23 Nisan 2011 Cumartesi

Aznom Motore Centrale R230


Kişiye özel otomobil üretiminde ismini duyuran firmalardan olan Aznom minik Fiat 500'ü tam bir canavara çevirmiş. Standart 500 Abarth temelli otomobil iki koltuğunu kaybetmiş olsa da çok önemli bir özellik kazanmış.

Dış görünüşünde 18 inç çaplı jantlar ve yan kısımda bulunan ek hava girişlerinden başka bir farklılığı olmayan R230'un iptal edilen arka koltuklarının yerine bir motor yerleştirilmiş. İsminin de belirttiği gibi ortadan motorlu bir otomobil haline gelen aracın kokpitinde de büyük bir farklılık olmasa da yılda 30 adet üretilmesi planlanan bu aracı istenilen şekilde donatmak mümkün.

Süspansiyon sistemi yenilenen otomobilin turbo beslemeye sahip 1.4 litre hacimli motoru 230 beygir güç, 330 Nm tork üretebilirken 1.050 kg seviyesine indirilen boş ağırlık sayesinde 0'dan 100 km/s sürate ulaşmak sadece 4.7 saniye alıyor. Aracın fabrika verisi maksimum süratiyse 240 km/s.

Bu performansı dizginleyebilmek için frenleri de modifiye eden Aznom ön aksa 335, arkayaysa 305 mm çaplı fren diskleri ve 4 pistonlu kaliperler eklemiş.

Kia Soul


Güney Kore merkezli üretici Kia, 2011 New York otomobil fuarında Rio Sedan'ın yanında Soul'un da hafifçe makyajlanmış versiyonlarını sergiledi.

LED gündüz farlı ön ve arka aydınlatma grubu, yeni bir kaput ve yeniden şekillendirilen tamponlarla makyajı çok dikkat çekici olmayan otomobilin iç mekan donanımına Infinity marka müzik sistemiyle yeni bir eğlence sistemi eklenmiş.

Motor seçenekleri eskisinden hem daha güçlü hem de daha ekonomik olan Soul'un 1.6 litre hacimli motoru 136 beygir güç üretirken 2 litre hacimli ünite 160 beygir güç, 194 Nm tork üretebilmekte. 6 ileri vitesli manuel ve aynı oranlı otomatik şanzımanlar her iki motorla birlikte tercih edilebiliyor.

Kia Rio Sedan


Kia'nın 2011 New York otomobil fuarı sırasında tanıttığı araçlar arasında yeni Rio'nun sedan versiyonu da yer alıyor. Daha çok sedan modellerin ilgi gördüğü bir pazar olan A.B.D.'de tanıtılan araç büyük ihtimalle ülkemizde de satılacak.

Şubat ayında tanıtılan hatchback Rio'nun ön kısmını aynen kullanan sedan versiyon 4.366 mm boy, 1.720 mm genişlik ve 1.455 mm yüksekliğe sahipken aks mesafesi 2.570 mm olarak açıklandı. Çin'de tanıtılan K2 konseptiyle benzer arka hatlara sahip olan otomobilin şık iç mekanı da Rio hatchback modelinden alınmış.

Motor olarak 1.6 litre hacimli benzinli bir ünite kullanan aracın gücü 136 beygire ulaşıyor. Otoyolda 5.8 litre/100 km seviyesine inebilen bir ortalama yakıt tüketim değerine sahip olan Rio Sedan start-stop sistemini standart donanımda sunarken manuel ve otomatik şanzıman seçeneklerinin ikisi de 6 ileri vitesli.

Anderson Germany Aston Martin DBS Superior Black


Modifiye ettiği lüks ve sportif otomobillerle ünlenen marka Anderson Germany'nin şimdiki hedefi Aston Martin DBS. Üreticinin çok sevdiği mat siyah renkte gelen aracın motor gücü de artırılmış.

Siyah renkli ve 21 inç çaplı jantlar, kırmızıya boyanmış fren kaliperleri ve logolar, karbon fiber parçalar ve standart versiyonunda kullanılandan 21 kg daha hafif bir egzoz sistemiyle donatılan aracın iç mekanında da siyah deri döşeme, kırmızı dikiş iplikleri ve karbon fiber kaplamalar dikkat çekiyor.

5.9 litre hacimli v12 motorunun gücü 565 beygire yükseltilen araçta bulunan egzoz sistemi tamamen yenilenirken motor elektronik kontrol ünitesi de yeni bir modülle değiştirilmiş.

Chrysler 300C Executive ve 300S


Chrysler, Fiat ile yapılan ortaklık sonrasında model gamını genişletmeye devam ediyor. 2011 New York otomobil fuarında 300C'nin en güçlü modeli SRT8'i tanıtan üretici aynı organizasyon sırasında bu modelin lüks ve sportif donanım paketlerini de izleyicilere sundu.

300C Executive, dışarıdan bakıldığında ön panjur, yan aynalar, kapı kol ve çıtaları gibi standart modellerde krom kaplı olan aksamı platin renginde sunduğundan kolayca tanınabiliyor. Modele özel 19 inç çaplı jantlarla sunulan Executive'in iç mekanında deri kaplı ön konsol, koltuklar, direksiyon simidi ve kapı içleri, elektrikli koltuk ve direksiyon ayarları, kalın paspaslar, havalandırma ve ısıtma fonksiyonlu ön koltuklar, LED ışıklandırmalı gösterge paneli ve büyük ekranlı bir navigasyon sistemi bulunuyor.

Sadece, 363 beygir güç üretebilen 5.7 litre hacimli v8 motorla alınabilen Executive'in aksine 300S'te hem v8 hem de 292 beygir güç üretebilen 3.6 litre hacimli v6 motor seçilebiliyor. V6 modelin donanımında sportif yan desteklere sahip "S" logolu koltuklar, elektrikli ve ısıtmalı direksiyon simidi, ısıtmalı dört koltuk, 19 inç çaplı jantlar, ayarlanabilir pedal seti, LED aydınlatmalı ön ayak boşlukları ve otomatik olarak kararabilen aynalar bulunuyor.

V8 modelin donanımında buna ek olarak otomatik silecek ve farlar, geri görüş kamerası ve LED gösterge aydınlatması bulunurken bütün araçlar arkadan itişli veya dört tekerlekten çekişli olarak alınabiliyor. Arkadan itişli v6 modelinde markanın sunduğu ilk 8 ileri vitesli otomatik şanzımanı kullanan Chrysler geriye kalan versiyonlarda 5 ileri vitesli otomatik şanzımanla yetiniyor.

Chevrolet Malibu ECO


Chevrolet, global Malibu modeliyle birlikte aynı otomobilin hafif hibrit versiyonu ECO'yu da tanıttı. Görünüm olarak standart modelden küçük farklılıklarla ayrılan araç yakıt tüketimi konusunda farkını ortaya koyabiliyor.

Tüketim düşürme amaçlı modifikasyonlarıyla dikkat çeken araçta yeniden şekillendirilmiş dış ayna ve stop lambaları, 17 inç çaplı jantlar, düşük yuvarlanma dirençli lastikler, yüksek süratte hava emişini kısabilen aktif ön panjur ve hava direncini azaltan gövde altı paneller bulunuyor.

İç mekanında şarj-deşarj durumu göstergesi ve mavi ambiyans ışıklandırması dışında yenilik bulunmayan Malibu ECO'da fren enerjisi geri kazanımı ve start-stop gibi sistemler de bulunuyor.

2.4 litre hacimli benzinli motoru 180 beygir güç üretebilen araçta 15 beygir gücünde bir elektrik motoru hem marş motoru hem de hızlanmalar sırasında benzinli üniteye destek motoru olarak görev yapıyor.

22 Nisan 2011 Cuma

Kicherer SLS 63 Supersport GT


İşte Alman modifikasyon firması Kicherer'in hazırladığı SLS AMG modeli. Görünüşü daha da dikkat çekici bir hale gelen aracın motor performansı da artırılmış.

Mat siyah gövde rengine sahip olan aracın ön panjuru yeniden şekillendirilirken ön tampon altına bir splitter eklenmiş. Depo kapağı da daha sportif bir tasarıma kavuşan otomobilin egzoz sistemi yenilenirken jantlar önde 20, arkadaysa 21 inç çaplı olarak seçilmiş.

Fren sistemi de modifiye edilen SLS AMG'nin süspansiyon sistemi üzerinde de değişiklikler yapılarak araç yüksekliği 30 mm azaltılmış. İç mekanda da küçük değişiklikler yapan firma karbon fiber kaplamalar ve süet döşemelerle bu kısımda daha da sportif bir görünüm yakalamış.

Sahip olduğu 6.2 litre hacimli v8 motoru da modifiye edilen Supersport GT'nin gücü 630 beygire, torku da 700 Nm'ye yükseltilmiş. Maksimum sürati 320 km/s'te sınırlandırılan otomobilin 0'dan 100 km/s sürate ulaşmasıysa 3.5 saniye sürüyor.

Chevrolet Malibu


2011 New York otomobil fuarı Chevrolet'nin global pazarlarda satışa sunacağı Malibu modelinin tanıtımına da sahne oldu. 6 kıtada satılacak olan otomobilde daha sade gövde tasarımı dikkat çekiyor.

Genel olarak yuvarlak hatlara sahip bir otomobil olan Malibu'nun iç mekanında diğer Chevrolet modellerinde de kullanılan direksiyon simidi ve Camaro modelinden esinlenmiş gösterge grubu tasarımı dikkat çekiyor. Gösterge siperliği deri ile kaplanan aracın direksiyon simidi ve kapılarında ahşap görünümlü kaplama bulunurken ön panelin simetrik tasarımı dikkatlerden kaçmıyor.

Dünya üzerinde toplam 10 motor seçeneğine sahip olacak Malibu'da 4 ve 6 silindirli üniteler manuel ve otomatik şanzıman seçenekleriyle satışa sunulacak. Bulunulan ülke pazarına göre araçta turbo beslemeye sahip benzinli, Diesel veya LPG'li motorlar kullanılacak.

Eskisinden 114 mm daha kısa bir aks mesafesine sahip olan araç daha geniş yapısıyla eski modele oranla daha fazla iç hacin sunmakta.

21 Nisan 2011 Perşembe

Jeep Wrangler Mojave


Jeep Wrangler ailesine yeni bir seri daha eklendi. Mojave isimli araç teknik olarak bir farklılık sunmazken görünüm olarak standart modellerden kolayca ayrılabiliyor.

Gövde rengine boyanmış çıkartılabilir tavana sahip olan aracın üzerinde bulunan Mojave kertenkelesi logoları bu versiyonu ele veriyor. Koyu renge boyanan 17 inç çaplı jantlarla birlikte sunulan 32 inç çaplı lastikler arazide ilerlemeyi kolaylaştırırken aynalar, benzin depo kapağı ve tamponlar siyah renkli olarak sunulmakta.

İç mekanında da kertenkele logolu koltuk döşemeleriyle dikkat çeken bu Wrangler'ın ön konsolu ve kapı içlerinde kullanılan metalik kaplamalar da aracın özel donanımları arasında yer almakta.

Sadece siyah, beyaz ve bej gövde renkleriyle alınabilen aracın A.B.D. pazarında başlangıç fiyatı 29.195 Dolar olarak açıklandı.

Jaguar XK


Jaguar etkilemeye devam ediyor. İngiliz üretici, XF'in ardından XK'nın coupé ve convertible modellerinin de makyajlanan versiyonlarını 2011 New York otomobil fuarında tanıttı.

Değişimi sınırlı kalan araçlarda LED gündüz farları eklenmiş farlar, yeniden şekillendirilmiş tamponlar ve yeni bir ön panjur dikkat çekerken ön çamurlukların arka kısmında bulunan hava çıkışları yenilenmiş. Aracın stoplarında da LED kullanılırken 19 ve 20 inç çaplı jant seçeneklerine yenileri eklenmiş.

İç mekanında da büyük değişimler bulunmayan XK serisi araçların bu kısımlarında yeni renk ve kaplama seçenekleri, yenilenen sportif koltuk opsiyonu, hafifçe makyajlanan konsol ve mavi renkli ambiyans ışıklandırması dikkat çeken detaylar arasındayken donanımda artık geri görüş kamerası da bulunuyor.

Motor seçenekleri makyaj öncesinden aynen taşınan aracın şanzımanı da 6 ileri vitesli otomatik ünite. Bu şanzıman kendisini kanıtlamış olsa da XF'in 8 ileri vitesli ünitesi düşünüldüğünde biraz sönük kalıyor.

Ford Taurus ve Taurus SHO


Ford'un Amerika kıtasında satılan en popüler modellerinden olan Taurus makyajlandı. Daha sportif bir görünüme bürünen otomobilin motor seçeneklerinde de yenilikler yapılmış.

Markanın global tasarım anlayışında önemli bir yere sahip olan altı kenarlı ön panjur bu araçta da kendisine yer bulurken kaput ve farlar da makyajdan paylarına düşeni almış. Tamponları da yeniden şekillendirilen aracın jant seçenekleri de artırılmış.

Daha sportif bir görünüme sahip olan Taurus SHO'nun modele özel 19 inç çaplı jantları ve bagaj kapağında bulunan küçük spoiler dikkat çekerken çift çıkışlı egzoz sistemi diğer modellerden daha derin bir ses çıkartıyor.

İç mekanında da yenilikler bulunan Taurus modelleri sade fakat şık kokpitleriyle çekici bir tasarım anlayışına sahip. 8 inç büyüklüğünde bir ekrana sahip olan navigasyon ve ses sistemi, ısıtmalı direksiyon simidi, masaj fonksiyonlu koltuklar, anahtarsız motor çalıştırma ve geri görüş kamerası gibi donanımlara sahip olan aracın kapsamlı bir elektronik yardımcı listesi de bulunuyor.

Motor seçeneklerinin tamamı benzinli olan otomobilin turbo beslemeye sahip 2 litre hacimli ünitesi 240 beygir güç, 340 Nm tork üretebilirken 3.5 litre hacimli v6 motor 290 beygir güç, 345 Nm tork üretebiliyor. SHO modelinde görev yapan motorsa v6 ünitenin turbo beslemeye sahip bir versiyonu. 370 beygir güç, 475 Nm tork üretebilen bu ünite de diğerleri gibi 6 ileri vitesli otomatik şanzımanla eşleştirilmiş.

Chrysler 300 SRT8


Chrysler grubu 2011 New York otomobil fuarında sergilediği HEMI motorlu modellere bir yenisini ekledi. Jeep Grand Cherokee SRT8'in ardından geçtiğimiz aylarda makyajlanan Chrysler 300C modeli de en güçlü motor seçeneğine kavuştu.

Yeniden şekillendirilen tamponlar, siyah renkli ön panjur, karartılmış aydınlatma grubu, 20 inç çaplı jantlar, bagaj kapağı üzerinde küçük spoiler, büyük egzoz çıkışları ve alt kısmı siyaha boyanmış olan otomobilin iç mekanında mavi renkli ışıklandırma dikkat çekerken karbon fiber kaplamalar sportif bir hava yakalanmasını sağlıyor.

Grand Cherokee SRT8 modelinde olduğu gibi 6.4 litre hacimli bir v8 motorla donatılan aracın, sahip olduğu 465 beygir güç ve 5 ileri vitesli otomatik şanzımanla 0'dan 100 km/s sürate ulaşması yaklaşık 5 saniye sürerken maksimum sürati 282 km/s'i buluyor.

Nissan Tiida


Japon üretici Nissan, 2011 Şangay otomobil fuarı sırasında kompakt hatchback modeli Tiida'nın Çin pazarına özel versiyonlarını tanıttı.

Yuvarlak hatlı, şık bir tasarıma sahip olan otomobilin dinamik görünümü sportif etkiler bırakırken iç mekanda sadelik ön planda tutulmuş. Daha fazla yaşam alanı için aracın aks mesafesi 100 mm uzamış.

İlk aşamada 1.6 litre hacimli bir motorla satılacak olan otomobilde manuel veya sürekli değişken oranlı otomatik şanzıman (CVT) tercih edilebilecek.

Opel Corsa OPC Nürburgring


Opel, küçük Corsa'nın en güçlü modeli olan OPC'yi daha da güçlendirdi. Sınırlı üretim bir model olarak tanıtılan yeni araç efsanevi pist Nürburgring Nordschleife'nın ismini taşıyor.

İki yeni gövde rengi seçeneğinin yanında ön tampon altında bulunan yeni splitter, çift egzoz çıkışı, koyu renkli, 18 inç çaplı jantlar ve B sütununda bulunan Nürburgring armasından kolayca tanınabilen aracın yenilenen süspansiyon sistemi yerden yüksekliği azaltırken güçlendirilmiş fren sistemi Brembo'dan alınmış.

İç mekanına geçildiğinde beyaz dikiş iplikleri ve Nürburgring armalı kapı eşikleri dikkat çekerken sportif tasarımlı direksiyon simidinin piyano siyahı eklemelere sahip olduğu görülüyor.

Turbo beslemeye sahip 1.6 litre hacimli motoru 210 beygir güç, 250 Nm tork üretebilen araç overboost fonksiyonu sayesinde torkunu geçici olarak 280 Nm seviyesine yükseltebiliyor. 0'dan 100 km/ sürate 6.8 saniyede ulaşabilen aracın maksimum sürati 230 km/s olarak açıklandı.

Daha sportif bir sürüş için bütün elektronik yardımcıları yeniden programlanan araca bir de limitli kardırmalı diferansiyel eklenmiş. Yaklaşık 500 örneği üretilecek olan otomobilin Almanya pazarı için başlangıç fiyatı 27.650 Euro olacak.

Jaguar XF


İngiliz üretici Jaguar, başarılı satış rakamlarına ulaşan sedan modeli XF'i makyajladı. Dünya prömiyeri 2011 New York otomobil fuarında yapılan araçta yeni bir motor da kullanılmaya başlanmış.

Genel hatlarında bir değişiklik olmayan şık otomobil büyük kardeş XJ'in yüzünü almış. Yeni jant ve gövde rengi seçenekleriyle aracın görünümünü taze tutmaya çalışan Jaguar başarılı bir iş çıkartmış. İncelen farlara LED gündüz farları ekleyen üretici stopların da tamamında bu teknolojiyi kullanmış.

İç mekana geçildiğinde de büyük bir değişiklik olmadığı görülmekle birlikte navigasyon ve eğlence sistemlerinin ortak ekranı yenilenmiş. