31 Ağustos 2013 Cumartesi

Bulleta RF22


A.B.D. merkezli otomobil üreticisi Bulleta Motors yeni aracını tanıttı. İsmini F-22 Raptor'dan alan araç Lotus Evora temelli.

Ön kısmına bakıldığında farklı bir duruşa sahip panjur ve hava girişleriyle birlikte splitter dikkat çekerken bagaj kapağı üzerinde havalandırma çıkışları görülebiliyor. Tavan ve arka çamurluklarının önünde de hava girişleri bulunan otomobilde 19 inç çaplı jantlar, LED stoplar, ortaya yerleştirilmiş çift egzoz çıkışı ve büyük bir difüzör kullanılmış.


İç mekanının tamamı Evora'dan alınan otomobilin 3.5 litre hacimli motoru da Lotus'ta kullanılıyor. Bulletta'nın kompresör beslemeyle donattığı ünite 505 beygir güç, 555 Nm tork üretebiliyor. Ağırlığı 1.363 kg olarak açıklanan aracın 0'dan 96 km/s sürate ulaşması 3.6 saniye sürüyor.

Peugeot 308 R


2013 Frankfurt otomobil fuarına iddialı hazırlanan firmalardan birisi olan Peugeot organizasyona yeni nesil 308'in en sportif versiyonunu konsept haliyle getirecek.

RCZ R'da kullanılan bazı detayları barındıran dış görünümde büyük hava girişleri kullanılan ön tampon, ek hava çıkışlarına sahip kaput, farklı ön panjur, 19 inç çaplı jantlar, ince yapılı yan aynalar, yeni yan etekler, daha büyük bir spoiler, daha dinamik bir duruşa sahip arka tampon ve çift çıkışa sahip egzoz sistemi dikkat çekerkiyor.


Süspansiyon sistemi 26 mm alçaltılan otomobilin yenilenen fren sisteminde önde 380, arkadaysa 330 mm çaplı diskler kullanılmış.

Kaputu altında görev yapan turbo beslemeye sahip 1.6 litre hacimli üniteyi de RCZ R ile paylaşan araç 270 beygir güç, 330 Nm tork üretebiliyor. Güç ön tekerleklere 6 ileri vitesli manuel şanzımanla aktarılıyor.

30 Ağustos 2013 Cuma

Toyota Sai


Toyota'nın Japonya pazarına özel hibrit sedan modeli Sai makyajlandı. Teknik anlamda bir yeniliğe sahip olmayan aracın görünümü çok daha agresif hale gelmiş.

Farklı bir ön panjur, LED farlar ve sportif görünümlü tamponlarla çok daha dinamik bir duruş sunan otomobilde yenilenmiş stoplar, jantlar ve farklı gövde renkleri de seçilebiliyor.


İç mekanında da farklılıklar bulunan aracın yatık tasarlanmış orta konsolu yenilenirken bu bölümün tepesinde yer alan havalandırma ızgaraları yatay konumlandırılmış.

Kaputu altında değişiklik olmayan Sai'de kullanılan 2.4 litre hacimli benzinli motor, elektrik motoruyla birlikte 190 beygir karma güç üretebiliyor. Aracın ortalama yakıt tüketim değeriyse 4.4 litre/100 km.

Range Rover Hybrid


İngiliz üretici Range Rover bu yıl marka için bir ilki gerçekleştiriyor. Firma, en büyük araçları Range Rover ve Range Rover Sport'un hibrit versiyonlarını Frankfurt'ta görücüye çıkaracak.

Elektrik motoru 47 beygir güç, 170 Nm tork üretebilen araçlarda kullanılan 3 litre hacimli turbo Diesel motorla birlikte karma kullanımda 340 beygir güç, 700 Nm tork elde edilebilmiş. 8 ileri vitesli otomatik şanzımanla donatılan araçların ek ağırlığı 120 kg'ın altında tutulabilmiş.

Ortalama tüketim değerleri 6.4 litre/100 km olarak açıklanan ikiliden Range Rover 0'dan 100 km/s sürate 6.9 saniyede ulaşabilirken alçaltılmış kardeşi aynı işi 6.7 saniyede tamamlıyor. Araçların maksimum süratleriyse sırasıyla 218 ve 225 km/s.

Toyota Land Cruiser Prado


Toyota Land Cruiser ailesinin küçüğü Prado makyajlandı. Donanımlarında da iyileştirme yapılan aracın görünümü yine herkesin hoşuna gitmeyecek gibi duruyor.

