23 Şubat 2013 Cumartesi

Fiat 500L


Fiat'ın küçük SUV modeli 500L yeni motor seçeneklerine kavuşuyor. Geçtiğimiz yıl tanıtılan aracın yeni motorları hem performans hem de düşük yakıt tüketimi sunma iddiasını taşıyor.

Mart ayından itibaren alınabilecek olan motorlardan ilki 0.9 litre hacimli, turbo beslemeye sahip ünite. 105 beygir güç, 145 Nm tork üretebilen motor, aracı 0'dan 100 km/s sürate 12.3 saniyede ulaştırabiliyor. Maksimum sürati 180 km/s olan aracın ortalama yakıt tüketimi de 4.8 litre/100 km olarak gerçekleşiyor.

İkinci seçeneği turbo Diesel'den yana kullanan Fiat 1.6 litre hacimli ünitenin 105 beygir güç, 320 Nm tork üretebilen versiyonunu 500L kaputu altına eklemiş. 0'dan 100 km/s sürate 11.3 saniyede ulaşabilen bu aracın maksimum sürati 181 km/s olarak açıklanırken ortalama tüketim değeri 4.5 litre/100 km.

Citroën C3


Fransız üretici Citroën, 2013 Cenevre otomobil fuarına küçük hatchback modellerinden C3'ün makyajlanmış haliyle geliyor.

Daha dinamik bir görünüme kavuşan otomobilin ön panjuru yenilenirken LED gündüz farlarının entegre edildiği ön tamponda daha keskin çizgiler göze çarpıyor. Yeni jant seçeneklerine de sahip olan aracın stopları ve arka tamponu da farklı.


Geçtiğimiz yıl Brezilya'da satılan C3 modellerinin gördüğü makyaj dış mekanda korunsa da iç mekanda farklılıklar görülebiliyor. Kokpitte kullanılan plastiğin kalitesi artırılırken döşeme renklerine de eklemeler yapan Citroën yaşam alanında daha fazla kromajlı parça kullanmaya başlamış.

Güçleri 70 ile 115 beygir arasında değişen 1.4 ve 1.6 litre hacimli turbo Diesel ünitelerin yanında yine tanıdık 120 beygir gücündeki 1.6 litre hacimli benzinli motorla donatılacak olan otomobilin 3 silindirli üniteleri 1 ve 1.2 litre hacimli ve sırasıyla 68 ve 82 beygir güç üretebiliyor.

Jeep Cherokee


Jeep'in yakında ismi çok konuşulacak olan modeli Cherokee'nin yeni nesil modelleri yavaş yavaş tanıtılıyor. Henüz sadece ön kısmının fotoğrafları paylaşılan otomobil bu durumda bile tartışmaların odak noktası olacak gibi.

Nissan'ın Juke ile elde ettiği başarıya özenmiş gibi görünen Jeep yeni nesil Cherokee'ye anlatılması zor bir ön tasarım vermiş. Bombeli kaput, çift açılı ön panjur ve geniş hava yarığına sahip ön tampon sportif bir görünüm sunsa da dört parçaya bölünen farlar için aynı şeyi söylemek zor.

Motor seçenekleri de henüz kesinleşmemiş olan Cherokee ilk olarak 2013 New York otomobil fuarında sergilenecek.

22 Şubat 2013 Cuma

Volkswagen Up! Hybrid


Bu yıl Cenevre'de bir Diesel gösterisi hazırlayacakmış gibi görünen Volkswagen, Golf GTD'nin ardından en küçük modeli Up!'ın hibrit versiyonunu da tanıttı.

Senelerdir fuarlara gelen XL1'de kullanılan motor grubuna sahip olan otomobilin 0.8 litre hacimli, 2 silindirli turbo Diesel ünitesi 48 beygir güç üretebilirken 27 beygir gücündeki elektrik motoru tüketimi düşürme görevini üstlenmiş.

Sadece elektrik motoruyla 50 km'lik maksimum menzil sunabilen otomobilin ağırlığı 1.000 kg'ın altında tutulacak. XL1, daha geniş bir ön yüzeye sahip olsa da başarılı hava sürtünme katsayısı sayesinde 0.9 litre/100 km gibi bir yakıt tüketim ortalaması tuttururken Up' Hybrid'de bu değerin 1 litre/100 km civarında olması beklenebilir.

21 Şubat 2013 Perşembe

Audi A3 e-tron


Audi e-tron ailesi genişliyor. İki yıl önce Çin'de A3 e-tron sedan konseptini tanıtan üretici bu yıl Cenevre'de seri üretime hazır bir A3 Sportback'i hibrit hale getirdi.

