14 Ocak 2012 Cumartesi

BMW 1 Serisi Coupé ve Convertible Exclusive ve Sport Edition



BMW'nin 1 Serisi üzerinde çalışmaları devam ediyor. Bir taraftan hatchback modelin ikinci nesil örnekleri tanıtılırken diğer yandan ilk nesil Coupé ve Convertible seçeneklerine yeni donanım paketleri görücüye çıkıyor.


Exclusive Edition isimli paket aracını lüks görünümlü isteyenlere hitap ediyor. Donanım paketi içerisinde alt yüzeylerinde krom çıtalar sunulan pencereler bulunurken ek ücret karşılığında bu parçalar siyaha boyanabiliyor. Motor seçeneğine göre 16, 17 veya 18 inç çaplı olabilen özel tasarımlı jantlar, krom ön panjur ve egzoz çıkışlarıyla donatılan otomobil standart palette bulunan 5 gövde renginin yanında mat gri veya bu pakete özel mineral grisi isimli renkle alınabiliyor.

İç mekanında sunulan geniş zeminli ön koltukları kum veya siyah rengi deri döşeme ve kontrast renkte dikiş iplikleriyle dikkat çeken aracın konsolunda alüminyum veya ahşap kaplama kullanılırken sportif direksiyon simidi, el freni ve vites kollarında kullanılan kromaj seçkin bir görünüm sağlıyor. Coupé modellerinin tavan iç kaplaması siyah renkli olan araçların paspasları da bu renkte.


İsminden de anlaşılacağı gibi sportif bir görünüş elde etmek için sunulan Sport Edition paketinde siyah cam altı çıtaları, 17 veya 18 inç çaplı özel tasarım jantlar, siyah renkli yan aynalar ve metalik karbon siyahı isimli özel renk bulunuyor. Bunlara ek olarak sunulan aksesuarlar arasında siyah ön panjur, krom egzoz çıkışları ve yine koyu renkli stoplar var.

İç mekanda da sportiflik ağır basıyor. Yüksek yan desteklere sahip ön koltuklar siyah renkli deri döşeme ve lacivert dikiş iplikleri sunarken alüminyum pedal seti, vites topuzu, el freni kolu ve konsol kaplamaları siyah iç mekanla kontrast oluşturuyor. M logolu direksiyon simidiyle de sonatılan otomobilde, Exclusive paketinde olduğu gibi "BMW Edition" armalı kapı eşik kaplamaları standart olarak sunuluyor.

Nissan March NISMO


Nissan'ın resmi modifikasyon firması NISMO'nun işleri bu ara yoğun. Markanın bütün modelleri için aksesuarlar sunan NISMO şimdi de, Avrupa pazarlarında Micra olarak tanıdığımız March modelini daha sportif bir hale getirdi.

Siyah renkli, 16 inç çaplı jantlar, oldukça sportif görünen ön tampon, LED gündüz farları, siyah zeminli farlar, üzerinden kırmızı şerit geçen splitter, yan etek ve difüzör, kromajlı egzoz çıkışı, spoiler gibi dikkat çeken aksesuarlara sahip olan küçük hatchback kırmızıya boyanan yan aynalar ve gövde üzerine eklenen grafiklerle de dikkat çekiyor.

Süspansiyon sistemi de yenilenen aracın iç mekanında NISMO tasarımı direksiyon simidi, metal pedal seti ve sportif yan destekler sunan koltuklar bulunuyor.

BMW 1 Serisi


BMW cephesinde haber iyi. Münih merkezli üretici 1 Serisi modellerine yeni motor seçenekleri eklediğini açıkladı. Daha önce M-Sport paketini tanıtmış olan BMW'nin bu donanıma uygun motorları aileye katmasının ardından ülkemizin saçma vergi sistemine daha uygun bir turbo Diesel motorun da müjdesi verildi.

Tanıtılan motorların tamamı turbo beslemeye sahipken daha sportif olan versiyonlarda görev yapan 2 litre hacimli ünitelerden birisi Diesel, diğeriyse benzinli. 125i'de kullanılan benzinli ünite 218 beygir güç, 310 Nm tork üretebiliyor. 0'dan 100 km/s sürate 6.4 saniyede ulaşabilen aracın maksimum sürati 245 km/s olarak açıklanırken ortalama yakıt tüketimi 6.4 litreye düşürülebiliyor.