Eskisinden çok daha cesur davranıp dikkat çekici bir yüz tasarlamaya karar veren Toyota, aracı LED gündüz aydınlatmalarına sahip farlar ve daha da büyük bir ön panjurla donatırken ön tamponu da rötuşlamış. Donanıma yeni jantları da ekleyen üretici arka kısımda stopların yüzeylerini makyajlarken plakalık üzerindeki krom çıtayı da uzatmış.


İç mekanı da elden geçen Prado'nun arazi kullanımında devreye giren yardımcı sistemleri yeni butonlara sahipken orta konsol da makyajlanmış.

Kaputu altında bir sürpriz olmayan aracın 4 litre hacimli v6 motoru 282 beygir güç, 385 Nm tork üretebilirken 3 litre hacimli turbo Diesel ünite 190 beygir güç, 420 Nm tork üretmeye devam ediyor.

Peugeot 3008 ve 5008


2013 Frankfurt otomobil fuarında tanıtılan makyajlı araçlar kervanına Peugeot cephesinden de iki üye katıldı. Fransız üretici 3008 ve 5008 modellerini rötuşladı.


Her iki aracın da ön kısmında yoğunlaşan değişiklikler yeni nesil Peugeot modellerinde kullanılmaya başlanan far ve ön panjur takımının bu ikilide de görülmesiyle sonuçlanmış. Yeni gövde renklerinin yanında farklı jant seçenekleri ve makyajlı stoplar da dikkat çekiyor.

İç mekanlarında çok daha az farklılık bulunan araçlarda sunulan en büyük farklılık daha zengin donanımla beraber yenilenen döşeme seçenekleri olmuş.

Dacia Duster


Dacia'nın başarılı satış rakamlarına ulaşan SUV modeli Duster makyajlandı. Frankfurt'ta sergilenecek olan yeni aracın görünümünde büyük değişiklikler yapılmamış.

Geçtiğimiz günlerde tanıtılan ikizi Nissan Terrano'nun görünümüne yakın bir tasarıma sahip olması beklenen Duster sadece küçük farklılıklarla piyasaya çıkacak. Yeni ön panjur, LED gündüz aydınlatmalarına sahip farlar, yeni renk seçenekleri, farklı jantlar, hafifçe rötuşlanan tavan rayları ve stoplar gibi yenilikler sunan otomobilin bagaj kapağında yer alan plastik şerit de makyajlı.


İç mekanda da farklılıklar sunan Duster'da farklı kaplamalara sahip bir direksiyon simidi kullanılırken cam açma düğmeleri kapı kollarına alınmış. Orta konsolu da yenilenen otomobilde dokunmatik ekranlı ses ve navigasyon sistemi de donanıma eklenmiş.

Kaputu altında 1.6 litre hacimli benzinli ve 1.5 litre hacimli turbo Diesel motorlar barındırmaya devam eden Duster'ın en önemli yeniliğiyse 1.2 litre hacimli benzinli motoru. Turbo beslemeye sahip olan ünite 125 beygir gücünde. 6 ileri vitesli manuel şanzımanla eşleştirilen bu motorla aracın ortalama yakıt tüketimi 6 litre/100 km seviyesinde.

29 Ağustos 2013 Perşembe

Kia Niro


Güney Kore merkezli üreticilerin model atağı devam ediyor. 2013 Frankfurt otomobil fuarında Kia'nın sergileyeceği Niro konsepti muhtemel bir Nissan Juke rakibinin haberini veriyor.


Yuvarlak hatlı bir tasarıma sahip olan aracın şişkin çamurlukları, yukarıya doğru açılan iki kapısı, LED aydınlatma grubu, ince yapılı aynaları ve 20 inç çaplı jantları dikkat çeken detaylar. 4.185 mm boya, 1.850 mm genişliğe ve 1.558 mm yüksekliğe sahip olan aracın aks mesafesiyse 2.590 mm.


Sade bir iç mekan tasarımına sahip olan konseptin koltukları birbirine bağlanırken göstergelerin tamamı dijital. Orta konsolu üzerinde büyük bir ekrana ev sahipliği yapan otomobilin bazı kumanda düğmeleri boru şeklinde tasarlanmış kısımların çevresine serpiştirilmiş.

Kaputu altında 160 beygir güç üretebilen, turbo beslemeye sahip, 1.6 litre hacimli benzinli motor bulunan araçta bir de 45 beygir gücünde elektrik motoru görev yapıyor. Şanzımansa 7 ileri vitesli, çift kavramalı, yarı otomatik bir ünite.

Audi A8 ve S8


Audi'nin amiral gemisi makyajlandı. Görsel olarak büyük değişiklikler sunmayan otomobilin donanımı zenginleşirken elden geçirilen motorların tüketim değerlerinde düşüş kaydedilmiş.