Görünümdeki farklılıkları yeni ön panjur ızgarası, farklı tasarlanan ve hava girişlerine sahip olmayan ön tampon, yeni jantlar, geniş yan etekler, daha büyük bir spoiler ve farklı arka tamponla sınırlı olan otomobilin iç mekanında da alt kısmı düzleştirilmiş direksiyon simidi, devir yerine güç göstergesine sahip olan gösterge paneli ve orta konsolun üzerinde bulunan renkli ekrana eklenen enerji tüketim şemaları bulunuyor.


1.4 litre hacimli TFSI motoru 150 beygir güç üretebilen otomobilin elektrik motoru 102 beygir güce sahip. Karma kullanımda 204 beygir güç, 350 Nm tork üretebilen üniteler 6 ileri vitesli yarı otomatik şanzımanla gücü ön aksa aktarıyor.

0'dan 100 km/s sürate 7.6 saniyede ulaşabilen otomobilin maksimum sürati 222 km/s olarak açıklanırken ortalama yakıt tüketiminin 1.5 litre/100 km olduğu belirtiliyor. Sadece elektrik motoruyla 50 km menzile sahip olan otomobil bu durumda maksimum 130 km/s sürat yapabiliyor.

Toyota TS030 Hybrid


Bir yenilik haberi de pistlerden geliyor. Japon üretici Toyota, yeni sezonda uzun mesafe pist yarşlarında kullanacağı aracı TS030 Hybrid'in yenilenmiş halini tanıttı.

Alex Wurz, Nicolas Lapierre ve Kazuki Nakajima'nın pilotajını yapacağı ilk otomobilin yanında Anthony Davidson, Stéphane Sarrazin ve Sébastien Buemi'nin süreceği ikinci bir araca da sahip olan marka aracın aerodinamik yapısının dışında şasi ve süspansiyon sistemi üzerinde de büyük değişiklikler yapmış.

3.4 litre hacimli, doğal emişli v8 motoru 530 beygir güç üretebilen araç hibrit sistem sayesinde gerekli anlarda 300 beygir ek güce kavuşuyor.

Volkswagen Golf GTD


2013 Cenevre otomobil fuarı yaklaştıkça üreticiler yeni mode tanıtımlarına hız veriyor. Avrupa'nın ortasında düzenlenen organizasyona iyi hazırlanan markaların başında kıtanın en büyük üreticisi Volkswagen geliyor.

Yeni nesil Golf'ün en güçlü Diesel versiyonunu tanıtan Alman üretici yeni nesil GTD'nin görünümünde sportif değişiklikler yapmış. Genişleyen ön tamponda farklı hava girişi ve dik yerleştirilmiş sis farları dikkat çekerken yan kısımda yeni yan etekler ve 17 inç çaplı jantlar dikkat çekiyor.

Süspansiyon sistemi alçaltılan 1.302 kg boş ağırlığa sahip aracın arkasındaysa koyulaştırılmış stoplar, alt kısmı yenilenmiş tampon, daha büyük bir spoiler ve egzoz sisteminin kromajlı çift çıkışı dikkat çekiyor.


İç mekanında büyük bir farklılık olmayan GTD'nin üç kollu, çok fonksiyonlu direksiyon simidinin altı düzleştirilirken metal pedal seti, siyah tavan iç kaplaması ve yan destekleri yükseltilmiş, ekose desenli sportif koltuklar donanıma eklenmiş.

Kaputu altında 2 litre hacimli bir turbo Diesel ünite görev yapan araç 184 beygir güç, 380 Nm tork üretebiliyor. Standart olarak 6 ileri vitesli manuel şanzımanla sunulacak Golf GTD'nin 0'dan 100 km/s sürate ulaşması 7.5 saniye sürerken maksimum sürati 230 km/s.

Ortalama yakıt tüketim değeri 4.1 litre/100 km olarak açıklanan aracın opsiyonel donanımında 6 ileri vitesli DSG de yer alacak.

20 Şubat 2013 Çarşamba

Volvo V70, XC70 ve S80


Volvo'nun makyajlanan modelleri S60, V60 ve XC60 ile sınırlı değil. İsveç merkezli üretici daha büyük modellerinde de benzer bir operasyona girişmiş.