2 litre hacimli turbo Diesel motorla donatılan 125d modeli de 218 beygir güç üretse de maksimum tork değeri 450 Nm'yi buluyor. 0'dan 100 km/s sürate 6.5 saniyede ulaşabilen aracın maksimum sürati 240 km/s olarak açıklanırken ortalama mazot tüketimi 100 km'de 4.8 litre.

2 litre hacimli motorlarla donatılan modellerin ikisi de standart olarak 6 ileri vitesli manuel şanzımanla sunulurken 8 ileri vitesli otomatik şanzıman opsiyon listesinde yer alıyor.

Ve gelelim ülkemizde çok daha yüksek satış potansiyeli bulunan modele. 116d EfficientDynamics. 1.6 litre hacimli turbo Diesel motoru 116 beygir güç, 260 Nm tork üretebilen araç 0'dan 100 km/s sürate 10.5 saniyede ulaşabilirken Maksimum sürati 195 km/s olarak açıklandı. Aerodinamik gövde kiti ve düşük yuvarlanma dirençli lastikleri sayesinde ortalama yakıt tüketimi 3.8 litre/100 km olan araç 6 ileri vitesli manuel şanzımanla sunulacak.

13 Ocak 2012 Cuma

Kia Cee'd

Kia'nın C segmentinde bulunan modeli Cee'd yenileniyor. İlk olarak beş kapılı versiyonu tanıtılacak olan otomobilin ilk fotoğrafları internete sızdırıldı bile.

Oldukça sade bir tasarıma sahip olan otomobilin ön kısmında LED gündüz farları ve yeni nesil Kia modellerinin vaz geçilmez panjuru dikkat çekerken tamponda bulunan sis farlarının kromajlı çerçeveleri şık görünüyor.


Hem yan hem de arka tasarımı Opel Astra'yı hatırlatan Cee'd'in arka tamponu, bagaj kapağını gömülü gösteren bir tasarıma sahip.

Resmi tanıtımı 2012 yılının ikinci çeyreğinde yapılacak olan aracın iç mekanında da kalite seviyesinin yükseltildiği belirtildi.

Chevrolet Corvette 427 Convertible Collector Edition


Chevrolet'nin efsaneleşen modellerinden olan Corvette, 60. yılında özel bir versiyona kavuşuyor. "Collector Edition" adı altında satılacak olan aracın yanında diğer Corvette versiyonları için de "60th Anniversary Package" isimli yeni bir paket tanıtıldı.

Önde 19, arkada 20 inç çaplı özel tasarım jantlar, karbon fiberden üretilen kaput, çamurluklar ve taban plakalarının haricinde otomobilin en önemli değişikliği kaputu altında bulunan 7 litre hacimli v8 ünite. Z06 modellerinde kullanılan motor 505 beygir güç, 637 Nm üretebiliyor. Sadece 6 ileri vitesli manuel şanzımanla alınabilen otomobil 0'dan 96 km/s sürate 3.8 saniyede ulaşabiliyor. Boş ağırlığı 1.522 kg olan otomobilin maksimum süratiyse 306 km/s'in üzerinde.


427 Convertible Collector Edition'da standart olarak sunulan ve diğer Corvette modellerinde de alınabilen 60. yıl özel paketiyse beyaz gövde rengi ve mavi yarış şeritleriyle geliyor. ZR1 tarzı spoiler ve karbon fiberden üretilen splitter ile yan paneller gibi donanımlarla birlikte gelen bu pakette jant merkezleri, gövde üstü, direksiyon merkezi, koltuklar, kapı eşik kaplamaları ve gösterge tablosu üzerinde bulunan 60. yıl armaları standart olarak sunuluyor. Yine bu pakette tamamı lacivert renge sahip iç mekan ve tente bulunmakta.

Seat Ibiza


İspanyol üretici Seat, Volkswagen Polo temelli modeli Ibiza'yı makyajladı. Teknik olarak yenilik getirmeyen aracın görünümü biraz daha sadeleştirilmiş.

Makyajın büyük bölümü ön kısımda olmuş. Farları, ön panjuru ve tamponu yenilenen otomobile yeni jant seçenekleri eklenirken arka tamponun tasarımında da ufak tefek değişiklikler yapılmış. Donanımında da zenginleştirmeye gidilen Ibiza'nın iç mekan tasarımındaysa bir değişiklik yok.

