30 Mart 2013 Cumartesi

Hyundai Equus


Hyundai'nin amiral gemisi Equus makyajlandı. Görünümünde büyük farklılıklar bulunmayan otomobilin donanımı zenginleşirken iç mekanında kumanda panellerinin yenilendiği görülebiliyor.

Dışarıdan bakıldığında değişiklikleri minimumda tutulduğu görülen otomobilin ön tamponunda yer alan kromajlı parçalar aşağıya alınırken panjurda çok küçük değişiklikler var. 19 inç çaplı jantları yeniden tasarlanan otomobilin yan aynaları yenilenirken arkasında da yeni iç tasarımlı LED stoplar ve azalan kromaj dikkat çekiyor.


İç mekana geçildiğinde kapı tasarımlarının değişmediği görülürken direksiyon simidi ve orta konsol yenilenmiş. Dijital gösterge paneline sahip olan otomobilin orta konsolu üzerinde daha büyük bir dokunmatik ekran yer alırken aşağılara inildiğinde Mercedes S Serisi'ni andıran kumandalar dikkat çekiyor.


Vites konsolu da artık daha kaliteli bir görünüme sahip olan Equus'un ön kol dayanağı da çift parçalı kapağa sahip. Zenginleşen donanımında 360 derece kamera, kör nokta uyarısı ve çapraz trafik alarmı bulunan otomobilin arka koltuklarında da farklılıklar var. Önceki nesil modellerde sunulanın aksine katlanabilir bir kol dayanağına entegre edilen kumanda düğmelerinin yanında eskiden tek ekrana sahip olan eğlence sistemi artık çift ekranlı.

Kaputu altında 5 litre hacimli v8 motor bulunan otomobil 435 beygir güç, 510 Nm tork üretebiliyor. Süspansiyon ve direksiyon sistemi elden geçirilen Equus 8 ileri vitesli otomatik şanzımana ve 13 litre/100 km'lik ortalama yakıt tüketim değerine sahip.

Shelby Raptor


Shelby'nin modifiye ettiği Ford modellerine alışılmadık bir araç katıldı. Standart haliyle de oldukça güçlü bir pick up olan F-150 SVT Raptor, Shelby sayesinde ciddi performans artışına kavuşmuş.


Görünümde yapılan değişiklikler farklı grafikler, Shelby logoları ve yeni jantlarla sınırlı olan aracın iç mekanına da sınırlı üretim plakaları ve ek göstergeler eklenmiş.

6.2 litre hacimli v8 motoruna kompresör besleme uygulanan araç artık 575 beygir güç üretebilirken yenilenen egzoz sistemi sayesinde sesi de daha gür çıkıyor. Modifikasyon paketini 17.995 Dolar karşılığında sunan Shelby her model yılında maksimum 100 araç hazırlayacağını da açıkladı.

29 Mart 2013 Cuma

Subaru XV Crosstrek Hybrid


Subaru'nun küçük crossover modellerinden XV'nin hibrit versiyonu New York'ta tanıtıldı. Görünümünde farklılık bulunmayan aracın kaputunun altında tandık bir motor var.

Daha aerodinamik bir tasarıma sahip jantlar, yeşil gövde rengi ve Hybrid logoları haricinde görünümünde bir farklılık bulunmayan aracın iç mekanında da sadece bilgi ekranı grafikleri farklı.


Kaputu altında 148 beygir güç, 196 Nm tork üretebilen 2 litre hacimli benzinli Boxer motor bulunan otomobilde 13.6 beygir güç, 65 Nm tork üretebilen bir de elektrik motoru yer alıyor. 13.5 kWh kapasiteli bataryalara sahip olan otomobilde dört tekerlekten çekiş sistemi de standart olarak sunuluyor.

Sürekli değişken oranlı otomatik şanzımanla (CVT) donatılan aracın ağırlığı 135 kg artarken bagaj hacmi 48 litre küçülmüş. Otomobilin ortalama yakıt tüketim değeri de 7.6 litre/100 km'ye inmiş.

Dodge Durango


Bu yıl New York otomobil fuarında tanıtılan makyajlı SUV modelleri arasına Dodge Durango da katıldı. Teknik yenilikleri az olan aracın görünümünde yapılan değişikliklerle ailenin diğer araçlarına benzerlik artırılmış.


Ufak tefek yeniliklere sahip ön tampon ve panjurla birlikte farlara da xenon ve LED üniteler eklenirken jant seçenekleri farklılaşmış. Arka kısmında da LED stoplar kullanılan yeni modeller bu sayede Charger ve Challenger gibi modelleri anımsatır hale gelmiş.