Volkswagen grubunun genelinden alışık olduğumuz üzere çok dikkat çekici yenilikler sunmayan yeni tasarımda farklı tamponlar, egzoz çıkışları ve ön panjur göze çarpıyor. Aracın en önemli yeniliklerinden birisiyse aydınlatma grubu. LED stopları daha ince bir tasarıma kavuşan ailede yeni dinamik LED farlar kullanılmaya başlanmış.


İç mekanındaki değişiklikler daha da az olan seride dışarıda olduğu gibi yaşam alanında da yeni renk seçenekleri sunulmakta. Yardımcı elektronik sistemleri yenilenen otomobilin donanımında da zenginleştirmeye gidilmiş.


Motor seçenekleri de elden geçirilen A8'in 3 ve 4 litre hacimli TFSI üniteleri sırasıyla 310 ve 435 beygir güç üretebilirken 6.3 litre hacimli W12 motor 500 beygir gücünde. 3 ve 4.2 litre hacimli turbo Diesel motorları da 258 ve 385 beygir güç üretebilirken S8'de kullanılan 4 litre hacimli ünite 520 beygir gücünde. Ailenin en küçük hacimli motoruna sahip olan Hybrid de 245 beygir güç üretmeye devam ediyor.

Range Rover Evoque


Range Rover'ın başarılı modellerinden Evoque yaz sonuna bazı yeniliklerle girecek. Yakıt tüketimini düşürmeye yönelik geliştirmeler oldukça dikkat çekici.

Bir süredir geleceği bilinen 9 ileri vitesli otomatik şanzımanıyla %11.4'e ulaşan tüketim tasarrufu sağlayabilen araçta aktif dört tekerlekten çekiş sistemi de alınabiliyor. Normal yol şartlarında, 35 km/s'in üzerindeki hızlarda önden çekişli olan araç, şartlar çetinleştiğinde 300 milisaniyede dört tekerlekten çekişli hale gelebiliyor.

Nissan Terrano


Dacia'nın başarılı SUV modeli Duster'ın makyajlı versiyonları beklenirken sürpriz, kardeş firma Nissan'dan geldi. Aracın ikiz kardeşini tanıtan Japon üretici Terrano ismini de geri getirmiş oldu.

Nissan'ın diğer SUV modellerinde de görülebilen far ve ön panjur takımına sahip olan aracın arka kısmında da stoplar makyajlanırken yan bölümde görülen en büyük farklılık yeni jantlar olmuş.

İç mekan tasarımı tanıdık olsa da kullanılan renkler ve yenilenen orta konsol kalite hissini artırmış. Daha şık görünüm için ahşap görünümlü kaplamalar da kullanılmış.

Kaputu altında da bir sürpriz bulunmayan Terrano'da 1.6 litre hacimli benzinli ve 1.5 litre hacimli turbo Diesel motorlar görev yapıyor.

Opel Monza


Opel'in efsanevi model isimlerinden Monza geri dönüyor. Üstelik bu sefer bir konsept olarak. Markanın gelecekte yöneleceği tasarım anlayışını da gözler önüne seren araç Frankfurt'ta sergilenecek.

Yola yakın bir yapıya sahip olan otomobil 4.69 metre boya ve 1.31 metre yüksekliğe sahip. İnce yapılı farlar, bombeli motor kaputu, büyük çaplı jantlar ve bombeli bir bagaj kapağına sahip olan otomobilde iki adet büyük boyutlu, yukarıya doğru açılan kapı görev yapıyor.


İç mekana geçildiğinde dört kişilik oturma kapasitesi sunduğu görülebilen konseptin 500 litre bagaj hacmi sunduğu da açıklandı. Gösterge paneliyle birlikte bütün ön panelinde LED projeksiyon teknolojisi kullanılan araçta dört kollu bir direksiyon simidi kullanılmış.


Gücünü elektrik motorundan alan otomobilde bir de menzil uzatıcı kullanılmış. Bu motor, geçen haftalarda ADAM'da kullanılacağı açıklanan 1 litre hacimli ünitenin sıkıştırılmış doğalgazla çalışan bir versiyonu.

Volkswagen Golf R


Volkswagen Golf ailesi de güçlenmeye devam eden araçlar arasında yerini alıyor. Yeni nesil Golf'ün en güçlü versiyonu Frankurt'ta görücüye çıkacak.

Markadan beklendiği gibi görünümü sade tutulan aracın geniş hava girişlerine sahip ön tamponu ve metalik renge sahip yan aynaları dikkat çekerken 18 veya 19 inç çaplı ısmarlanabilen jantların tasarımları da farklı.