Motor seçenekleri de korunan otomobilin 150 beygir güç üretebilen 1.4 litre hacimli TSI ünitesi ST modellerinde de sunulmaya başlanmış. Standart olarak DSG ile gelen bu motor hatchback modele 7.8 saniyelik 0-100 km/s depar süresi ve 212 km/s maksimum sürat sağlayabiliyor.

12 Ocak 2012 Perşembe

Porsche Boxster


Porsche'de şu sıralar çok güzel şeyler oluyor. Yeni 911'in tanıtımının üzerinden henüz aylar geçmişken 981 kasa kodlu Boxster modelinin üzerindeki sır perdesi de kaldırıldı. Şasisi tamamen yenilenen roadster artık daha hafif ve %15'e kadar daha az yakıt tüketiyor.

Yumuşatılan hatları, kısaltılan tampon-tekerlek mesafeleri, uzayan aks mesafesi, genişleyen gövdesi ve büyüyen jantlarıyla çok daha etkileyici bir görünüm sunan otomobilin arkadan görünüşü artık çok daha sert. Özellikle çamurluklara doğru uzayan LED stopların görünümü ve bu stopların üzerinden başlayıp arka kısmı boydan boya geçen küçük spoiler genel duruşu oldukça sportif kılmakta.


İç mekanı da yeniden yaratılan araçta alt kısmı düzleştirilmiş bir direksiyon simidi, ön cama doğru uzayan orta havalandırma kanalları, büyük bir dokunmatik ekran ve ileriye itilen ön cam dikkat çekerken güncel Porsche modellerinin tamamında oldukça dolu olan vites konsolu yeni Boxter'da da kalabalık. Yukarıya doğru açı yapan konsol havalandırma kumandalarını bile içerisine almış.

Motor seçeneklerinde ciddi bir değişilklik olmasa da yakıt tüketim değerleri aşağıya çekilen Boxster'ın 2.7 litre hacimli Boxer motoru 265 beygir güç üretebilirken Boxster S'te kullanılan 3.4 litre hacimli ünite 315 beygir gücünde. Ortalama yakıt tüketim değerleri sırasıyla 7.7 ve 8 litre/100 km olarak açıklanan araçların 0'dan 100 km/s sürate ulaşma süreleriyse 5.7 ve 5 saniye.

Almanya pazarında satışına Nisan ayında başlanacak olan Boxster'ın bu pazarda fiyatı 48.291 Euro seviyesinden başlarken Boxster S 59.120 Euro'dan başlayan fiyatlardan satışa çıkacak. Standart olarak 6 ileri vitesli manuel şanzımanla donatılacak olan otomobillerde 7 ileri vitesli, çift kavramalı yarı otomatik şanzıman opsiyonel olarak alınabilecek.

Tesla Roadster


Tesla Roadster, tarihe karışmasına kısa bir süre kalmış olmasına rağmen yenilendi. A.B.D. pazarında satılmayacak olan yeni modellerde teknik bir yenilik bulunmuyor.


Gövde rengi paletine yeni seçenekler katılan aracın donanımındaki en büyük değişiklikler xenon farlar, yenilenen klima, iyileştirilen ses yalıtımı ve iki yeni konektör olarak sıralanabilir.

Lexus LX570


Toyota Land Cruiser'ın yeni yüzünü göstermesinin ardından zaman kaybetmeyen kardeş firma Lexus, bu aracın ikizi konumundaki LX570'i makyajladı.

Ön kısmında diğer Lexus modellerinden tanıdık far ve panjur tasarımı dikkat çeken araçta 20 inç çaplı jantlar standart olarak sunulurken krom parçalar dört bir yana dağıtılmış. Led stoplar ve gündüz farlarına sahip olan yeni modelin yan aynaları da makyajlanıp üzerlerine sinyaller eklenmiş.


İç mekanı ana hatlarıyla aynı kalan büyük SUV yeni ahşap ve mat metal kaplamalar, yeni deri döşeme renkleri ve geliştirilmiş navigasyon sistemiyle farklılaşıyor. Gösterge ışıklandırmasının da rengini değiştiren Lexus donanıma ısıtmalı direksiyon simidi, havalandırmalı ön koltuklar, ısıtmalı ön ve arka koltuklar, ön, arka ve yanlarda kameralar, dört bölgeli klima, Bluetooth bağlantısı, 450 Watt çıkış gücü ve 19 hoparlörü bulunan Mark Levinson müzik sistemi, 10 adet hava yastığı, ön koltuk kafalıkları için LCD ekranlar gibi maddeleri katarken 8 kişilik oturma kapasitesinde bir değişim olmamış.

Değişmeyen bir diğer unsur da kaput altında yatıyor. 383 beygir güç, 546 Nm tork üretebilen 5.7 litre hacimli v8 motor Land Cruiser'da da aynen kullanılıyor. Aracın standart donanımına katılan diğer kalemlerse 6 ileri vitesli otomatik şanzıman, dört tekerlekten çekiş sistemi, arazi kullanımına yönelik programlar ve seviye ayarına sahip süspansiyon sistemi olarak sıralanabilir.

11 Ocak 2012 Çarşamba

Audi A6 Allroad Quattro


Alman üretici Audi, A6 Avant temelleri üzerine geliştirdiği aracı A6 Allroad Quattro’nun 3. Nesil modellerini tanıttı. Hafif arazi şartlarında sorun yaşamadan ilerleyebilecek özelliklere sahip olan aracın baz modeli Almanya’da 54.600 Euro seviyesinden başlayan fiyatlardan satışa sunulacak.

4.94 metre boya, 1.90 metre genişliğe ve 1.47 metre yüksekliğe sahip olan büyük otomobilin aks mesafesi 2.91 metre olarak açıklandı. 565 litre hacimli bagaj hacmi sunan aracın arka koltukları yatırılarak bu hacim 1.680 litreye kadar genişletilebiliyor.


Görünümünde yapılan değişiklikler daha çok arazi kullanımına yönelik olan aracın tampon, çamurluk ve kapı alt kısımlarında siyah renkli koruma bölgeleri bulunurken tampon ve kapılar altında paslanmaz metal kısımlar da bulunuyor. Daha güçlü port bagaj raylarına sahip olan aracın jant seçenekleri 18, 19 ve 20 inç çaplı. LED far grubu diğer A6 modellerinde bulunanla aynı olan aracın egzoz çıkışlarının alt kısımları düzleştirilmiş. Modele özel bir kahverengi boyayı gövde için sunan Audi ön panjuru öne çıkaran bir makyaj yapmış.
İç mekan tasarımı da standart A6’dan tanıdık olan aracın kapı eşiklerinde “Allroad” armalı kaplamalar bulunurken yokuş iniş kontrolü ile seviye ve sertliği ayarlanabilen süspansiyon sisteminin kumandaları vites kolunun etrafına dağıtılmış. Gövdede olduğu gibi iç mekan için de kahverengi deri döşeme sunan firma konsol kaplamalarının da renk zenginliğini artırmış.

Navigasyon, 15 hoparlörlü Bang & Olufsen ses sistemi, şeritte kalma asistanı, heads up display, Bluetooth ve internet bağlantılar, panoramik cam tavan, adaptif hız sınırlandırıcı ve aracın dört bir yanını gözetleyerek park manevralarını kolaylaştıran kameraların yanında kaza önleme sistemine de sahip olan otomobil eş donanımlı ikinci nesil Allroad Quattro’dan 70 kg daha hafif.


Tamamı turbo beslemeye sahip 3 litre hacimli v6 ünitelerden oluşan motor seçenekleri önceki nesile oranla %20’ye varan yakıt ekonomisi sunan araçla alabileceğiniz tek benzinli motor 310 beygir güç, 440 Nm tork üretiyor. Bu motorla 0’dan 100 km/s sürate 5.9 saniyede ulaşabilen otomobilin ortalama yakıt tüketimiyse 8.9 litre/100 km olarak açıklandı.

Üç turbo Diesel motorun güçleri 204, 245 ve 313 beygir olarak açıklanırken tork değerleri 450, 580 ve 650 Nm olarak verildi. En güçsüz modelde 6.1 litre/100 km’lik ortalama yakıt tüketimi sunabilen Diesel ünitelerin çift turbo beslemeye sahip en güçlü versiyonu aracı 0’dan 100 km/s sürate 5.6 saniyede ulaştırabiliyor.