İç mekanı daha modern bir görünüm sunan aracın çok fonksiyonlu direksiyon simidi daha yuvarlak hatlı bir tasarıma sahipken gösterge paneli tamamen yenilenmiş. Orta konsolunda çok daha büyük bir dokunmatik ekran opsiyonu bulunan otomobilin havalandırma kumandalarında daha fazla dairesel buton bulunuyor.


Mavi renkli ambiyans ışıklandırmasına sahip Durango'nun vites kolu yuvarlak bir kumandayla değiştirilmiş. Üç koltuk sırasına sahip olan aracın ikinci koltuk sırası iki adet tekli veya tek adet üçlü koltuk olarak alınabiliyor. İki tekli koltuğa sahip versiyonlarda orta kısımda ek malzeme gözleri yer alırken bütün versiyonların ikinci ve üçüncü sıraları yatırılıp katlanabiliyor.


Kaputu altında iki motor seçeneği bulunacak olan aracın 3.6 litre hacimli v6 ünitesi 295 beygir güç, 353 Nm tork üretebiliyor. 8 ileri vitesli otomatik şanzıman sayesinde ortalama yakıt tüketim değeri %9 düşen motorun yanında 5.7 litre hacimli v8 ünite de alınabiliyor. 360 beygir güç, 528 Nm tork üretebilen HEMI de aynı şanzımanla sunuluyor.

Porsche 911 RSR


991 kasa kodlu Porsche 911 pistlere indi. Önceki nesillerde ismi 911 GT3 RSR olan otomobilin görünümünde dikkat çekici yenilikler yapılırken motoru ellenmemiş.

Yerini aldığı aracın deflektörlerle dolu ön kısmından çok daha sade bir burun tasarımına sahip olan otomobilin bagaj kapağına ek hava çıkışları açılırken yan aynalar yol versiyonundan alınmış. Arka çamurluklarında hava girişleri açılan otomobilin motor kaputu üzerine iki büyük spoiler eklenirken tampon altında difüzör yer alıyor.


İzolasyon malzemelerinden arındırılmış iç mekanda karbon fiber kapı ve konsollar dikkat çekerken takla kafesi, yarış koltuğu, 6 noktadan bağlı emniyet kemerleri, yerinden tek hamlede çıkabilen çok amaçlı direksiyon simidi, dijital göstergeler ve yangın söndürücü standart donanımda yer alıyor.

460 beygir güç üretebilen 4 litre hacimli Boxer motorunda bir yenilik olmayan otomobilin 6 ileri vitesli sıralı şanzımanı yenilenirken süspansiyon sisteminde de modifikasyonlar bulunuyor.

28 Mart 2013 Perşembe

Scion tC


Bu yıl New York'a makyajlı gelen otomobillerden birisi de Scion tC. Kompakt coupé, ana firma Toyota'nın daha agresif görünümlü yüzüne sahip olsa da teknik bir yeniliği yok.

Ön kısmında GT86 ve FR-S kardeşlerin etkileri görülebilen otomobilin farları, ön panjuru ve tamponu yenilenirken daha geniş bir hava girişi ve dik yerleştirilmiş LED gündüz aydınlatmaları dikkat çekiyor. Jant seçenekleri de yenilenen otomobilin kaputu da makyajlanmış.


Arka kısmında daha köşeli bir tasarım sunan tamponu dikkat çeken tC'nin LED stopları artık şeffaf. Süspansiyon ve direksiyon sistemleri de elden geçirilen aracın iç mekanında yeni bir ses sistemi ve farklı döşeme kumaşları sunuluyor.

2.4 litre hacimli motoru 180 beygir güç üretmeye devam eden araç standart olarak 6 ileri vitesli manuel şanzımanla sunulurken yine 6 ileri vitesli olan otomatik şanzıman opsiyonel donanımda bulunuyor.

Kia CUB


Kia'nın 2013 Seul otomobil fuarında tanıttığı konsept kardeş firma Hyundai'ninkinden biraz farklı. Gelecekte firmayı temsil edecek spor aracı tanıtan Hyundai'nin yanında Kia küçük bir hatchback ile yetinmiş.

Yuvarlak hatlara sahip olan otomobilin önünde Kia'nın panjurunun ince yapılı bir örneği bulunurken tampon sportif bir tasarıma sahip. Kaput üzerinde ek hava çıkışları açılan konseptin yan aynalarının yerini ön çamurluklar üzerine yerleştirilmiş kameralar almış.


