27 Aralık 2013 Cuma

Honda VEZEL


Tokyo otomobil fuarında sergilenecek araçlarını tanıtan Honda yeni modellerdense modifiye edilmiş güncel araçlara ağırlık vermiş. Bunun yanında organizasyona yeni SUV VEZEL'in modifiye edilmiş versiyonları da getirilmiş.

Görsel olarak yenilenmiş olan bu araçlardan ilki Modulo'nun geliştirdiği konsept. Honda modelleri üzerinde çalışmalar yapan firmanın Mugen'e göre daha sade bir görünüm sunmasına alıştık. Buna rağmen farklılığı dikkat çekici olan otomobilde yanlarına parçalı splitter eklenmiş yeni ön tampon, siyah renkli yan aynalar, çift renkli jantlar, daha büyük bir spoiler ve hafifçe makyajlanmış arka tampon bulunuyor.


İç mekanında tasarım farklılığı sunmayan Modulo modifikasyonlu VEZEL, koltuklar, vites konsolu, kapılar ve orta konsolda bordo renkli deri döşemelerle daha şık bir hale gelmiş.


Aynı araç için daha çok dikkat çeken bir görünüm sunan Mugen yenilediği ön panjura kendi logosunu koyarken ön tamponu genişletmiş. Jantları da büyüten firma yan etekleri ve arka tamponu yenilerken yan camlara da rüzgarlıklar eklemiş.

26 Aralık 2013 Perşembe

Hyundai ix35 1.6 GDI Elite Otomatik


Hyundai'nin kompakt SUV modeli ix35 geçtiğimiz Ekim ayında yenilenmesiyle birlikte Türkiye pazarında 1.6 litre hacimli benzinli motor ve otomatik şanzıman ikilisiyle sunulmaya başladı. Ülkenin vergi politikası nedeniyle fiyatı çok artan 2 litre hacimli turbo Diesel motora sahip modele bir alternatif olarak düşünülen araç bu sayede diğer markalarla da daha etkili şekilde yarışabilecek.

Markanın Tucson modeliyle 2004 yılında girdiği pazarda Kia Sportage'ın teknik ikizi olan aracın ikinci nesil örnekleri 2009 yılında piyasaya sürüldü. Yeni araçların ismi bazı pazarlarda Tucson olarak kalsa da Tucson ix ve Tucson ix35 de kullanılan model adları arasında yer alıyor. Türkiye'de iki motor seçeneği bulunan otomobilin yurt dışında 2 ile 2.4 litre hacimli benzinli ve 1.7 litre hacimli turbo Diesel motor seçenekleri sunuluyor.


Dış Mekan


Piyasaya çıktığı günden bu yana ana hatlarında büyük bir değişiklik olmayan ikinci nesil ix35'in görünümünde ön tamponun altına yerleştirilmiş plastik splitter, sis farları çevresine eklenen siyah kaplamalar, kromajlı ön tampon süslemeleri ve kapı kolları, farların iki farklı yerinde bulunan gündüz aydınlatmaları, koyu renkli jantlar, sinyal entegre edilmiş yan aynalar, spoiler ve LED stoplar dikkat çekiyor.

4.410 mm boya, 1.820 mm genişliğe ve 1.665 mm yüksekliğe sahip olan aracın aks mesafesi 2.640 mm olarak açıklanıyor.

Üzerine eklenen dalgalanmalarla güçlü bir görünüm sunan çamurluklar, geriye doğru uzayan farlar, 17 inç çaplı jantlar, alçak tutulmuş tavan rayları ve kaputa eklenen bombeler aracın dinamik duruşunu pekiştirmiş.


İç Mekan


İç mekanında uzakdoğu etkileri kolayca görülebilen ix35'in ön kapılarında geniş gözler ve çift renkli plastik kaplamalar görülebiliyor Sürücü kapısına ergonomik şekilde yerleştirilen cam ve ayna kumandaları kullanışlı olsalar da ayna kumandalarının aydınlatılmamış olması geceleri sorun yaratabilir.

Ön panelde de çift renk kullanan Hyundai gösterge tablosuışık seviyesi ayarını, yokuş iniş sistemi ve ESP kapatma düğmesiyle birlikte direksiyon simidinin sol tarafına koymuş. Deri kaplı, şık bir direksiyon simidine sahip olan araç bu bölümde ses sistemi, yol bilgisayarı ve telefon kumandaları da sunmakta. Açık mavi ve beyaz renkli aydınlatmalara sahip olan gösterge panelinde renkli bilgisayar ekranı da sunulurken gölgelik yumuşak plastikten üretilmiş.

