27 Nisan 2012 Cuma

Toyota Dear Qin ve Yundong Shuangqing


Çin'in ne kadar önemli bir pazar halini aldığını bu yıl Pekin'de tanıtılan araçlar gösteriyor. Birçok üreticinin standında yer alan Çin pazarına özel modeller dikkat çekerken Toyota gibi bazı markalar da araçlarının isimlerini de bu ülkeye uygun şekilde vermeyi tercih ediyor.

Fuarda Dear Qin ve Yundong Shuangqing isimli konsept araçlarını tanıtan Toyota ikinci aracın Çin'e özel bir model doğuracağını söylerken hatchback ve sedan versiyonlara sahip olan birinci konsept global bir otomobil olacak.


Güncel Toyota modellerinde kullanılandan çok daha cesur çizgilerle şekillendirilmiş otomobillerin köşeli çizgileri dikkat çekici. Tamamı LED teknolojisi kullanan aydınlatma grubu ön panjur ve tampon üzerinde de görev yaparken farların arkaya doğru abartılı bir şekilde uzaması dikkat çekici bir detay.

Önden çekişli bir platforma sahip olacağı açıklanan Dear Qin daha alışılmış bir motorla donatılırken Yundong Shuangqing'de hibrit bir ünite görev yapıyor.

Honda Concept S ve Concept C


Japon üretici Honda, 2012 Pekin otomobil fuarında iki konsept birden sergiledi. Her iki aracın da yakın gelecekte seri üretileceğini belirten marka öncelikli olarak Çin pazarına yönelecek.

Tasarımında Civic'ten etkilenen Concept S, kompakt bir minivan. Geniş cam yüzeyler sayesinde iç mekanda ferah bir hava sunabilecekmiş gibi duran araçta LED aydınlatma grubu ve yerlerine kameralar geçen yan aynalar dikkat çekiyor.

Oldukça alçak konumlandırılmış bir ön panjura sahip olan aracın büyük jantları ve gövdesinin alt kısmı mat renklere boyanırken fren kaliperleri kırmızı renkli.


Bir ejderhadan esinlenildiği söylenen görünümü daha sportif olan Concept C, Concept S'in aksine sadece Çin pazarında satılacak. Bu arada Concept S'in de satılacağı ilk ülke burası olacak. Keskin çizgilerle şekillendirilmiş hatlara sahip olan sedanın hibrit bir motor kullanıldığı da açıklandı.

Bentley Mulsanne Diamond Jubilee


İngiliz lüks otomobil üreticisi Bentley, büyük sedan modeli Mulsanne'ın özel donanımlı bir versiyonunu tanıttı. Sunduğu yenilikler görsel olan yeni araç Kraliçe 2. Elisabeth'in tahta çıkışının 60. yılını kutluyor.

2. Elisabeth'in doğum günü olan 21 Nisan'da tanıtılan aracın dış görünüşünde kromajlı 21 inç çaplı jantlar, özel gövde renkleri, C sütununa yerleştirilen Bentley logosu ve bolbol kromaj dikkat çekerken içeride altın renkli dikiş iplikleriyle işlenmiş "Diamond Jubilee" logoları kafalık ve yastıklarda kendisini gösteriyor.


Orta konsolun üst kısmında da görülebilen bu armaya sınırlı üretim plakaları eşlik ediyor. Baklava desenli deri döşeme, arka koltuk sırtlıklarına kadar uzanan ahşap kaplama, metal pedal seti, arka koltuklar için eğlence sistemi ve Naim ses düzeneği standart donanımda sunulmakta.

60 örneği üretileceği açıklanan aracın çift turbo beslemeye sahip 6.75 litre hacimli v8 motorundaysa bir değişiklik yok. 512 beygir güç üretebilen motorun maksimum tork değeriyse 1.020 Nm.

26 Nisan 2012 Perşembe

Volkswagen Lavida


Volkswagen'in Pekin yenilikleri arasında Lavida modelinin yeni nesli de bulunuyor. Üç buçuk yılda satış rakamını 700.000'in üzerine taşıyan otomobil yeni görünümüyle daha da iddialı olacak gibi.