GTI'a göre 5 mm alçaltılan aracın arkasında koyu renkli stoplar, spoiler, hafifçe rötuşlanmış tampon ve dörtlü egzoz çıkışları görülebiliyor.

Turbo beslemeye sahip 2 litre hacimli motoru 300 beygir güç, 380 Nm tork üretebilen yeni Golf R standart olarak dört tekerlekten çekiş sistemiyle satılacak. Maksimum sürati 250 km/s'te sınırlanan aracın 6 ileri vitesli manuel şanzımanla donatılan versiyonları 0'dan 100 km/s sürate 5.1 saniyede ulaşırken yine 6 ileri vitesli DSG ile aynı iş 4.9 saniye sürüyor.

Mercedes-Benz S500 Plug-In Hybrid


Yeni Mercedes S Serisi ailesi genişlemeye devam ediyor. Sportif model S63 AMG'nin ardından ilk etapta tanıtılan hibrit modellerin devamı niteliğinde olan S500 Plug-In Hybrid'in tanıtımı gerçekleşti.

Görünüm olarak kardeşlerinden farklı olmayan otomobilin kaputu altında turbo beslemeye sahip 3 litre hacimli bir v6 motor görev yapıyor. 333 beygir güç, 480 Nm tork üretebilen üniteye 109 beygir güç, 340 Nm tork üretebilen bir elektrik motoru eşlik ediyor.

0'dan 100 km/s sürate 5.2 saniyede ulaşabilen aracın sadece elektrik enerjisiyle ulaşabildiği menzil 33 km olarak açıklanırken ortalama yakıt tüketimi 2.8 litre/100 km gibi bir değer.

Ferrari 458 Speciale


Ferrari 458 Italia ailesi genişliyor. Otomobilin bir süredir beklenen daha sportif modeli 2013 Frankfurt otomobil fuarında sergilenmeden önce tanıtıldı.

Ciddi görsel farklılıklar sunan otomobilin aerodinamik paketi oldukça dikkat çekici. Farklı tasarıma sahip ön tamponda splitter ve deflektör gibi unsurlar bulunurken bagaj kapağında büyük hava çıkışları yer alıyor. Farklı jantlara sahip olan Speciale'nin yan etekleri de farklı bir tasarıma sahip.


Arka bölümde de farklı bir görünüm sunan aracın hem kaputu hem de arka tamponu yeni tasarıma sahip. Bu kısımda cam yerine pleksiglas kullanan Ferrari tamponun altına büyük bir difüzör de yerleştirmiş. Çift egzoz çıkışı yukarıya alınırken aşağıda sis farları görülebiliyor.

Otomobilin gövdesi üzerinde uzanan şeritler motor bölümünde de devam ederken 4.5 litre hacimli v8 ünite marka tarihinin en güçlü atmosferik emişli v8 motoru ünvanını da almış. 605 beygir güç, 540 Nm tork üretebilen makineyle araç 0'dan 100 km/s sürate 3 saniyede ulaşabilirken 200 km/s 9.1 saniyede görülebiliyor. Ağırlığı 1.290 kg'a indirilen aracın Fiorano pisti tur süresi de 458 Italia'nınkinden 1.5 saniye daha kısa.

Volvo Concept Coupé


Volvo'nun değişimi devam ediyor. İsveç merkezli üreticinin kontrolünün Çin'e geçmesinin ardından dikkat çekici modellerle piyasayı kasıp kavuran marka şimdi de coupé modeli P1800'ün yeni çağa uygun konseptini sergiliyor.

Firmanın köşeli tasarım anlayışını sürdürdüğü görülebilen otomobilde dik bir burun kısmı, LED aydınlatma grubu, 21 inç çaplı jantlar, kıvrımlı yan çizgiler, ince yapılı yan aynalar, cam tavan, gizlenmiş kapı kolları, düz inen bir arka kısım ve şık tasarımlı stoplar dikkat çekiyor.


İç mekanda daha da köşeli bir tasarım anlayışı edinen konseptte yüksek yan destekli koltuklar, dokunmatik ekrandan oluşan orta konsol, dijital göstergeler, ince yapılı havalandırma ızgaraları, küçük vites topuzu ve üç kollu direksiyon simidi görülebiliyor.


Böbürlenmeyi de unutmayan Volvo, koltukların arasına sabitlediği emniyet kemerlerinde kullandığı tek parça tokaların üzerine "Since 1959" yazmış. Bu ibare üç noktadan bağlantılı emniyet kemerinin patentinin alındığı yılı işaret ediyor.

Hibrit bir motora sahip olan araçta 2 litre hacimli benzinli motorun yanında elektrik motoru da kullanılmış. Bu birliktelik yaklaşık 400 beygir güç ve 600 Nm tork anlamına geliyor.