Orta konsolda, dik yerleştirilmiş havalandırma ızgaralarının arasında ses ve çift bölgeli klimanın kumanda düğmeleri görülebilirken daha aşağıda koltuk ısıtma, park sensörleri ve otomatik park sisteminin düğmeleri bulunuyor. Vites konsolunun önündeyse kapaksız bir göz, USB ve Aux girişleri, çakmak ve 12 Volt soket mevcut. Otomatik şanzımanın zigzaglı vites yollarını konsola entegre etmiş olan Hyundai bu bölümde iki bardaklık, el freni kolu ve altında geniş bir göz olan kol dayanağını eklemiş.

Arka kapılarda da derin gözler sunan üretici arka koltuklar için sunduğu ısıtma sisteminin kumanda düğmelerini de kapılara almış. Ön kısmına bardaklık eklenen katlanabilir kol dayanağı ve üç adet kafalığa sahip olan arka koltukların sırtlıkları yatırılarak 591 litre hacimli bagaj hacmi 1.436 litreye yükseltilebiliyor.


Konfor


Donanım olarak dikkat çekici bir araç olan Elite paketli ix35 bu başlıkta önemli artılara sahip. Hem ön hem de arka tamponlarda park sensörleri bulunan araçta iç aynaya entegre edilmiş geri görüş kamera ekranı ve otomatik park yardımcısı yer alıyor. 17 inç çaplı, küçük olmayan jantlara sahip olan aracın 60 yanaklı lastikleri de darbe emişi konusunda başarılı.

Üç farklı moda sahip olan direksiyon sistemi şehir içi sürüşlerde hafif yapısıyla rahatlık sağlarken orta sertlikte ayarlanan süspansiyon sistemi yol tutuş ve konfor dengesini yakalayabilmiş. Yol gürültüsü iç mekana çok yansımazken çok aerodinamik olmayan yapı rüzgar sesinin erken başlamasına neden olmuş.

Dikkat çekici donanım paketinde dört elektrikli cam, elektrikli katlanabilen yan aynalar, tepe iniş yardımcısı, hem ön hem de arka koltuklarda ısıtma sistemi, direksiyondan kumanda edilebilen güçlü bir müzik sistemi, Bluetooth bağlantısı, USB ve Aux girişleri, çift bölgeli otomatik havalandırma, renkli ekranlı yol bilgisayarı, deri döşeme ve açılabilir panoramik cam tavan bulunurken en büyük konfor donanımı şüphesiz 6 ileri vitesli otomatik şanzıman. Tork konvertörlü tam otomatik ünite yumuşak geçişleriyle dikkat çekerken manuel vites değişimine de izin veriyor.

Geniş koltuk yüzeylerinde konforlu yolculuklar yapmak mümkün. Sürücü koltuğuna bel destek ayarı da ekleyen Hyundai baş, omuz ve diz mesafelerinde sınıfının ortalamalarını tutturmuş


Sürüş


Ülkenin saçma vergi sistemi nedeniyle ix35'in kaputu altına giren 1.6 litre hacimli benzinli motorun otomatik şanzıman ve 1.5 tonluk gövde ağırlığıyla birleşince harikalar yaratması beklenmemeli. 135 beygir güç, 165 Nm tork üretebilen ünitenin sağladığı 160 km/s'lik maksimum sürate bakılarak aracın bir yarış otomobili olmaması beklenebilir.

Direksiyon başına geçildiğinde dikkati çeken hassas gaz pedalı yere sabitlenerek sportif bir etki yaratılsa da özellikle yüksek süratlerde dinamizm için yapılacak tek şey vites düşürmek oluyor. Neyse ki şanzıman bu konuda istekli davranıyor. Haliyle tüm bunların bir de bedeli var. Ortalama test tüketimi 10.9 litre/100 km olarak gerçekleşen aracı düz yolda, düşük süratlerde kullandığınızda ortalama 8 litre/100 km'nin altına düşse de otoyolda yüksek süratlere ulaşıldığında 13 litre/100 km'nin çok üzeri görülebiliyor.