Yenilenen tamponlar ve yan eteklerle görünümleri farklılaştırılan otomobillerin donanımlarına yeni jant seçenekleri eklenmiş. İç mekanda farklı döşeme ve kaplama seçenekleriyle birlikte ambiyans ışıklandırması sunan Volvo üç kollu direksiyon simidi ve dijital gösterge tablosunu da donanıma eklemiş.


Araçların opsiyonları arasına internet bağlantısına sahip yeni bir navigasyon/eğlence sistemi ve aktif uzun far ayarı bulunan otomobillerin standart donanımları da zenginleşmiş.

S60, V60 ve XC60 modellerinde olduğu gibi motor seçenekleri aynı kalan araçların tüketim ve egzoz emisyon değerleri aşağıya çekilmiş.

Peugeot 2008


Fransız üretici Peugeot, tanıtımını geçtiğimiz yıl yaptığı küçük crossover modeli 2008'in detaylarını da açıkladı. İç mekan fotoğrafları da paylaşılan otomobilin motor seçeneklerinin güçleri de açıklandı.

Satışına yaz aylarında başlanacak olan 2008'in boyu 4.159, eni 1.739, yüksekliği 1.556 ve aks mesafesi 2.538 mm olarak açıklandı. 360 litrelik bagaj hacmi arka koltukların yatırılmasıyla 1.194 litreye ulaşan aracın iç mekan tasarımı da 208'den alınmış.


Küçük direksiyon simidi, yükseğe yerleştirilen gösterge tablosu ve orta konsolun üst kısmına yerleştirilen dokunmatik ekranla dikkat çekici bir görünüm sunan yaşam alanında konsolda deri döşeme, havalandırma kumandaları çevresinde piyano siyahı kaplamalar ve metal pedallar gözden kaçmıyor.

2008'in kaputu altında ilk etapta görev yapacak 1.2 litre hacimli benzinli motor 82 beygir güç üretebilirken 1.6 litre hacimli ünite 120 beygir gücünde. Gelecekte turbo beslemeyle de sunulacak olan 1.2 litre hacimli motor 110 ve 130 güç üretebilen versiyonlara sahip olacak.

Mazotla çalışan bir motor isteyen müşteriler için 1.4 ve 1.6 litre hacimli turbo Diesel üniteler sunan Peugeot bu motorların 68, 92 ve 115 beygir güç üretebilen versiyonlarını üretecek.

Bentley Flying Spur


Bentley Continental ailesinin sedan modeli Flying Spur'ün yenilendiği haberi dün açıklanmıştı. İlk fotoğrafları da paylaşılan aracın teknik verileri de bugün bizlerle.

Tamamen yenilenen dış görünümünde en çok dikkat çeken kısım şüphesiz arka kısmı olan aracın bu alanı Mulsanne modelini andıran bir yapıya sahip. 19, 20 ve 21 inç çaplı yeni jantlarla şık bir görünüm sunan otomobilin güçlü yan çizgisi ve dik ön panjuru daha ağır bir duruşa sahip. Bu arada aracın isminden "Continental"in atılması da tasarımın farklılaştırılmasını açıklıyor.


Görünümü daha ağır olsa da gövdesinde kullanılan alüminyum parçalar sayesinde ağırlığı 50 kg aşağıya çekilen Flying Spur iç mekanda diğer Continental modellerinin havasını korumayı başarmış. Daha da yumuşayan deri döşemeler ve yeni kaplamalara sahip olan ön panelin haricinde iç mekanda görev yapan bütün elektronik ekipmanları kontrol eden dijital bir kumanda da sunuluyor.


İlk etapta sadece çift turbo beslemeye sahip 6 litre hacimli w12 motorla sunulacak olan Flying Spur 625 beygir güç, 800 Nm tork sunuyor. 8 ileri vitesli otomatik şanzıman ve dört tekerlekten çekiş sistemini standart olarak sunan Bentley, aracın 0'dan 100 km/s sürate 4.6 saniyede ulaştığını ve maksimum süratinin 322 km/s olduğunu açıkladı.

Bir Flying Spur satın alıp yakıt tüketimini düşünen çok insan olmasa da aracın ortalama tüketim değeri 14.7 litre/100 km olarak açıklandı.

Audi RS Q3


Audi'nin RS ailesi genişlemeye devam ediyor. Bu sefer de kompakt SUV Q3'ün sportif modelini tanıtan firma bu aracı ilk olarak Cenevre otomobil fuarında sergileyecek.