Tamamında dört tekerlekten çekiş sistemi standart olarak sunulan A6 Allroad Quattro versiyonlarının en güçlü örneğinde 8 ileri vitesli otomatik şanzıman kullanılırken diğer araçlarda 7 ileri vitesli, çift kavramalı yarı otomatik şanzıman bulunuyor.

Toyota NS4


2012 Detroit otomobil fuarının sürprizlerinden birisine de Toyota imza attı. Seri üretime yakın konseptler sergilemesi beklenen üretici NS4 isimli hibrit aracıyla dikkat çekti.

Keskin köşeleri yuvarlak hatlarla güzel bir şekilde harmanlayan dış tasarımıyla sportif bir duruş sergilediğini söyleyebileceğimiz aracın yüzü alışılmadık bir şekle sahip olsa da tamponunda bulunan büyük hava girişleri dinamik görünüme katkıda bulunuyor. Büyük jantlar, yan aynalar yerine kullanılan küçük kameralar ve LED aydınlatma grubuyla fütüristik bir görünüm sergileyen aracın şık görünen arka kısmında difüzör ve deflektörler dikkat çekiyor.


İç mekanına geçildiğinde ilk dikkat çeken şey aracın koltukları oluyor. Yüksek yan desteklere sahip olan koltuklar gömme alt yüzeyleriyle etkileyici bir görünüme sahip. Aracın etkileyici görünen bir diğer donanımı da tavana yerleştirilmiş aydınlatma plakaları. Oldukça sade görünümlü bir ön konsola sahip olan otomobilin sahip olduğu orta konsol dokunmatik bir panelden oluşurken göstergeler dijital.

Alt kısmı düzleştirilmiş direksiyon simidi sportif yapıya olumlu etki ederken mavi renkli ambiyans ışıklandırması ve vitesleri direksiyon simidi arkasından değiştirmeye yarayan kulaklar aracın diğer özellikleri arasına eklenmiş. Donanımında ön ve arka kaza uyarı sistemi, şeritte kalma asistanı, kör nokta uyarı sistemi ve yeni bir sürücü-araç arayüzü bulunan otomobilin farları da adaptif.

Prizden de şarj edilebilen bir hibrit sisteme sahip olduğu belirtilen otomobilin performans verileri hakkında bir açıklama yapılmadı.

Lincoln MKZ


Ford'un lüks yan markası Lincoln 2012 Detroit otomobil fuarında gelecek nesil MKZ modelinin konsept halini sergiledi. Dış ölçülerinin büyüdüğü gözlenen otomobil yeni bir platform üzerinde yükselecek.

Damla formunu andıran hatları akıcı görünen aracın önünde tipik çift bölgeli panjur ve ince yapılı LED farlar dikkat çekerken yanda büyük jantlarla küçük aynalar gözden kaçmıyor. Cam tavanla donatılan otomobilin arka kısmındaysa boydan boya uzanan stoplar ve tampona entegre edilmiş egzoz çıkışları dikkat çekmekte.


Dış kapı kolları gizlenen aracın iç mekanında lüks hakim. Cam tavan sayesinde oldukça ferah olan yaşam alanında dört adet tekli koltuk bulunuyor. Geniş orta konsol üzerinde bulunan dokunmatik ekran ve çevresindeki kumanda elemanları derli toplu bir görünüm sergilerken deri, ahşap ve alüminyumun birlikteliğinin yarattığı görünüm başarılı.

Üzerinde kontrol düğmeleri bulunan şık tasarımlı bir direksiyon simidine sahip olan MKZ konseptinin dijital gösterge tablosu, eğlence ve iletişim arayüzü MyLincoln Touch ile uyumlu olacak şekilde tasarlanmış.

Hem iki hem de dört tekerlekten çekişli versiyonlarının üretilmesi planlanan aracın motor seçenekleriyse henüz açıklanmadı.

Hyundai Veloster


Hyundai'nin ilginç coupé modeli Veloster yeni motoruna kavuştu. İlk etapta atmosferik beslemeli 1.6 motoruyla satışına başlanan otomobil artık çok daha yüksek performansa sahip olan bir versiyona sahip.

Saçma vergi dilimlerine sahip ülkemizde oldukça tutulması beklenebilecek ünite 1.6 litre hacimli benzinli motorun turbo beslemeye sahip versiyonu. Turbosuz haliyle 138 beygir güç, 167 Nm tork üretebilen motor aşırı besleme sayesinde 208 beygir güç, 265 Nm tork üretebiliyor.

