problemi. Otomobilleri bir araç değil yaşam alanı olarak kullanan sürücülerin sonradan kullanabileceği gereçleri bagajda taşıması hem gerekli olduğunda bagaj hacminin azalmasına neden oluyor hem de tüketimi artırıyor.


Otomobilin aerodinamik yapısını bozacak şekilde yükleme yapmanın da özellikle yüksek süratlerde ek tüketime neden olduğu unutulmamalı. Bu sorun göz önünde bulundurularak tasarlansalar da port bagajlar bile ister istemez hem araç performansını düşürür hem de yakıt tüketimini artırır.

Bir sonraki konumuz: Sürüş Stili.