3 Kasım 2012 Cumartesi

Citroën DS3 RRC


Fransız üretici Citroën ralli parkurlarındaki varlığını pekiştiriyor. 2010 yılında DS3 WRC'yi tanıtan firma şimdi de daha alt kategorilerde yarışabilecek bir araç tanıttı.

DS3 WRC'ye oranla daha küçük hava emiş yarıkları ve boyutu küçültülen spoiler gibi farklılıklara sahip olan otomobilde 18 inç çaplı jantlar ve önde 350, arkada 300 mm çaplı fren diskleri bulunuyor.

Turbo beslemeye sahip 1.6 litre hacimli motoru 275 beygir güç, 350 Nm tork üretebilen otomobilde 6 ileri vitesli sıralı şanzıman ve dört tekerlekten çekiş sistemi standart olarak sunuluyor.

2 Kasım 2012 Cuma

Mercedes-Benz A45 AMG


Mercedes cephesinden gelen haberler harika. Stuttgart merkezli markanın yeni hatchback ailesi A Serisi'nin en sportif modeli A45 AMG üzerindeki perde yavaş yavaş kalkıyor.

Otomobilin ilk resmi fotoğraflarını paylaşan Mercedes daha araç üzerinde kullandığı kamuflajların tamamından kurtulmuş olmasa da genişletilmiş çamurluklar, daha sportif tamponlar, çift renkli, 18 ve 19 inç çaplı jantlar ile dörtgen şekilli çift egzoz çıkışı dikkat çeken tasarım farklılıkları arasında sayılabilir.

İç mekan fotoğrafları henüz paylaşılmayan aracın turbo beslemeye sahip 2 litre hacimli motoru daha önce tahmin edildiğinden de güçlü olacak. 355 beygir güç, 450 Nm tork üretebilen ünite bu performansı dört tekerleğe aktaracak.

7 ileri vitesli, çift kavramalı yarı otomatik şanzımanla donatılacak olan A45 AMG'nin 0'dan 100 km/s sürate 5.1 saniyede ulaşması bekleniyor. Maksimum sürati 250 km/s'te sınırlanacak olan araç performans paketiyle bu sürati 280 km/s'e yükseltebilecek.

Renault Symbol


Renault'nun Auto Show sürprizleri makyajlı Fluence ile sınırlı değil. Artık oldukça eskiyen bir yüze sahip olan Symbol de tamamen yenilendi. Aslında tanıdık bir otomobil olan yeni Symbol'ün teknik ikizini Renault'nun hemen yanında bulunan Dacia standında görmek mümkündü.

İki ay önce tanıtılan Dacia Sandero'nun sedan versiyonunun Renault logolu ikizi olan yeni Symbol yeni ön tasarımıyla ikizinden farklılaşıyor. Yeni tampon ve ön panjurla diğer yeni nesil Renault modellerini andıran aracın gövdesinde başka yenilik yok.


İç mekan fotoğrafları paylaşılmayan aracın bu kısmını da Auto Show'da görme şansımız oldu. Yaşam alanı da Sandero'dan alınan aracın havalandırma kumandalarında Clio izleri görmek mümkün.

1.5 litre hacimli turbo Diesel motorunun 75 ve 90 beygir güç üretebilen iki versiyonu bulunan araç bu ünitelerde 3.9 litre/100 km'lik ortalama tüketim değeri sunuyor. 0.9 litre hacimli benzinli motoru turbo besleme yardımıyla 90 beygir güç üretebilirken bu ünitenin tüketim değeri 5.3 litre/100 km olarak açıklandı.

Renault Fluence


Renault, Auto Show 2012'ye önemli bir sürprizle geldi. Türkiye'de üretilen Fluence makyajlandı. Üstelik bu sefer, teknik ikizi olan Samsung SM3'ten farklı bir ön görünüme sahip.

Gövdesinin yan ve arkasında bir değişiklik olmayan otomobilin ön panjuru, yeni nesil Renault modellerinde görmeye alıştığımız büyük marka logosuyla dikkat çekerken yeni ön tampon hem daha sportif bir görünüme hem de LED gündüz farlarına sahip.