225/60-17 ölçülerindeki lastikler geniş yanaklı olsalar da orta sertlikteki süspaniyon sistemiyle birleşince yol tutuşta dengesizlik sezilmiyor. Farklı modlara sahip olan direksiyon sisteminin hissiz olması dinamik sürüşlerde pek zevk vermeyebiliyor fakat daha önce de belirttiğim gibi aradığınız bir otoban faresi ataklığıysa zaten yanlış araca yönelmişsiniz demektir.

Görsel olarak çok sportif durmasalar da ön koltukların alt bölümde sunduğu yan destekler başarılı. Aracın yüksek G kuvvetlerine maruz kalmayacağını düşünürsek sırtlıklardaki desteklerin biraz alçak olması sorun yaratmıyor.


Fiyat/Donanım


Hyundai modellerinin genel olarak güçlü olduğu bu başlıkta test aracım da gücünü gösterdi. Vergilerin iyice artmasıyla birlikte 2 litre hacimli turbo Diesel motorla donatılan modelin fiyatı 100.000 TL üzerine çıkan ix35'e 1.6 litre hacimli benzinli ünite ilaç gibi gelmiş.

Fiyatı bu sayede yarıya inen aracın giriş modeli Style donanım paketiyle 60.200 TL'ye alınabilirken Elite paketle fiyat 66.500 TL seviyesine çıkıyor. Otomatik şanzıman için 3.000 TL fark isteyen Hyundai standart donanımda elektrikli dört cam ve aynalar, açılabilir panoramik cam tavan, 17 inç çaplı jantlar, deri koltuklar, çift bölgeli havalandırma, ön ve arka koltuk ısıtıcısı, yol bilgisayarı, USB ve Aux girişlerine sahip, MP3 ve CD çalabilen ses sistemi, yokuş iniş ve kalkış destekleri, ön, yan ve perde hava yastıkları, geri görüş kamerası, ön ve arka park sensörleri, otomatik park yardımcısı, elektrokromik iç ayna, çok fonksiyonlu direksiyon simidi, sis farları ve LED gündüz aydınlatması sunuyor.


Sonuç


Sınıfının dikkat çekici modellerinden olan Hyundai ix35'in başarılı satış rakamlarına ulaşmasının önündeki en büyük engel kalktı. 2 litre hacimli turbo Diesel motoruyla hem performans hem de tutumluluk sunsa da vergiler nedeniyle fiyatları yükselen aracın 1.6 litre hacimli üniteyle 60.000 TL seviyesinden başlayan fiyatları potansiyel müşterileri kendisine çekiyor.

Markanın diğer modellerinde olduğu gibi zengin donanımıyla dikkat çeken araç performans severlere değil konfor ağırlıklı araç arayışında olanlara sesleniyor. Otomatik şanzıman opsiyonuyla da bu tip müşterileri kendisine çekmeyi başaracak gibi görünen ix35 1.6 GDI'ın başarılı satış rakamlarına ulaşması zor değilmiş gibi görünüyor. Türkiye için belki de en büyük şanssızlıksa ix35 ailesinin küçük hacimli Diesel motorunun 1.6 yerine 1.7 litre hacimli olması.


Fotoğraflar


Test sırasında çektiğim fotoğraflara buradan ulaşabilirsiniz.

25 Aralık 2013 Çarşamba

Lumma CLR RS


Şu sıralar modifikasyon dünyasında popüler olan araçlardan birisi de yeni nesil Range Rover Sport. Sadece görünüme yönelik olan paket yaklaşık 29.500 Euro değerinde.

Çamurluk ve yan etekleri genişletilmiş aracın yenilenen tamponunda ek LED aydınlatmalar ve hava girişleri yer alırken alt kısımda bir de splitter bulunuyor. Kaputta ek hava çıkışları açılırken arka kısımda koyu renkli stoplar, çift katlı spoiler, difüzör ve dört çıkışlı egzoz sistemi görülebiliyor. Farklı çap ve tasarımlarda jantlar sunan Lumma Design'ın resimlerde görünen araçta kullandıklarıysa 22 inç çaplı.

İç mekanda da farklı renk ve desende deri döşemeler sunulurken karbon fiber kaplamalar ve özel tasarım paspaslar da unutulmamış.

Volkswagen Mama Up!


Volkswagen'in minik hatchback modeli Up! yeni versiyonlarıyla dikkat çekmeye devam ediyor. Bu araçlardan birisi de büyük ihtimalle tek örnek kalacak olan Mama Up!


İsminden de anlaşılacağı gibi annelere yönelik hazırlanmış bir konsept olan bu aracın gövdesinde beyazla birlikte pembe renkli paneller kullanılırken beyaz renkli jantlar daha büyük boyuta sahip.