19 inç çaplı jantlarla donatılan CUB üç kapılı gibi görünse de aslında beş kapılı bir otomobil. Arka kapı menteşeleri geride olan aracın ön kapılarının dış yüzeyinde ilginç görünümlü deflektörler görev yapıyor. Bagaj bölümü daha sade çizgilere sahip olan otomobilde LED aydınlatma grubu ve ön tamponun kopyası gibi duran bir arka tampon dikkat çekiyor.


Çerçevesiz camlara sahip kapılardan içeriye girildiğinde sade fakat fütüristik bir iç mekan tasarımıyla karşılaşılıyor. Siyah renkli deri döşeme, sarı dikiş iplikleri ve metal kaplamalar sportif bir havaya da sahip. Üçüncü boyutu dikkat çekecek şekilde tasarlanan havalandırma çıkışları, alt kısmı düzleştirilmiş direksiyon simidi ve akıllı telefonlara ev sahipliği yapabilen ince orta konsolu otomobilin diğer dikkat çekici detayları.

Kaputu altında pro_c'eed GT'de kullanılan turbo beslemeli, 1.6 litre hacimli motor görev yapan CUB 204 beygir güç, 265 Nm tork üretebiliyor.

Jeep Cherokee


Geçtiğimiz ay yeni nesil modellerinin ilk fotoğrafı paylaşılan Jeep Cherokee, New York'ta resmen tanıtıldı. Ön tasarımıyla tartışmaların konusu olacak gibi görünen aracın altında yatan teknolojiyse eskisinden çok daha ileri.

Üç boyutlu ön panjur ve dalgalı bir tasarıma sahip kaputu hoş görünen aracın parçalı farları için aynı şeyi söylemek zor. Şişkin çamurluklara sahip olan aracın yan tasarımı oldukça sadeyken arka kısımda yükseğe yerleştirilmiş LED stoplar ve bu parçaların altında tampona kadar uzanan boşluk dikkat çekiyor.


İç mekan tasarımı sade fakat modern görünen Cherokee'nin gösterge tablosunda renkli bir ekran yer alırken küçük çaplı direkiyon simidi üç kollu bir tasarıma sahip. Orta konsolun üst kısmı büyük bir dokunmatik ekran tarafından kaplanırken aşağıda havalandırma ve çekiş sistemi kumandaları yer alıyor.

Dodge Dart temelli bir araç olan Cherokee'nin kaputu altında ilk etapta iki motor seçeneği alınabilecek. 2.4 litre hacimli ünite 184 beygir güç, 232 Nm tork üretebilirken 3.2 litre hacimli v6 motor 267 beygir güç, 316 Nm tork üretebiliyor.

İlk etapta dört donanım eviyesine sahip olacağı açıklanan aracın bütün modellerinde dört tekerlekten çekiş sistemi bulunuyor. Yeni platformuyla ağırlığı yaklaşık 180 kg azalan Cherokee'nin ilginç donanımlarından birisi de 9 ileri vitesli otomatik şanzımanı.

Hyundai HND-9 Venace


New York'ta otomobiller sahneye birer birer çıkarken Seul'da da yerli üreticilerin geçidi başladı. Ülkenin en büyük otomobil üreticisi Hyundai, Genesis Coupé'nin gelecekte alacağı şekli HND-9 konseptiyle sergiledi.

4.695 mm boya, 1.890 mm genişliğe ve 1.340 mm yükekliğe sahip olan otomobilin aks mesafesi 2.860 mm olarak açıklandı. İlginç tasarımlı ön panjurun etrafında köşeli bir tasarıma sahip tampon ve şık bir splitter bulunurken şişkin çamurluklar, 22 inç çaplı jantlar, kırmızı renkli fren kaliperleri, gizli kapı kolları, yukarıya doğru açılan kapılar, LED aydınlatma grubu, difüzör ve dörtlü egzoz çıkışı sportif bir görünüm sağlıyor.


İç mekanı dışından da sportif bir görünüm sunan otomobilin direksiyon simidinin şekli bir video oyunundan fırlamış gibi. Sürücüye dönük tasarlanan kokpit az sayıda düğmeye ve dokunmatik ekrana sahipken metal pedal seti yere sabitlenmiş.

Kaputu altında görev yapan turbo beslemeli, 3.3 litre hacimli v6 motor 367 beygir güç üretebilirken bu güç arka aksa 8 ileri vitesli otomatik şanzıman tarafından iletiliyor.

Acura MDX


Honda'nın lüks yan markası Acura, büyük SUV modeli MDX'in yeni nesil modellerini 2013 New York otomobil fuarında tanıttı. Aracın görünümü, iki ay önce Detroit'te sergilenen konsept modeliyle hemen hemen aynı.

