22 Temmuz 2014 Salı

Enerji Verimli Ulaşım: Havalandırma


Enerji ve Tabii kaynaklar bakanlığı ve Enerji Verimliliği Derneği tarafından lansmanı yapılan Enerji Takımı projesi dahilinde hazırlanan tavsiyelerin ilk üçünü Toplu Taşıma, Hız Sınırları ve Araç Bakımı başlıklarında incelemiştik. Şimdiyse dördüncü başlık olan Havalandırma'ya bir göz atalım. Önceki makalelerde olduğu gibi aslında bildiğimiz noktalardan oluşan başlık, otomobili en verimli şekilde, diğer bir değişle en düşük yakıt tüketimiyle sürebilmeyi sağlıyor.


Yaz aylarının sıcaklığını iyiden iyiye hissettirdiği şu günlerde seyahat sırasında dikkat edilecek en önemli noktalardan birisi şüphesiz klima kullanımı. Evlerde kullanılan ortalama bir klima kadar güçlü olan otomobil klimaları ihtiyaç duydukları enerjiyi doğrudan motordan aldıklarından devrede oldukları süre boyunca tüketimi %5'e kadar artırma kapasitesine sahip. Haliyle performans düşüşünü de beraberinde getiren bu sistemin doğru kullanımı gereksiz yakıt tüketiminin önüne geçecektir.


Klima sistemleri maksimum fan hızında en yoğun soğutmayı yapamadıkları gibi sıcaklığın minimuma ayarlanması da pompalarının sürekli çalışması gerektiği anlamına geliyor. Bu ikilinin yanında yaşam alanı sıcaklığı makul bir seviyeye indiğinde iç sirkülasyon kullanılırsa sistemin üzerine düşen yükün azalacağı da bir gerçek. Bu durumda zamanla ağırlaşabilecek olan iç mekan havasını kısa süre cam açarak tazeleyebilirsiniz.

Konu cam açmaktan açılmışken özellikle şehir içi hızlarında camları açık tutmak klima kullanımında olduğundan daha az tüketim anlamına gelse de sürat arttıkça tüketimin de arttığını unutmayın. Özellikle yüksek süratlerde bilinçli klima kullanımının hem cebe hem de çevreye daha yararlı olabileceğini hatırlamakta yarar var.


Havalandırma ızgaralarını mümkün olduğu kadar kapatmamak taze havanın araç içerisine daha homojen bir şekilde dağılmasına yardımcı olacağından istenilen sıcaklık seviyesine daha çabuk ulaşılabilecektir. Ayrıca sıcaklığın sabit tutulması görevinin de havalandırma sisteminin "Otomatik" fonksiyonuna aktarılması gereğinden uzun süren klima kullanımının önüne geçecektir.

Bir sonraki konumuz: Yolculukta Dikkat Edilmesi Gerekenler.

4 yorum:

  1. Google chrome dan yorum yapamıyorum neden acaba yazıyorum yayınla diyince kayboluyor ? Şu anda ie den yazıyorum.

    asıl söylemek istediğimse bu tür yazıların araba sitelerinde daha çok yer alması gerektiği sizi tebrik ediyorum

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sanırım şu sıra Blogspot güncellemesi yapıyor Google. Aynı problem IE'de benim başıma geldi.

      Bir de teşekkürler.

      Sil
  2. Özellikle havalandırma ızgaraları ile ilgili vermiş olduğunuz bilgiler için teşekkürler.

    YanıtlaSil
  3. Başarılı bir makale olmuş paylaşım için çok teşekkür ederim ..

    YanıtlaSil