Görünümünün ve birçok yerde yazanın aksine Passat değil Jetta büyüklüğünde bir otomobil olan Lavida'nın dış görünümüyse Passat'a daha çok benziyor. Kompakt sedan pazarında sunulan uygun fiyatlı otomobillerden olan Lavida aynı segmentte kalite çıtasını da yukarıya taşıyor.

1.4, 1.6 ve 2 litre hacimli benzinli motorlarla donatılacak olan otomobilde 6 ileri vitesli manuel ve 7 ileri vitesli çift kavramalı yarı otomatik şanzıman (DSG) seçenekleri sunulacak.

Mercedes-Benz Viano Vision Diamond


Mercedes'in Pekin otomobil fuarında sergilediği araçlar arasında bir de Viano bulunuyor. Daha önce Viano Pearl ile bu sınıfta oldukça lüks bir alternatif sunan marka Vision Diamond konseptiyle konfor seviyesini daha da artırdı.

LED aydınlatmaya sahip makyajlı tampon, ince krom çıtalara sahip ön panjur, 19 inç çaplı jantlar, siyah zeminli farlar ve çift renkli gövdesiyle dikkat çeken aracın iç mekanı neredeyse bir Maybach kadar lüks.

Soför bölümü tamamen siyah renkli olan konseptin bu kısmı baştan başa deriyle kaplanmış. Arka kısımda porselen beyazı döşemeler dikkat çekerken yine Maybach modellerinde kullanılan arka koltuklar ısıtma, havalandırma, masaj ve ayak destekleri sunuyor. Pozisyon hafızalı koltukların arasında şampanya soğutucusu bulunurken bardak tutucuları krom kaplı.


Arka camların tamamında koyuluk ayarı bulunurken soför bölümünü arkadan ayıran camın alt kısmından 40 inç büyüklüğünde bir televizyon çıkıyor. iPhone ve iPad uygulamasıyla uzaktan kumanda edilebilen Bang & Olufsen ses sistemi ve televizyon arkada oturan yolcular için daha da üst seviyede bir konfor sunarken iki bölgeli klima sayesinde her iki yolcu da kendi istediği sıcaklıkta yolculuk yapabiliyor.

İç mekanında Çin kültürünün şanslı sayısı olan 8'e göndermeler yapan sekiz elmas hoş bir dokunuş olarak kendisini gösterirken araç sahibinin dış dünya ile bağlantısını kablosuz internet sağlıyor.

Rolls-Royce Phantom Series II LWB


Geçtiğimiz yıl Pekin otomobil fuarında Ghost'un uzun aks mesafesine sahip versiyonunu tanıtan Rolls-Royce, bu tip araçların prim yaptığı pazarlardan birisi olan Çin'de bu sefer de büyük sedan modeli Phantom'un uzatılmış modelini tanıttı.


Çin pazarı satışlarının yarısından fazlasını uzun aks mesafeli modellerin oluşturduğunu belirten Rolls-Royce yetkilileri makyajlı Phantom temelleri üzerine geliştirdikleri araçta yeni 8 ileri vitesli otomatik şanzımanlarını da kullanmış.

25 Nisan 2012 Çarşamba

Audi Q5


Alman üretici Audi, SUV modellerinden Q5'i makyajladı. Dikkatli gözlerin bile fark etmesi zor olan değişiklikler zaten şık olan aracın genel hatlarında bir değişime neden olmazken asıl değişim kaput altında yaşanmış.

Ön panjur ve tamponu hafifçe makyajlanan otomobilin LED gündüz aydınlatmasına sahip farları da yeniden şekillendirilmiş. Tasarımları yenilenen jantlar 17 ile 20 inç arasında değişen çaplarda sunulurken stopların iç tasarımları yenilenmiş. Arka tamponu da yenileyen Audi bu parçanın altında bulunan egzoz çıkışlarını da yeniden şekillendirmiş.

Ana hatları korunan iç mekanda yeni döşeme renkleri ve kaplamalar sunan üretici donanıma yeni eğlence ve bilgi erişim sistemleri katmış.