Köşeli tasarımı ve tamamı LED farlarını konsept modelden aynen alan aracın tamponları biraz daha sade bir görünüme bürünürken jant görünümleri de değişmiş. 18 veya 19 inç çaplı jantlarla donatılabilen MDX'in LED ön ve arka sis farlarıysa seri üretime farklı şekilde geçmiş. 4.917 mm boya, 1.961 mm genişliğe ve 1.717 mm yüksekliğe sahip olan aracın aks mesafesi 2.819 mm.


Oldukça teknolojik görünümlü bir kokpite sahip olan aracın üç kollu direksiyon simidi üzerinde birçok kumanda butonu bulunurken açık mavi aydınlatmaya sahip göstergelerin ortasında büyük bir bilgi ekranı yer alıyor. Deri döşemeyle birlikte ahşap ve metal kaplamalara da sahip olan MDX'in orta konsolunda bulunan iki dev ekrandan üstteki navigasyon, alttakiyse havalandırma ve ses sistemini kumanda ediyor.


Üç koltuk sırasına sahip olan aracın ikinci ve üçüncü koltuk sıraları elektrikli olarak katlanabiliyor. Otomobilde sunulan bir diğer ilginç özellikse ön koltuklar arasında bulunan dev eşya gözü. Kol dayanağının altında çift katlı göze yer veren Acura bu bölümün hemen önüne konumlandırdığı küçük tepsiyi kaydırarak altına büyük bir ek hacim yerleştirmiş.


Kaputu altında 3.5 litre hacimli bir v6 motor görev yapan araç 290 beygir güç, 362 Nm tork üretebiliyor. 6 ileri vitesli otomatik şanzımanla donatılan MDX önden veya dört tekerlekten çekişli olarak alınabiliyor.

Toyota Highlander


Toyota'nın büyük SUV modellerinden Highlander yenilendi. 2013 New York otomobil fuarında sergilenen aracın kaputu altında büyük yenilikler olmasa da görünümde büyük değişiklikler var.

Çamurluklara doğru uzanan farlar, büyük ön panjur, şişkin çamurluklar, ve D sütununa doğru inen deflektörlere sahip spoiler gibi detaylarıyla oldukça güçlü bir duruşa sahip olan otomobilin port bagaj rayları şık bir şekilde gizlenmiş.


İç mekanında sade fakat çok da sıkıcı olmayan bir tasarıma sahip olan Highlander'da mavi renkli gösterge aydınlatması ve ambiyans ışıkları kullanılmış. Deri döşemenin yanında ahşap ve metal kaplamalara da sahip olan iç mekanda birçok eşya gözü yer alıyor.

Arka koltuklar için ayrı havalandırma ve eğlence sistemleri sunan Toyota yolcular için üç koltuk sırası sunuyor. İkinci ve üçüncü koltuk sıraları yatırılabilen aracın ikinci sırasında iki adet tekli veya bir adet üçlü koltuk ısmarlanabiliyor.


Kaputunun altında üç motor seçeneği sunulan aracın 2.7 litre hacimli ünitesi 6 ileri vitesli otomatik şanzıman ve önden çekiş sistemiyle sunulurken 3.5 litre hacimli v6 motorda aynı şanzıman ve çekiş sistemiyle birlikte dört tekerlekten çekiş sistemi de alınabiliyor.

Yine v6 motorun görev yaptığı hibrit versiyonsa sadece sürekli değişken oranlı otomatik şanzıman (CVT) ve dört tekerlekten çekiş sistemiyle sunuluyor.

Nissan Pathfinder Hybrid


Nissan'ın geçtiğimiz yıl yenilediği SUV modeli Pathfinder, hibrit versiyonuna kavuşuyor. Ortalama yakıt tüketim değeri %24 aşağıya çekilen aracın görünümünde olmasa da kaputu altında büyük farklılıklar var.


Tasarımında bir değişiklik yapılmayan aracın hibrit olduğunu anlamanın ilk yolu farklı bir görünüm sunan LED stoplarken ikincisi Hybrid logoları. İç mekan tasarımında da farklılık bulunmayan aracın bilgi ekranında şarj seviyesi de görülebiliyor.

Kaputu altında görev yapan 2.5 litre hacimli benzinli motor kompresör besleme ve bir elektrik motoruyla karma kullanımda 250 beygir güç, 330 Nm tork üretebiliyor. 3.5 litre hacimli motora sahip standart Pathfinder'dan 3.000 Dolar daha pahalı olacağı açıklanan aracın ortalama yakıt tüketim değeri 9 litre/100 km.