RS logosunun imzası olmaya başlayan dik yerleştirilen gri renkli ön hava girişleri, petek şekilli ızgara ve ön tampon altında bulunan Quattro logosu bu araçta da yerini alırken alüminyum yan aynalar, farklı yan etekler, 19 veya 20 inç çaplı seçilebilen jantlar, arka spoiler ve alt kısmında küçük bir difüzör bulunan arka tampon diğer dikkat çeken farklılıklar.


Geçtiğimiz yıl Pekin'de tanıtılan konsept versiyonunun aksine tek egzoz çıkışına sahip olan RS Q3'ün fren sisteminde 8 pistonlu, siyah renkli kaliperlerle eşleştirilmiş 365 mm çaplı diskler görev yapıyor. Süspansiyon sistemi 25 mm alçaltılan aracın ağırlığı 1.730 kg olarak açıklandı.

İç mekan tasarımında büyük bir değişiklik olmayan RS Q3'te metal pedal seti, alt kısmı düzleştirilmiş direksiyon simidi, baklava desenli deri döşemelere sahip sportif koltuklar ve karbon fiber kaplamalar yer alıyor.

Kaputu altında turbo beslemeye sahip 2.5 litre hacimli, 5 silindirli bir motor taşıyan RS Q3 310 beygir güç, 420 Nm tork üretebiliyor. Dört tekerlekten çekiş sistemi ve 7 ileri vitesli, çift debriyajlı, yarı otomatik şanzımanı standart olarak sunan otomobil 0'dan 100 km/s sürate 5.5 saniyede ulaşabilirken maksimum sürati 250 km/s'te elektronik olarak sınırlandırılmış.

Sonbahar aylarında yollarda görmeye başlayacağımız aracın fiyatı Almanya'da 54.600 Euro seviyesinden başlayacak.

Volvo S60, V60 ve XC60


Yeni model atılımı süren Volvo S60, V60 ve XC60 modellerinin makyajlı versiyonlarını tanıttı. İç mekanlarında da farklılıklar bulunan araçların motor seçenekleri aynı kalmış.


En büyük değişikliği ön görünümlerinde yaşayan araçların ön panjurları genişlerken farların yanında bulunan gündüz aydınlatması tampona taşınmış. Ön tamponlar da yeniden şekillendirilirken yeni jant seçenekleri yan görünümü farklılaştırmış.


Arka kısımlarında da büyük farklılıklar bulunmayan ailenin tamponları altına konumlandırılan köşeli egzoz çıkışları güncel modellerde bulunan ve biraz zayıf görünen yuvarlak çıkışlardan daha portif bir duruş sergiliyor.


Ana hatları aynı kalan iç mekanda dikkat çeken en büyük yenilik, daha önce V60 ve XC60 Plug-in Hybrid modellerinde kullanılan dijital gösterge tablosu olmuş. Üç kollu direksiyon simidiyle daha sportif bir görünüm elde edilirken daha yüksek yan desteklere sahip koltuklar opsiyonel donanıma eklenmiş.


Motor seçeneklerinde bir farklılık olmayan otomobilin bütün modellerinin ortalama tüketim ve egzoz gazı salınımı değerlerinde düşüş yaşanmış.

19 Şubat 2013 Salı

Holden VF Commodore


Tanıtımı geçtiğimiz hafta yapılan yeni nesil Commodore ailesinin farklı gövde seçenekleri de yavaş yavaş ortaya çıkıyor. İlk olarak sedan versiyonuyla tanıştığımız otomobilin station wagon ve pick up modelleri de tanıtıldı.

Sportwagon olarak adlandırılan station wagon modellerin ön kısmı sedan seçenekle aynıyken arka tarafta farklı stoplar ve genel olarak dinamik bir yapı dikkat çekiyor. Bagaj kapağı küçükmüş gibi duran Sportwagon'un bu parçası tavana doğru devam ettiğinden bagaj açıklığı oldukça geniş.


Calais donanım seviyesiyle tanıtılan Sportwagon'un yanında sportif SSV paketiyle sergilenen pick up model UTE da ön kısmını diğer kardeşleriyle paylaşıyor. Avustralya'nın popüler gövde seçeneklerinden olan UTE'un arka tarafı sade bir görünüm sunuyor.


Bütün gövde seçeneklerinde aynı iç mekan tasarımı kullanılan Commodore ailesi sadece arkadan itiş sistemiyle sunuluyor. SSV'de kullanılanın haricinde henüz resmi teknik verileri açıklanmayan v6 ve v8 motorlarla donatılacak olan otomobiller 6 ileri vitesli manuel veya otomatik şanzımanla ısmarlanabilecek.