Kaputunun altında kullanılan yeni motorlarla yakıt tüketim değerleri %15'e kadar aşağıya çekilen Q5'in giriş modelinde 143 beygir güç, 320 Nm tork üretebilen 2 litre hacimli turbo Diesel ünite kullanılıyor. 6 ileri vitesli manuel şanzıman ve önden çekiş sistemine sahip olan bu motor versiyon ortalama 5.3 litre/100 km yakıt tüketimi sunabiliyor.

Aynı motorun 177 beygir güç, 380 Nm tork üretebilen versiyonu 7 ileri vitesli S Tronic şanzıman ve dört tekerlekten çekiş sistemiyle 6 litre/100 km ortalama tüketime sahip.

TDI ailesinin en güçlü üyesi olan 3 litre hacimli ünite 245 beygir güç, 580 Nm tork üretebiliyor. 0'dan 100 km/s sürate 6.5 saniyede ulaşabilen aracın maksimum sürati 225 km/s olarak açıklanıyor. Yine S Tronic şanzıman ve dört tekerlekten çekiş ikilisiyle donatılan aracın ortalama yakıt tüketimi 6.4 litre/100 km.

Artık benzinli motorlarının da tamamında aşırı besleme kullanan Q5'in 2 litre hacimli motoru 225 beygir güç, 350 Nm tork üretebiliyor. Standart olarak 6 ileri vitesli manuel şanzıman ve dört tekerlekten çekiş sistemiyle sunulan bu ünite 8 ileri vitesli tam otomatik şanzımanla da alınabiliyor.

 Bu şanzımanı standart olarak sunan 3 litre hacimli v6 motor kompresör besleme yardımıyla 272 beygir güç, 400 Nm tork sunabilmekte. Aracın 0'dan 100 km/s sürate ulaşma süresini 5.9 saniyeye indiren bu motor maksimum sürati 234 km/s'e ulaştırmış.


Motoru makyaj öncesi modellerinkiyle aynı olan Q5 Hybrid Quattro'nun maksimum sürati 225 km/s'e yükselirken 7.1 saniyelik 0-100 km/s hızlanma süresinde bir değişiklik olmamış.

Yeni Q5'in fiyatlarını da açıklayan Audi, ailenin Almanya pazarındaki başlangıç fiyatını 39.900 Euro olarak belirlemiş.

Mercedes-Benz C63 AMG Coupé Black Series DTM Safety Car


Mercedes C Serisi Coupé ailesinin en güçlü modeli C63 AMG Black Series güvenlik aracı görevine soyundu. Formula 1'de aynı görevi sürdüren kardeşi SLS AMG'yi örnek alan otomobil neredeyse güvenliğini sağladığı araçlar kadar hızlı.

AMG'nin sunduğu pist ve aerodinamik paketlere sahip olan bu özel aracın görünümündeki farklılıklar tepe lambası ve arkada bulunan büyük spoiler ile sınırlı.


İç mekana geçildiğinde koltuklarda kullanılan emniyet kemerlerinin 5 noktadan bağlantılı hale getirildiği görülürken orta konsol havalandırma ızgaraları ve ses sistemi kumandalarının iptal edilerek buraya ışıklandırma ve kamera kumandalarının yerleştirildiği görülüyor.

Tavanın iç kısmına iki adet ayna yerleştiren Mercedes bu şekilde arka görüş alanını daha da genişletirken vites kolu arkasında bulunan kol dayanağının yerini karbon fiber kaplama ve iki bardaklık almış. Aracın sürücüsü olan Jürgen Kastenholz, orta konsolun üzerinde bulunan ekrandan canlı yayına bağlanabilirken isterse arkada bulunan kameradan pist görüntüsüne de ulaşabiliyor.

517 beygir güç, 620 Nm tork üretebilen 6.2 litre hacimli v8 motorunda bir değişiklik olmayan otomobilde kullanılan 7 ileri vitesli yarı otomatik şanzıman 0'dan 100 km/s sürate ulaşma süresini 4.2 saniyeye indiriyor.

Aston Martin Dragon 88


2012 Pekin otomobil fuarında Çin pazarına özel versiyonlar tanıtan üreticiler arasına Aston Martin de katıldı. DBS, Virage ve V8 Vantage S modellerinde sunulacak olan Dragon 88 donanımı sadeec 88 araçta bulunacak.