İç mekanda da beyaz ve pembe renkler hakim. Bu bölümde ayrıca iptal edilen ön yolcu koltuğu yerine yerleştirilen mama tutacakları ve arka kısımda görülebilen bebek koltuğu da görülebiliyor.

Manhart MH1 400


Manhart Racing tarafından hazırlanan modifikasyon kitlerine bir yenisi eklendi. Güncel BMW 1 Serisi'nin en güçlü modeli M135i için geliştirilen paket görünümü çok değiştirmese de performans artışı dikkat çekici.

Mat siyah folyoyla kaplanmış olan tanıtım aracında 19 inç çaplı jantlar kullanılırken bazı detaylar sarıya boyanmış. Süspansiyon sistemi yenilenen otomobilin fren sisteminde önde 380, arkadaysa 356 mm çaplı diskler görev yapıyor.


İç mekanda Alcantara ile kaplanan yüzeylerin yanında baklava desenli dikişlere sahip sportif ön koltuklar, metal pedal seti ve karbon fiber kaplamalar görülebiliyor.

Kaputu altında görev yapan 3 litre hacimli motoru yeni bir turbo beslemeye sahip olan aracın gücü 400 beygire, torkuysa 561 Nm'ye ulaşmış.

24 Aralık 2013 Salı

Loewenstein LM63-700 C63 AMG Estate


Mercedes C Serisi yenilense de eski modeller için sunulan modifikasyon kitleri arasına yenileri eklenmeye devam ediyor. Ailenin en güçlü station wagon modeli C63 AMG Estate için hazırlanan kit Loewenstein Manufaktur tarafından hazırlanmış.

İsmi çok duyulmamış bir Alman firma olan Loewenstein'ın sunduğu karbon fiber parçalar arasında splitter, yan aynalar ve difüzör bulunurken jant çapları 20 inçe çıkmış. Gövdesi üzerine altın renkli grafikler uygulanan otomobilin diferansiyeli yenilenirken fren, egzoz ve süspaniyon sistemleri de modifiye edilmiş.


İç mekanda farklı renk ve desenlere sahip karbon fiber konsol kaplamaları dikat çekerken metal pedal seti, özel paspaslar ve Alcantara döşemeler de donanıma eklenmiş.

Otomobilin kompresör beslemeye sahip 6.2 litre hacimli v8 motoru üzerinde yapılan modifikasyon çalışmaları sonucunda güç 702 beygire, torksa 883 Nm'ye ulaşmış.

Overfinch Range Rover


Piyasaya çıkmasıyla birlikte modifikasyon kitleri tanıtılmaya başlayan yeni nesil Range Rover üzerinde çalışmalar yapan firmalar arasına Overfinch de katıldı.


Ek LED aydınlatmalara sahip olan ön tamponun alt kısmına splitter eklenirken yan etekler aşağıya doğru uzamış. Daha geniş hava girişleri, ince egzoz çıkışları, spoiler ve yeni bir arka tamponu da donanıma katan Overfinch jant çaplarını 23 inçe yükseltmiş.

İç mekanda ek donanım bulunmasa da farklı renk ve desenlerde döşemeler ve değişik malzemelerden üretilmiş konsol kaplamaları araca uygulanabiliyor.

23 Aralık 2013 Pazartesi

DC EcoSport


Lüks dediğimizde aklımıza gelen ilk araç Ford'un küçük SUV modeli EcoSport olmasa da DC Design gibi bazı firmalar bu düşünceyi değiştirmeye çalışıyor.

Tamamen yeniden tasarlanan ön kısımda LED farlar, dev hava girişi, tampona yerleştirilmiş yuvarlak aydınlatma grubu, splitter ve ince panjur dikkat çekerken iç mekanda da büyük farklılıklar göze çarpıyor.


Beş koltuklu dizilim yerini dört adet tekli koltuğa bırakırken arka koltukların ortasına küçük bir buz dolabı eklenmiş. Tavanda ahşap kaplama ve özel ışıklandırma dikkat çekerken hem orta konsolun üzerine hem de iç aynanın üzerine ekranlar yerleştirilmiş. Yeni bir ses sistemi ve sürücü koltuğu arkasında bir ekran bulunan otomobilin ön yolcu koltuğu katlanabilirken arka koltuklar da geriye doğru yatırılabiliyor.