Yeni jant seçenekleri de sunan Fluence'ın iç mekanında yenilenmiş ses sistemi kumandaları ve dijital hız göstergesi bulunurken orta havalandırma ızgaralarına hala kapatma özelliği eklenmemiş. Clio yüzlü makyajlı versiyonda Bluetooth bağlantısı ve USB portu bulunuyor.

Kaputu altında da yenilikler bulunan otomobilin 1.6 litre hacimli benzinli motoru artık 115 beygir güç üretebiliyor. Sürekli değişken oranlı otomatik şanzımanla (CVT) eşleştirilen bu ünitenin yakıt tüketim ortalaması 6.4 litre/100 km.

Tanıdık 1.5 litre hacimli turbo Diesel ünite 110 beygir güç üretebilirken bu motor da 6 ileri vitesli, çift kavramalı yarı otomatik şanzımanla donatılmış. Daha önce Mégane ailesinden hatırladığımız 1.6 litre hacimli turbo Diesel motorsa 130 beygir güç üretebiliyor ki 6 ileri vitesli manuel şanzımanla bu ünitenin tüketim ortalaması 4.6 litre/100 km.

31 Ekim 2012 Çarşamba

Bisimoto Hyundai Elantra GT



2012 SEMA'da tanıtılan çılgın araçlardan birisi de Bisimoto Engineering tarafından modifiye edilen Hyundai Elantra GT modeli. Dışarıdan bakıldığında çok belli etmese de aracın içerisinde bir canavar saklı.

Grafiklerle bezenen gövdesinde bir değişiklik yapılmayan aracın ön panjuru yerine dev bir radyatör yerleştirilirken splitter, yan etekler, difüzör, 18 inç çaplı jantlar ve daha büyük bir spoiler görünümü değiştiren asıl detaylar.


İç mekanında tam bir yarış otomobili havası esen konseptin arka koltukları ve izolasyon iptal edilirken önde yarış koltukları, tam boy takla kafesi, küçük çaplı direksiyon simidi, tamamı dijital gösterge tablosu ve yangın söndürücü bulunuyor.


Süspansiyon, fren ve egzoz sistemleri de modifiye edilen aracın 1.8 litre hacimli motorunun sadece hacmi standart kalmış zira ünite artık 600 beygir üzerinde güç üretebiliyor.

Ford Cobra Jet Mustang


Ford'un fabrikasından doğrudan sattığı yarış araçlarından olan Cobra Jet Mustang yenileniyor. Şimdiye kadar atmosferik emişli ve kompresör beslemeli motorlarla donatılan drag aracı artık EcoBoost ailesinden bir üniteye sahip olacak.

Makyajlı Mustang'in tasarım özelliklerini sunan gövdesinde Cobra Jet grafikleri sunulan otomobilde drag için özel olarak hazırlanan jant ve lastiklerin haricinde büyük bir yenilik yok.


İç mekanında tam boy takla kafesi, küçük çaplı direksiyon simidi, yarış koltukları, iptal edilen yan camlar için file, ek göstergeler, yeni bir orta konsol ve vites topuzu dikkat çekerken yan aynalar iptal edilmiş.


Henüz prototip aşamasında olan yeni aracın motoru hakkında detaylı bilgi vermekten kaçınan Ford, v8 ünitenin çift turbo beslemeyle donatıldığınıysa gizlemiyor.

BMW i8 Concept


2009 yılında düzenlenen Frankfurt otomobil fuarında karşımıza BMW Vision EfficientDynamics ismiyle çıkan sportif hibrit otomobil 2011 yılında Frankfurt'a daha da gelişmiş bir şekilde gelirken 2012 yılında da üzeri açılabilen versiyonu tanıtılmıştı. Fütüristik çizgilere sahip gövdesiyle dikkat çeken konsept şimdi de Auto Show için İstanbul'da.

Teknik verilerine daha önce değindiğim bu konseptin canlı halini Borusan İstinye'de canlı görme şansı yakaladım.Yapısında bolca kullanılan karbon fiber sayesinde 1.500 kg'ın altında tutulan bir ağırlığa sahip olan konsept otomobilin tanıtımı BMW i Ürün Yönetimi Başkanı Henrik Wenders, BMW i İletişim Stratejisi Müdürü Cornelius Kölblin ve Project E Mobilite'den Marcus Krieg tarafından yapıldı.


Önceden açıklanan teknik verilerin haricinde markanın i bölümü için şekillendirdiği özel satış ağından da bahseden yetkililer mobilitenin giderek önem kazandığı günümüzde premium marka imajı, tutumluluk ve etkileyici tasarımın i Serisi otomobillerinin tamamında olduğu gibi i8 Concept'te de öne çıktığını belirtti.

BMW'nin Audi R8 ve Porsche 911 Carrera 4 gibi araçların arasına konumlandıracağı i8'in konsept halinde fabrika verisi ortalama yakıt tüketimi 2.7 litre/100 km olarak açıklanmıştı. Bu veriyi yeterli bulmayan BMW yaptığı testler sonucunda otomobilin gerçek hayat kullanımında da 7 litre/100 km ortalamasına ulaştığını hesaplamış ki rakibi olan araçlar arasında bu değer göz kamaştırıyor.


Bütün i ailesinin rekabetçi fiyatlara sahip olacağını belirten yetkililer bu otomobillerin sınırlı üretim değil Dünya çapında yeni modeller olacağını da açıkladı. 2013 yılında piyasaya çıkacak olan hatchback i3'ün ardından, 2014 yılında satışına başlanacak olan i8'in tasarımının yaklaşık %90'ı i8 Concept'ten alınacak.

BMW i8 Concept'in fotoğraflarını buradan inceleyebilirsiniz.

Chevrolet Camaro Hot Wheels Edition


Chevrolet, SEMA'da hep ön plana aldığı modeli Camaro'nun Hot Wheels özel versiyonunu tanıttı. Ünlü oyuncak markası bu sayede seri üretim bir araçla asfalta da çıkmış oldu.

Coupé ve Convertible Camaro modellerinin v6 ve v8 motorlu 2LT ve 2SS donanım paketlerinin üzerine alınabilen bu özel donanımın bedeli 6.995 Dolar olarak açıklandı. Paketle birlikte otomobile eklenen aksesuarlar arasında ön splitter, siyah renkli yan etekler, ZL1'dan alınan ön görünüm, gövdeyi boydan boya geçen siyah şerit, koyu mavi gövde rengi, çevrelerinde kırmızı şerit bulunan siyah renkli jantlar, Hot Wheels logoları, dört egzoz çıkışı, bagaj kapağı üstü spoiler ve stoplar arası karartmalar bulunuyor.


İç mekanında büyük bir değişiklik bulunmayan aracın konsol ve kapı içi kaplamaları siyah renkliyken deri döşeme koltuklarda da aynı renk kullanılmış. Kırmızı ve siyah renkli dikiş ipliklerine sahip olan aracın koltuk sırtlıkları, paspasları ve kapı eşiklerinde de Hot Wheels logoları bulunuyor.

Volkswagen Beetle 53 Edition



Yeni nesil Volkswagen Beetle ailesi genişlmeye devam ediyor. Klasik Beetle görünümünde olan film yıldızı kuzeni Herbie'ye benzer bir vresiyona kavuşan otomobil nostalji yaşatıyor.

Beyaz gövde rengi, üç renkli süs şeritleri, beyaza boyanmış 17 inç çaplı jantları ve 53 numara logosuyla kuzenini aratmayan aracın farları karartılırken bagaj kapağı üzerine, İspanyolca Beetle anlamına gelen Escarabajo yazılmış.

1.6 ve 2 litre hacimli Diesel ile 1.2 litre hacimli benzinli motor seçeneklerine sahip olan aracın sadece İspanya'da satılacağı ve fiyatının 22.090 Euro'dan başlayacağı açıklandı.

Volkswagen Santana


Volkswagen'in Çin pazarında başarılı satış rakamlarına ulaşan küçük sedan modeli Santana yenilendi. İkinci nesil Santana uzatılmış bir Polo temeli kullanıyor.