Araç sahiplerine teknik anlamda bir yenilik katmayacak olan sınırlı seride dikkatleri en çok çeken donanım şüphesiz 24 karat altın Aston Martin logoları. Oldukça pahalı ve savunmasız olan bu aksesuarların haricinde dış görünüş hakkında bilinmesi gereken tek şey sadece 3 renk seçeneğine sahip olması.


İç mekanda da üç renk deri döşeme seçeneği sunan Aston Martin piyano siyahı orta konsolu özel desenlerle bezemiş. Koltuk kafalıklarına ejderha figürü işlenirken kapı eşik kaplamalarında da özel üretim plakaları bulunuyor.

Range Rover Evoque Special Edition


Range Rover'ın kompakt SUV modeli Evoque'a özel seri modeller eklenmeye başladı bile. 200 örneği üretilecek olan ilk seri Victoria Beckham tarafından donatılmış.

Mat füme gövde rengi ile siyaha boyanmış tavan, yan aynalar, ön ve arka tampon korumaları, yan süslemeler, arka spoiler, ön panjur ve kaput üstü hava yarıkları gibi dikkat çekici parçalara sahip olan otomobilde kullanılan 20 inç çaplı jantlar da siyah renkli.


İç mekanda sportif koltukların koyu sarı deri döşemesine kontrast oluşturan siyah deriyle kaplanan ön konsol dikkatlerden kaçmazken panoramik tavanın cam olmayan kısımlarında kullanılan süet seçkin bir görünüm sağlıyor. Piyano siyahına boyanmış bir orta konsola sahip olan sınırlı üretim versiyonda özel paspaslar da donanıma eklenmiş.

Sadece 3 kapılı gövde seçeneği ve turbo beslemeye sahip 2 litre hacimli benzinli motorla sunulacak olan bu Evoque'un ilk sahipleri Çin'den seçilecek. 240 beygir güç, 340 Nm tork üretebilen otomobilde 6 ileri vitesli otomatik şanzıman ve dört tekerlekten çekiş sistemi standart olarak sunulmakta.

Bu arada aracın kullanım kılavuzunun Victoria Beckham tarafından imzalandığını da belirteyim.

24 Nisan 2012 Salı

Denza NEV


Daimler ve BYD'nin ortaklaşa yarattığı marka Denza ilk defa bir uluslararası fuarda boy gösterdi. Henüz ismi kesinleşmeyen konseptin 2013 yılında yollara çıkması bekleniyor.

Elektrik motorlu bir hatchback olan bu konsept far grubuyla birlikte alt kısımda yer alan LED kemeriyle de dikkat çekici bir dış görünüme sahip. İnce yapılı yan aynalara sahip olan aracın arka kapıları arkaya doğru açılıyor.

Otomobilin iç mekan fotoğraflarını paylaşmayan Denza burada da ambiyans ışıklandırmasının dışarıda olduğu gibi dikkat çekici olduğunu belirtirken genel tasarımın fütüristik olduğunu da açıklamış.

Jaguar XJ Ultimate


Jaguar da büyük sedan ailesi XJ'in en lüks modelini tanıtmak için Pekin'i seçenlerden. Bu araçla birlikte yeni bir motor da sergileyen İngiliz üretici diğer markalar gibi bu ülkede daha büyük pazar payına sahip olmak istiyor.

Uzun aks mesafeli XJ temelleri üzerine geliştirilen araçta hafifçe makyajlanan ön tampon, 20 inç çaplı jantlar, oval egzoz çıkışları ve "Ultimate" logoları dikkat çekerken iç mekanda yüksek kaliteli deri döşeme, sırtlıklarında çift ekran bulunan ön koltuklar, eletrikli olarak ayarlanabilen, ısıtma, soğutma ve masaj özelliklerine sahip arka koltuklar ile arka iki koltuğun arasına yerleştirilmiş buzdolabı gözden kaçmayan donanımlar arasında bulunuyor.


Arka koltuk için sunulan büyük ekranlar birer iPad olduğundan taşınabilirken aracın ses sisteminde 20 hoparlör görev yapıyor. Panoramik cam tavana da sahip olan bu XJ'de arka koltuklar için bir de sabitlenebilen tepsi sunulmuş.