Performans veya tüketim verileri henüz açıklanmayan motor standart olarak 6 ileri vitesli manuel şanzımanla donatılacak. Veloster'ı bilmem ama bu motor, aynı seviyede güçle Elantra modeline adapte edilirse segmentte çok şey değiştirebilir.

Toyota Yaris Hybrid


Toyota'nın, geçtiğimiz Mart ayında konsept versiyonunu tanıttığı hibrit Yaris'in seri üretim modeli de gün ışığına çıktı. Konseptin tasarım özelliklerini, hafifleterek de olsa uygulamaya alan Toyota cimri aracına sportif bir görünüm kazandırmış.

Ön tamponunda bulunan büyük havalandırma ızgarası ve yeni sis farları konsept modele göndermeler yaparken hibrit modele özel jantlar, büyüklükleriyle olmasa bile şekilleriyle geçtiğimiz yıl tanıtılan aracın izinden gidiyor. Şeffaf stoplar ve daha kapalı bir ön panjura sahip olan aracın mavi zeminli logoları da standart modellerden farklı.


İç mekan tasarımı dışında oturma ve bagaj hacimlerinin de aynı kaldığını özel olarak belirten Toyota klima ve otomatik şanzıman gibi donanımları standart olarak sunacağı aracının iç aydınlatmaları için de mavi rengi seçmiş.

Kompakt tasarım paketleme sayesinde Auris Hybrid modelinde kullanılandan %20 daha hafif olan hibrit ünite karma kullanımda 100 beygirlik güç sunabiliyor. Sistemde kullanılan içten yanmalı motorun 1.5 litre hacimli olmasıysa ülkemizin vergi sisteminde avantaj sağlacak bir durum.

10 Ocak 2012 Salı

Honda Accord Coupé Concept


Honda ve yan markası Acura 2012 Detroit otomobil fuarı sırasında ilginç bir uygulamaya gidiyor. Yakında seri üretime alacağı araçların üretime çok yakın kosept modellerini sergileyen firmalar bu araçların iç mekanları hakkında bilgi vermezken motorların detayları açıklanıyor. İşte bu furyadan nasibini alan bir diğer araç da Accord Coupé.

Köşeli hatlar, belirgin çamurluklar, LED aydınlatma grubu ve 20 inç çaplı jantlar gibi sportif unsurlara sahip olan konsept Coupé'nin arkasında dörtgen şekilli büyük çift egzoz çıkışı, şeffaf stoplar ve küçük spoiler dikkat çekiyor.

Donanımında kaza uyarı sistemi, şeritte kalma asistanı, geri görüş kamerası, kör nokta uyarısı, Bluetooth bağlantısı ve yollanan kısa mesajları okuyabilen yazılım bulunan otomobilde ekonomik sürüşü teşvik etmek için göstergelerin rengini değiştirme özelliği de sunulacak.

Kaputunun altında üç değişik motor seçeneği bulunacak olan seri üretim araçlarda kullanılacak 2.4 litre hacimli motor 181 beygir güç, 240 Nm tork üretebilirken 3.5 litre hacimli ünite 310 beygir güç, 359 Nm tork üretebiliyor. Her ikisi de 6 ileri vitesli manuel şanzımanla alınabilen bu motorların küçük olanı CVT, büyük olanıysa 6 ileri vitesli otomatik şanzımanla da ısmarlanabilecek.

Ailenin hibrit üyesinde 2 litre hacimli benzinli motorla birlikte görev yapacak 163 beygir gücünde bir elektrik motoru bulunuyor. Sadece elektrik motorunu kullanarak 20 km gibi kısa bir menzile sahip olacak aracın 6 kWh kapasiteli pilleri 240 Voltluk prizden yaklaşık 1.5 saatte şarj olabilecek. Honda bu araçta da sürekli değişken oranlı şanzımana (CVT) yer vereceğini açıkladı.

Opel Mokka ve Buick Encore


2012 Detroit otomobil fuarında Avrupa kıtası için de önemli bir haber var. Alman üretici Opel, okyanusun diğer tarafındaki kardeş markası Buick ile birlikte küçük bir SUV modeline kavuştu.