Seat Toledo ve Škoda Rapid gibi araçların kuzeni olan Santana'nın aks mesafesi 2.603 mm olarak açıklanırken bagaj hacmi 480 litre. Köşeli hatlara sahip olan tasarımı ailenin diğer sedan modellerini andırırken iç mekan tasarımı da Polo'dan alınmış.

Motorları da tanıdık olan aracın 1.4 litre hacimli ünitesi 90, 1.6 litre hacimli versiyonuysa 110 beygir gücünde. Bu ünitelerin ortalama yakıt tüketim değerleriyse sırasıyla 5.9 ve 6 litre/100 km.

29 Ekim 2012 Pazartesi

BMW M3 Frozen Edition


BMW M3'ün yeni modeli beklenirken güncel araçların Frozen donanımlı versiyonlarına bir yenisi katıldı. Sadece A.B.D. pazarında satılacak olan bu otomobillerden toplam 150 adet üretilecek.

Tamamı mat tonda beyaz, mavi ve kırmızı gövde renkleriyle sunulacak olan otomobillerde siyah renkli ön panjur, yan hava çıkışları ve egzoz uçları bulunurken aynı renk, 19 inç çaplı jantlar ve karbon fiber tavanda da kullanılmış.


İç mekanında siyah renkli deri döşemeler, karbon fiber konsol kaplamaları ve gövde rengi dikiş iplikleri dikkat çeken otomobilin standart donanımında 6 ileri vitesli manuel şanzıman, 10 mm alçaltılmış süspansiyon sistemi ve daha sportif bir sürüş sunacak şekilde ayarlanmış elektronik yardımcılar bulunuyor.

4 litre hacimli v8 motorlarında değişiklik yapılmayan araçların başlangıç fiyatlarıysa 76.395 Dolar olarak açıklandı.

NOVITEC Panda


Fiat grubu araçları için modifikasyon kitleri üreten NOVITEC'ten gelen haberler genelde yüksek performanslı modeller için olsa da Fiat Panda gibi araçlar için de bazı parçalar sunulmakta.

Ön tampon altı ve bagaj kapağı üzeri için spoiler hazırlayan firmanın siyah veya gümüş renklerde sunduğu jantları 17 inç çaplı. Alçaltılmış süspansiyon sistemiyle de donatılabilen otomobil için çift çıkışlı egzoz sistemi de sunulmakta.

İki motor seçeneği için modifikasyon kiti geliştiren NOVITEC turbo beslemeye sahip 0.9 litre hacimli benzinli motordan 99 beygir güç alabilirken 1.25 litre hacimli turbo Diesel ünitenin gücü 91 beygire ulaşıyor. Benzinli model 0'dan 100 km/s sürate 10.1 saniyede ulaşıp 188 km/s maksimum hız yapabilirken Diesel motorla donatılan aracın verileri sırasıyla 11.9 saniye ve 178 km/s.

Fiat Bravo Xtreme


Brezilya pazarında önemli bir yere sahip olan Fiat, bu ülkede düzenlenen fuarlara da iddialı bir şekilde hazırlanıyor. 2012 yılında da organizasyona hazırlıklı gelen firma Bravo'nun sportif bir konseptiyle sürpriz yaptı.

Geniş hava girişleri, splitter ve LED gündüz farlarına sahip ön tamponunda yer alan büyük ön panjurun üzerine Fiat logosunu işleyen firma kaputun alt kısmına da ek hava girişi açmış. Farlar ve stoplarda da LED kullanan fiat mat gövde rengi, büyük yan etekler, geniş çaplı jantlar, büyük bir arka spoiler, geniş difüzör, iddialı tasarıma sahip arka tampon ve çift egzoz çıkışıyla dikkat çekmekte.


İç mekanında dairesel havalandırma ızgaraları, sportif direksiyon simidi, sabit kafalıklı yarış koltukları ve kontrast renkli dikişlere sahip deri döşeme dikkat çekerken arka tarafta da iki adet tekli koltuk ve bu koltuklarda oturanlar için ekranlar yer alıyor.

Sertleştirilip 5 mm alçaltılan süspansiyon sistemine sahip olan aracın 1.4 litre hacimli motoru turbo besleme yardımıyla 253 beygir güç, 332 Nm tork üretebiliyor.