Kompresör beslemeye sahip 5 litre hacimli v8 ve 3 litre hacimli v6 turbo Diesel motorların yanında yine 3 litre hacimli, kompresör beslemeli, benzinli v6 motorla da alınabilecek olan XJ Ultimate modellerinin tamamında 8 ileri vitesli otomatik şanzıman standart olarak sunuluyor. Bu arada yeni motor 340 beygir güç, 450 Nm tork üretebiliyor.

Rolls-Royce Ghost Six Senses


Sürekli büyüyen Çin otomobil pazarı iştahları kabartmaya devam ederken lüks otomobil üreticileri de birer birer bu ülkeye özel modeller tanıtmaya devam ediyor.

Henüz bir konsept olduğu belirtilen Ghost Six Senses, isminden de anlaşılacağı gibi bütün hislere hitap edebilen bir araç olarak tanıtılıyor. Krem beyazı rengi ve kromajlı jantlarıyla heybetli bir duruşa sahip olan otomobilin hem dış hem de iç mekanında logolar göze çarparken içeride işlemeli koltuklar ve özel desenli ahşap kaplama dikkatlerden kaçmıyor.

Bugatti Veyron 16.4 Grand Sport Wei Long 2012


Bu yıl Pekin'de özel bir araç sergileyen firmalar arasında tabii ki Bugatti de bulunuyor. Gezegen'in en hızlı seri üretim roadster modeli olan Grand Sport'u Çin takviminin ejderha yılına hazırlayan Bugatti bu araç üzerinde porselen kullanmayı uygun görmüş.


Daha önce L'Or Blanc modelinde kullanılan poselen kaplamalar için yine Königliche Porzellan-Manufaktur Berlin'in kapısını çalan Bugatti bu sefer jant merkez kapakları, yakıt ve yağ kapaklarının merkezlerinde ejderha motiflerine yer vermiş.

Dışı beyaz, içiyse kırmızı renkli seçilen aracın iç mekanında da birçok ejderha logosu bulunuyor. Yaşam alanında da yer yer porselene yer veren Bugatti, aracın işlemeli paspaslarını da ipekten üretmiş. 20 inç çaplı jantlarının iç kısımları da kırmızıya boyanan otomobilin fiyatıysa vergiler hariç 1.58 Milyon Euro.

23 Nisan 2012 Pazartesi

Peugeot Urban Crossover Concept


Fransız üretici Peugeot, 2012 Pekin otomobil fuarında kompakt bir crossover konsepti tanıtmaya hazırlanıyor. Aracın ön tanıtımını yapan firma, meraklıları genel boyutlar ve görünüm hakkında bilgilendirdi.

4.140 mm boya ve 1.740 mm genişliğe sahip olan araç ilk bakıldığında Kia Sportage'a benzerliğiyle dikkat çekiyor. LED aydınlatma grubu, geniş çamurluklar, ince yapılı yan aynalar, büyük jantlar ve çevresi ışıklandırılmış egzoz çıkışlarıyla rahatça fark edilen konseptin bagaj kapağı üzerinde bulunan 3. stop lambası da ilginç bir parçalı görünüm oluşturmuş.

Audi Q3 jinlong yufeng


Bu yıl Pekin otomobil fuarına iyi hazırlandığı görülen Audi, RS Q3'ün ardından Q3 temelli ikinci konseptini de tanıttı. İsmi "Rüzgardaki altın ejderha" gibi bir anlama gelen Q3 jinlong yufeng, kite surfing ile uğraşanları hedef alan bir araç olaracak şekilde tasarlanmış.

İz genişliği standart bir Q3'te olduğundan 40 mm daha fazla olan otomobilin yüksekliği de 30 mm daha fazla. 20 inç çaplı jantlar, dik inen ince tellere sahip ön panjur, yan basamaklar, siyah renkli gövde korumaları, metal ön ve arka tampon alltı korumalar, ince egzoz çıkışları ve tavana entgre edilen kite surf taşıyıcıyla farklılaşan aracın sarı rengi de ismine göndermeler yapıyor.