Škoda Octavia Combi


Yeni nesil modelleri geçtiğimiz yıl tanıtılan Škoda Octavia'nın station wagon gövdeli kardeşi Combo'nun ilk fotoğrafları basınla paylaşıldı.

B sütununa kadar hatchback kardeşiyle aynı görünüme sahip olan otomobilin bagaj kısmı sade bir şıklığa sahip. Port bagaj raylarını standart donanımda sunan Škoda aracın boyutlarında bir önceki nesil Combi'ye oranla büyütmüş.

Boyu 90 mm uzayan Combi 45 mm genişlemiş. Aks mesafesi de 110 mm artan aracın bagaj hacmi 610 litreyi bulmuş. Arka koltukların katlanmasıyla birlikte bu hacim 1.740 litreyi buluyor.

Bentley Continental Flying Spur

 

İngiliz üretici Bentley, büyük sedan modeli Continental Flying Spur'ü yeniledi. Resmi tanıtımı yarın yapılacak olan otomobilin ilk fotoğrafları internete düştü.

Güncel Continental ailesinin tasarım detaylarını taşısa da her noktası yenilenen otomobilin dörtlü farlarında yapılan değişiklikle artık dışarıda bulunan daireler daha büyük. Daha dik bir ön panjur ve ön tamponda geniş bir hava girişi sunan aracın ön çamurluklarının arkasına süslemeler yerleştirilmiş. Yeni jant seçeneklerine sahip olan otomobilin yan aynalarıyla birlikte yan çizgisi de değiştirilmiş.


En büyük farklılığı arkasında sunan Flying Spur 90'lı yılların Bentley modellerinde olduğu gibi arkaya doğru alçalan uzun bir bagaj kapağına sahip. Yatay yerleştirilen stoplar LED teknolojisine sahipken daha ince tasarımlı tampon oval egzoz çıkışlarına ev sahipliği yapıyor.


İç mekanda sunulan tasarım değişikliği daha sınırlı olsa da standart paletin içerisine dahil edilen yeni döşeme ve kaplama seçenekleri oldukça farklı bir atmosfer yaratmış. Arka koltuklarda yaşam alanı daha da genişletilirken donanıma farklı dijital ekranlara sahip klima ve televizyonlar eklenmiş.

18 Şubat 2013 Pazartesi

Mercedes-Benz A45 AMG Edition 1


Mercedes, CLA'nın ardından geçtiğimiz günlerde resmi tanıtımını yaptığı A45 AMG'nin de Edition 1 versiyonunu duyurdu. Görsel olarak standart modellerden farklı olan otomobilin motor performansıysa değişmemiş.


Gövdesi üzerine eklenen şeritler ve Edition 1 logoları haricinde tampon altında bulunan daha uzun splitter, dört parçalı deflektör kırmızı şeritlere sahip karbon fiber yan aynalar, kırmızı renkli fren kaliperleri ve daha büyük spoiler gibi farklılıklara da sahip olan aracın 19 inç çaplı jantları siyah renkli.

İç mekanında kırmızı dikiş iplikleri ve şeritlerle bezenmiş siyah renkli deri koltuklarla kırmızı emniyet kemerleri standart olarak sunulan aracın yaşam alanında da Edition 1 logoları görülebiliyor.

Nissan Note


Geçtiğimiz yıl Japonya ve A.B.D. pazarında satılan versiyonları tanıtılan Nissan Note'un Avrupa'da pazara sunulacak modelleri 2013 Cenevre otomobil fuarında sergilenecek.

Görünüm olarak kardeşlerinden farklı olmayan otomobilin sportif gövde kitine sahip olan versiyonları da bulunacak. Bu araçlarda aşağıya doğru uzayan ön tampon, yeni yan etekler, farklı tasarıma sahip jantlar, spoiler ve ön tamponu andıran dinamik görünümlü arka tampon bulunuyor.


İç mekanı da geçtiğimiz yıl tanıtılan Note modellerinden alınan otomobilin donanımına dokunmatik navigasyon ekranı, dört kameraya sahip kuş bakışı görüntüleme sistemi, kör nokta uyarısı, araç önü için hareket sensörü ve şeritte kalma yardımcısı eklenmiş.


Japonya'da satışa çıkan 1.2 litre hacimli benzinli motorlarının yanında 90 beygir güç, 220 Nm tork üretebilen 1.5 litre hacimli turbo Diesel üniteyle de satılacak olan aracın A.B.D.'de sahip olduğu 1.6 litre hacimli benzinli ünitesiyse ilk etapta Avrupa'da bulunmayacak.