Bu arada otomobilin, gerek mat gövde rengi gerekse duruşuyla Citroën DS4 Racing konseptini andırdığını söyleyebiliriz.

Kia Cadenza


Yeni modelleri 2009 yılında tanıtılan Kia Cadenza'nın makyaj zamanı geldi. Güney Kore pazarında K7 ismiyle satılan araç büyük kardeşi K9'a benzer tasarımıyla dikkat çekiyor.

Ön ve arka kısımlarda yoğunlaşan makyaj operasyonunda yeni tamponlar, far ve stoplar, farklı tasarıma sahip jant opsiyonları, hafifçe yenilenen bagaj kapağı ve yeni nesil Kia modellerinin yüzünü yansıtan ön panjurun yanında ön çamurlukların arkasına eklenen hava çıkışları da gözden kaçmıyor.

28 Ekim 2012 Pazar

JMS Volkswagen Golf


7. nesil Volkswagen Golf için hazırlanan görünüm kitlerine bir yenisi daha eklendi. JMS Racelook tarafından üretilen parçaların fiyatları da belli.

Standart ön tamponun altına monte edilebilen splitter için 259 Euro isteyen Alman firma 1.099 Euro karşılığında, aracı önde 55, arkadaysa 45 mm alçaltan süspansiyon sistemi, 4.999 Euro karşılığındaysa 19 inç çaplı jantlar lastikleriyle birlikte satılıyor.

Lexus GS 350 F Sport


Japon üretici Lexus, geçtiğimiz yıl yeni modellerini tanıttığı GS ailesine bir de F Sport donanımı ekledikten sonra 2012 SEMA Show'a bu aracın daha da sportif bir versiyonuyla geliyor.

Yaz aylarında tanıtılan Wald gövde kitiyle donatılan otomobilde yeni ön ve arka tamponlar, yan etekler, bagaj kapağı üstü ve tavan spoilerleriyle birlikte 20 inç çaplı jantlar ve Brembo marka fren sistemiyle donatılan aracın 3.5 litre hacimli v6 motoruna kompresör besleme eklenmiş. Standart modeli 306 beygir güç üretebilen aracın modifiye edilmiş halininse performans verileri henüz açıklanmadı.

ATT BMW 1 Serisi M Coupé


Modifikasyon firmalarının favorisi olan araçların başında yer alan BMW 1 M Coupé'nin üzerinde çalışanlar arasına ATT-TEC de katıldı. Aracın görünümü çok değişmese de performans artışı dikkat çekici.

Yüksekliği ayarlanabilen süspansiyon istemi, 20 inç çaplı jantlar ve Akrapoviç egzoz sistemiyle donatılan otomobilin 3 litre hacimli motoru üzerinde yapılan modifikasyon işlemleri sonucunda güç, kademeli olarak 454 beygire yükseltilebiliyor.

Alexis DeJoria Toyota Tundra Pre-Runner


SEMA Show'da görmeye alıştığımız araç tiplerinden birisi de off road yarışları için hazırlanan pick up modelleri. Organizasyonun 2012 ayağında göze çarpan Toyota Tundra, çöllerde nadiren görülen kadın pilotlardan Alexis DeJoria ile birlikte hazırlanmış.

Değişikliğe uğramamış az parçası bulunan aracın ön tamponu yerine düz çelik korumalar yerleştirilirken gece sürüşleri için yüksek güçlü LED sis farları hem öne hem de tavana yerleştirilmiş. Süspansiyon sistemi tamamen yenilenen araç önde 20, arkadaysa 24 inç strok sunuyor.


İç mekanda göstergeler ve orta konsolun değişmediği görülürken ön yolcu paneline profesyonel bir GPS eklenmiş. Vites konsolunda da yenilikler yapılan araca bir de telsiz eklenmiş. Arka koltukları iptal edilen Tundra'nın önünde dört noktadan bağlantılı emniyet kemerleriyle donatılan yarış koltukları dikkat çekerken kabinin tamamı takla kafesiyle çevrelenmiş.


Jantlar ve lastikleri çöl şartlarına uygun şekilde yenilenen aracın 5.7 litre hacimli v8 motoruna da kompresör besleme uygulanmış.