11 Aralık 2012 Salı

Škoda Octavia


Volkswagen grubunun MQB platformu giderek yayılıyor. Audi A3, Seat León ve Volkswagen Golf'ün ardından şimdi de Škoda Octavia bu platformun temsilcisi oldu.

Köşeli tasarımı Rapid modelini andıran otomobilin hem ön hem de arka yüzünde, özellikle de aydınlatma grubunda 3. nesil Audi A6 modellerinin izleri görülebiliyor. Arka kapılarının geriye gidildikçe camlara doğru uzayan bir bölümü bulunan aracın görünümü oldukça dinamik.


İç mekanında büyük bir sürpriz olmayan aracın bu bölümde kullanılan parçalarının çoğu Golf'ten alınmış. 2. nesil Octavia'dan 90 mm daha uzun ve 45 mm daha geniş olan aracın aks mesafesi de 108 mm artırılmış. Bagaj hacmi 590 litreye ulaşan Octavia önceki nesil modellere oranla 100 kg'a kadar hafiflemiş.

Donanımına otomatik park asistanı, kör nokta uyarısı ve radarlı hız sabitleme sistemi eklenen Octavia'da Volkswagen ailesinden tanıdığımız motorlar görev yapacak. Tamamı turbo beslemeye sahip olan motorların detaylı teknik verileri henüz paylaşılmamış olsa da 1.6 litre hacimli turbo Diesel motorun 110, 1.8 litre hacimli benzinli motorunsa 180 beygir üretebilen versiyonları bulunacağı biliniyor.

22 yorum:

  1. Onur abi kafam karisti simdi Rapid var Octavia var. hangisi hangi segmentte? mesela ornek vermek gerekirse hangisi Jetta ile benzer boyutlarda ve segmentte hangsi Passat ile benzer boyutlarda ve segmentte. ayrica gorunumleri cok benzer olmus. bu pek hos degil. gerci vw grubu her zaman yapiyor bunu. bir de, Superb ne alemde? ona bir makyajdir yenilemedir gelecek mi ne olacak. ben cok begeniyordum Superb'i rezil etmeseler bari.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Rapid, Polo platformunu kullanıyor. Octavia Golf, Superb de Passat. Bu araçlardan sonra yenilenme sırası Superb'de.

      Sil
    2. Superb öncelikle makyaja girecek 2013 temmuzda makyajlı hali Türkiye'de olacaktır.

      Sil
    3. Ayrıca Rapid ile Jetta arasında 17 cm'lik bir fark var Jetta ve Octavia III arasıda ise 2 cm Octavia daha büyük.

      Sil
    4. Evet, ilk etapta makyaj var.

      Sil
  2. Octavia A5 sahibi olarak bayıldım. Umarım arkada torsiyon çubuğu kullanmamışlardır.

    YanıtlaSil
  3. gayet güzel olmuş! esinlenildiği markalara abuk subuk para vermeyecek, veremeyecek kişiler için kesinlikle güzel bir seçenek oolacak. skoda zaten yıllardır hep kaliteli arabalar yapıyor. ama tasarım konusunda sınıfta kalıyordu (yeni fabia, roomster, yeti, superb hepsi çirkin arabalardı). 2001 fabiam vardı kesinlikle parasının fazlasını veren bir arabaydı. Onur bey geliş tarihi belli mi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Henüz belli değil ama bahar aylarında gelir diye tahmin ediyorum.

      Sil
    2. Tahmin doğru çıktı. 16 Nisan'da basın test sürüşü var.

      Sil
  4. merhaba. ekşi sözlüğün(bir gün yazar olabilirim umarım:))ve sizin bir takipçinizim. otomobillerle ben de ilgileniyorum, özellikle de vw grubu ile ilgili ciddi birikimim oldu(15 yıldır bu gruba binen bir ailenin çocuğu olarak). şunu sölemeliyim ki octavia kesinlikle golf'ten, jetta'dan ya da leon'dan aşağı değil. 2005-2010 arası A5 kasa Octavia Elegance kullandık. 2010'dan beri de jetta kullanıyoruz. octavia, jetta'ya göre daha ferah bir araçtı. jetta'nın tavanı daha alçak. onun dışında malzeme kalitesi, işçilik, vb konularda aynı araçlardı.bizim octavia'nın tek eksiği 1.6 tdi motordu. zaten o nedenle satmak zorunda kaldık:(
    kafanızı şişirdim, esas soruma geleyim: resmi tanıtımında çekilen fotoğraflardan hiçbirinde octavia'nın arka cam sileceği yok.
    bu araç sedan mı? liftback mi?
    ya da twin door mu var(skoda superb'deki gibi istendiğinde sedan, istendiğinde liftback biçiminde açılabilen bir bagaj kapağı mı var)?
    cevaplarınız için şimdiden teşekkürler. hoşçakalın...

    YanıtlaSil
  5. Merhabalar,

    Aracın reklam çekimleri sırasında çekilen bir fotoğrafı var. Bagaj kapağı açık olarak yakalanmış. Hatchback araçlarda olduğu gibi camla birlikte açılmış fakat kasa üzerinde, Superb'de olduğu gibi tutucular da görülebiliyor. Twin Door oluyor yani yanlış görmediysem.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. öncelikle zaman ayırdığınız için teşekkürler. sorduğum soruya dönersem, superb'dekine benzer tutucuları hiçbir fotoğrafta ve videoda göremedim. sizi çok zahmete sokuyorum ama bahsettiğiniz fotoğrafı ya da linkini rica ediyorum. saygılarımla, hoşçakalın...

      Sil
    2. http://wheelosphere.org/wp-content/uploads/2012/11/2013-Skoda-Octavia-photo-2.jpg?9d7bd4

      Sil
    3. Onur Abi(abi diyorum ama:)) bahsettiğiniz fotoğrafı en başından beri biliyorum; ama tutucuları bir türlü göremedim. emeğiniz için sonsuz teşekkürler. görüşmek dileğiyle...

      Sil
    4. Yan kısımlarda ufak siyah parçalar var. Onlar belki kilitleridir dedim ama olmayabilir de tabi.

      Sil
  6. yıl olmuş 2012 hala düz vites kullanıyoruz. Hadi keyif diyelim hala debriyaj denen birşey var ve onunla uğraşıyoruz. İşin garibi hala insanımızın talebi de bu yönde yani düz vites arabayı otomatikten üstün tutuyorlar. Bizde hala otomatik versiyonu gelirmi diye soruyoruz....

    YanıtlaSil
  7. Ranault Fluance in yanında

    hem dış hem iç dizayn olarak heykeltraşın elinden çıkmış kadar klas ve kusursuz duruyor. Spor bir sedan olarak değilde iyi bir aile otomobili için yeterince kusursuz duruyor

    YanıtlaSil
  8. hiç araştırma yapmadım ama twin door olucağına dair hislerim var

    YanıtlaSil
  9. ya da en azından liftback

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yukarıda verdiğim fotoğraf linkinde liftback olduğu görülüyor zaten de twin door olayını kesinleştiremedik. Arka cam sileceği olmayan modeller olduğuna göre twin door olma durumu var.

      Sil