4.278 mm boya, 1.774 mm genişliğe ve 1.646 yüksekliğe sahip olan araçların aks mesafesi 2.555 olarak açıklandı. Bir Audi Q3'ten yaklaşık 10 cm daha kısa olan araçların bagaj hacmiyse etkileyici. Arka koltuklar dik konumdayken 533 litre hacim sunan bagaj 1.372 litreye kadar genişletilebiliyor.

Corsa ile Astra modellerinin birleştirilip biraz da yükseltilmesinden oluşmuş gibi duran araçların yuvarlak hatları, 18 inç çaplı jantlarla birlikte aynı zamanda tok bir görünüm sunuyor. İç mekanları Opel modellerinden tanıdık olan araçların direksiyon simidi ve gösterge tabloları son dönem Opel modellerinden alınırken orta konsolda yer alan düğmelerin yerleşmi de yabancı değil. Yaşam alanında zengin renk seçeneği sunan aracın üst donanımlı versiyonlarında bolca ahşap görünümlü kaplama kullanılmış.

Donanımı zengin olacakmış gibi görünen ikilide çarpışma uyarısı, şeritte kalma asistanı, Bose ses sistemi, yağmur sensörlü silecekler, Start&Stop ve geri görüş kamerası gibi aksesuarlar sunulacak.


Buick Encore sadece turbo beslemeye sahip 1.4 litre hacimli benzinli motorla satılacakken Opel Mokka'da bu motora, 115 beygir güç üretebilen 1.6 litre hacimli benzinli üniteyle 130 beygir güç, 300 Nm tork üretebilen 1.7 litre hacimli turbo Diesel motor da eşlik edecek.

Tamamı standart olarak 6 ileri vitesli manuel şanzıman ve Start&Stop ile donatılacak olan araçların 1.4 ve 1.7 litre hacimli versiyonlarında 6 ileri vitesli otomatik şanzıman da alınabilecek. Standart olarak önden çekişli olacak ikilinin dört tekerlekten çekişli modelleri de bulunacak.

Nissan Juke Shiro


Dikkatler Detriot'e çevrilmişken okyanusun doğusunda da yenilikler oluyor. Brüksel otomobil fuarında Juke modelinin özel bir donanım seviyesini tanıtan Nissan küçük crossover aracını güncel tutuyor.

Japonca "Beyaz" anlamına gelen Shiro gibi bir isimle karşımıza çıkan araca neden bu ismin verildiğini ilk bakışta anlamak güç. Özel tasarıma sahip 17 inç çaplı jantlar ve açık renkli yan ayna muhafazalarına sahip olan aracın koyu gövde rengi de bu versiyona özel.


İç mekana geçildiğinde isminin hakkını vermeye başlayan Shiro'nun vites konsolu ve siyah renkli deri döşemelerinin üzerinde bulunan dikiş iplikleri beyaza boyanmış. Tekna donanım seviyesi üzerine geliştirilen araçta "Juke" armalı paspaslar ve kapı eşik kaplamaları da bulunuyor.

Acura NSX


90'lı yıllarda Honda'nın Ferrari modelleriyle başa çıkabilen otomobili NSX geri dönecek gibi görünüyor. The Avengers'da Tony Starks'ın otomobili olarak karşımıza çıkan NSX konsepti 2012 Detroit otomobil fuarında sergilendi.

Honda'nın A.B.D.'de satış yapan lüks kolu Acura logosunu taşıyan araç için hala kesin bir üretim kararı alınmadığını açıklayan firma köşeli tasarımıyla etkileyici bir görünüme sahip bir araç tasarlamış. Kubbe biçimli yaşam kabini ve cam altında görülebilen bir motora sahip olan konseptte LED aydınlatma grubu, dikey yerleştirilmiş egzoz çıkışları ve çift parçalı difüzör görev yapıyor.

İç mekan fotoğrafları veya performans verileri açıklanmayan otomobilde benzinli bir v6 motorun iki adet elektrik motoruyla eşleştirildiği belirtildi.

Acura ILX


Honda'nın lüks otomobil divizyonu Acura, Indiana'da üreteceğini açıkladığı yeni modeli ILX'in konsept versiyonunu 2012 Detroit otomobil fuarında sergiledi.