Sportif görünümlü iç mekanda yüksek yan desteklere sahip koltuklar, gövde rengi kapı iç kaplamaları ve dikiş iplikleri, metalik füme renkli gösterge zeminleri, sportif direksiyon simidi ve alüminyum pedal seti dikkat çekiyor.

RS Q3'te de görev yapan turbo beslemeli 2.5 litre hacimli motoru 310 beygir güç üretebilen araçta dört tekerlekten çekiş sistemi ve 7 ileri vitesli S Tronic şanzıman sunulmakta. 0'dan 100 km/s sürate 5.5 saniyede ulaşabilen Q3 jinlong yufeng'in maksimum süratiyse 250 km/s.

Vorsteiner 599 VX Coupé


A.B.D. merkezli modifikasyon firması Vorsteiner Ferrari 599 GTB Fiorano modelleri için geliştirdiği gövde kitini tanıttı. Aracı neredeyse bir 599XX'e çeviren kit aynı zamanda hafifleme de sağlıyor.

Tamamı karbon fiberden üretilen gövde kiti ek hava yarıklarına sahip ön tamponla başlıyor. Altına bir splitter eklenen tamponun haricinde kaputta yeni hava yarıklarına yer verilmiş. Yenilenen jantları istenen renge boyayabilen firma yan etekleri de yenilemiş.

Arkaya geçildiğinde tamponda açılan ek hava çıkışları ve devasa difüzör ilk bakışta dikkat çekiyor. Renkleri koyulaşan stoplar karbon fiber parçalara uyumlu görünürken bagaj kapağının üzerine büyük bir spoiler de eklenmiş. Aracın egzoz sistemini de modifiye eden Vorsteiner çiftli çıkışı plakalığın iki yanına konumlandırmış.

BYD Qin


2012 Pekin otomobil fuarının önemi Çin merkezli üreticiler için haliyle daha fazla. Kendi evinde perdeyi açan oyuncu olan BYD, F3DM modelinin yerine geçecek kompakt sedanı tanıttı.

Ön ve arkası makyajlanmış bir Toyota Corolla gibi görünen otomobilin LED ve xenon teknolojisi kullanan farları hoş bir görünüm sağlasa da sportif görünümlü tampon sanki başka bir araca aitmiş gibi duruyor. Arka tampon kendisini biraz daha evinde hissederken LED stopların bagaj kapağındaki birleşimleri pek şık durmamış.

Kaputunun altında hibrit bir üniteye ev sahipliği yapan Qin, 1.5 litre hacimli benzinli motorun yanında bir de elektrik motoruna sahip. 16 kWh kapasiteli pillerle sadece elektrik enerjisi kullanarak 60 km yol yapabildiği belirtilen otomobilin ortalama yakıt tüketim değeri 2 litre/100 km olarak belirtilmiş.

Audi A6L e-tron


Audi'nin hibrit araç ailesine bir yenisi eklendi. Çin'de üretilen uzun aks mesafeli A6 modelini temel alan araç 2010 yılında tanıtılan A6 Hybrid modelinin seri üretime daha da yakın modeli. Üstelik bu sefer e-tron logosuyla.

Dış görünüşü diğer A6 modellerinden çok farklı olmayan A6L e-tron'da ince yatay çıtalara sahip ön panjur, e-tron tasarımı 21 inç çaplı jantlar, kromajlı ve ince yapılı egzoz çıkışları, koyulaştırılmış stoplar ve ön tamponda yer alan ince yapılı krom süslemeler dikkat çekiyor.


5.02 metre boy, 1.87 metre genişlik ve 1.46 metre yüksekliğe sahip olan aracın aks mesafesi 3.01 metre uzunluğunda. İç mekanın genel hatları diğer A6 modellerinden farklı olmasa da göstergeler ve bilgi ekranında hibrit sistemin çalışma ve şarj durumlarını gösteren değişik grafikler mevcut.

Hibrit sistemin benzinli motoru A6 Hybrid modelinde olduğu gibi turbo beslemeye sahip, 2 litre hacimli, 211 beygir güç üretebilen TFSI ünite. Elektrik motoru 95 beygir güç üretebilen bu otomobilin sadece elektrik enerjisi kullanarak alabildiği yolsa 80 km.