27 Mart 2013 Çarşamba

Chevrolet Camaro


Beklendiği gibi Chevrolet, makyajlı Camaro modellerini New York'ta tanıttı. Bir süredir söylentileri ortalıkta dolanan Z/28'i de geri getiren üretici böylece pist kullanımına uygun bir versiyona da sahip oluyor.

Farları biraz daha uzayan otomobilin tamponları hafifçe makyajlanmış. Jantları yenilenen Camaro ailesinin bazı modellerinde hava çıkışlı kaput kullanılmaya başlamış. Bagaj kapağı ve üzerinde bulunan spoiler de makyajlanırken asıl farklılık LED stoplarda tek parçalı tasarıma geçilmesi olmuş.


Z/28 donanımında büyük bir splitter, siyah renkli, 19 inç çaplı jantlar, karbon fiber spoiler, difüzör ve dört çıkışlı egzoz sistemi sunan aracın iç mekanında Recaro marka koltuklar ve Alcantara döşemeler dikkat çekiyor.


Pist kullanımı için geliştirilen ek soğutma sistemlerini de standart donanımında sunan Z/28'de sertleştirilmiş süspansiyon sistemi, Brembo imzalı karbon seramik fren diskleri, inceltilmiş arka cam ve yeni bir diferansiyel bulunuyor.


ZL1 modelinden daha düşük güce sahip olsa da aracın yaklaşık 135 kg daha hafif olması pist tur zamanlarını iyileştirmiş.

Kaputu altında bulunan 7 litre hacimli v8 motoru Corvette Z06 ile paylaşan araç "en az" 500 beygir güç, 637 Nm tork üretebiliyor. Bu ünite sadece 6 ileri vitesli manuel şanzımanla birlikte sunuluyor.

Subaru WRX Concept


Subaru'nun geleceğinde güzel tasarımlar yer alacak gibi görünüyor. Geçtiğimiz haftalarda VIZIV konseptiyle şık bir crossover konsepti tanıtan üretici şimdi de dört kapılı coupé konseptiyle dikkat çekiyor.


Dört bir yanında LED aydınlatmalar bulunan aracın agresif ön tamponu, derin ön panjuru, şık tasarımlı farları ve dev hava girişli motor kaputu güçlü bir duruş sergiliyor. İnce yapılı yan aynalar, 20 inç çaplı jantlar, karbon fiber tavan ve şişkin çamurlukları da dikkat çekici olan aracın yan etekleri de sportif duruşa katkıda bulunuyor.

Çerçevesiz yan camlara sahip olan aracın güçlü görünümlü arka kısmında şık tsasarımlı stoplar, ucu spoiler şeklinde tasarlanmış kısa bagaj kapağı, çift katlı difüzör ve uçları sarı renkli dörtlü egzoz çıkışı bulunuyor.

Mercedes-Benz CLA45 AMG


Mercedes A45 AMG'ye kardeş geldi. CLA Serisi'nin en güçlü modeli olarak tanıtılan CLA45 AMG, ilk olarak 2013 New York otomobil fuarında sergileniyor.

Gövdesi üzerinde tapılan değişiklikler A45 AMG'den alınan otomobilde agresif görünümlü tamponlar, splitter, karbon fiber ekli yan etekler, siyah renkli jantlar, difüzör, dört çıkışlı egzoz sistemi, kırmızı kaliperler ve siyah renkli yan aynalar standart veya opsiyonel olarak sulunuyor.


İç mekanında da A45 AMG izleri taşıyan otomobilde yüksek yan destekli koltuklar, karbon fiber kaplamalar, deri ve Alcantara döşeme, metal pedal seti ve kontrast renklerde dikiş iplikleri alınabiliyor.

Turbo beslemeye sahip 2 litre hacimli motoru 360 beygir güç, 450 Nm tork üretebilen otomobilde 7 ileri vitesli, çift kavramalı, yarı otomatik şanzıman ve dört tekerlekten çekiş sistemi standart olarak sunulmakta. 0'dan 100 km/s sürate 4.6 saniyede ulaşan aracın makimum sürati 250 km/s'te sınırlandırılmış.

Ortalama yakıt tüketim değeri 6.9 litre/100 km'ye kadar inen otomobil bahar aylarında Kuzey Amerika pazarında piyasaya çıkacak. Avrupa'ya gelişi yazı bulacak CLA45 AMG'nin fiyatları okyanus ötesinde 47.450 Dolar seviyesinden başlarken Almanya başlangıç fiyatı 56.076 Euro.