Genel hatlarına bakıldığında ön kısımda güncel Acura modellerinin köşeli tasarımı görülürken yanlarda ve arkada daha yumuşak hatlar göze çarpıyor. Oldukça kısa yapılı bir bagaj kapağına sahip olan aracın iç mekan tasarımıysa henüz paylaşılmadı.

Motor seçenekleri de şimdiden açıklanan ILX'te kullanılacak 2 ve 2.4 litre hacimli üniteler de 1.5 litre hacimli benzinli motora sahip olan hibrit sistem de Honda ailesinde görev alıyor.

Audi Q3 Vail


2012 Detroit otomobil fuarında sönük kalmak istemeyen Avrupalı üreticiler de konsept araçlarını sergilemeye başladı. Eski kıtanın temsilciler arasında bulunan Audi fuara küçük SUV modeli Q3’ün konsept bir versiyonuyla katıldı.

Tasarımında standart araçtan farklılıklar az olsa da değişik bir otomobil olduğunu belli eden Q3 Vail kış sporları temalı bir araç. Kendisine özel olarak yaratılmış enerji kırmızısı isimli renge boyanan gövdesinin alt kısmında koyu renkli korumalar kullanılan aracın yan aynaları da siyah renkli. Port bagajına LED aydınlatma eklenen Q3 konseptinin 20 inç çaplı jantları sportif görünümü pekiştirirken arka kısımda bulunan ince egzoz çıkışları şık bir görünüm sunuyor.

İç mekanın tasarımı konusunda standart Q3’ten farklılaşmayan aracın kırmızı-siyah döşeme renkleri, alüminyum kaplamaları ve kapı içi süslemeleri daha hoş bir görünüm sunuyor. Piyano siyahı kaplamalara da yer verilen iç mekanda kış şartlarına karşı tasarlanmış aksesuarlar bulunuyor. Ön koltuklar arasına eklenen termos, şarj edilebilmesi sayesinde içerisinde bulunan sıvıyı sıcak veya soğuk tutabilirken bagaj kısmında bulunan ısıtmalı zemin, iç mekanın ısıtılmasında önemli bir görev üstleniyor.

Aynı zemin dışarıya doğru kaydırılarak bir oturak olarak da kullanılabiliyor. Bu sayede arka tampon üzerine oturan kişilerin üşümemesi sağlanmış. Aracın bir diğer ilginç aksesuarı da bagaj duvarında bulunan ve bu noktada şarj edilebilen LED el fenerleri. Isıtma fonksiyonu da sunan bu el fenerleri bu sayede elleri veya içerisine koyuldukları botların içini ısıtabiliyor. Aracın arka kısmında oturanlar için bagaj kapağına ek LED ışıklandırma yerleştirilmiş.

Kaputunun altında etkileyici bir motor barındıran Vail’in turbo beslemeye sahip 2.5 litre hacimli motorunu TT-RS ve RS3 Sportback modellerinden de tanıyoruz. 314 beygir güç, 400 Nm tork üretebilen ünite gücünü dört tekerleğe 7 ileri vitesli S Tronic şanzımanla aktarıyor. 0’dan 100 km/s sürate 5.5 saniyede ulaşabilen aracın maksimum sürati 262 km/s olarak açıklandı.

Nissan Pathfinder


Detroit'in sürekli katılımcılarından Nissan da fuarda bir konsept sergiledi. Aslında gelecek nesil Pathfinder'ın ta kendisi olan aracın seri üretim bir model olmadığı dile getirilse de 2012 yılı içerisinde yollarda göreceğimiz SUV bu makineden çok da farklı olmayacak.


Öne doğru uzayan burun kısmı ve büyütülen farlarıyla farklı bir görünüm sunan Pathfinder'ın yan çizgileriyse şaşırtıcı derecede Hyundai modellerini hatırlatıyor. 7 kişilik oturma kapasitesi bulunan aracın iç mekanında büyük bir sürpriz yok. Bu segmentte yer alan diğer araçlar gibi bolca deri döşeme ve ahşap kaplama sunan yaşam alanında birçok kontrol düğmesi ve büyük dokunmatik ekran dikkat çekiyor.

Motor seçenekleri henüz belli olmayan Pathfinder'ın Avrupa'da 3 litre hacimli turbo Diesel motorla satılacağı çok büyük ihtimal olsa da A.B.D. pazarında v6 ve v8 benzinli motorların bulunacağını söylemek yanlış olmayacaktır.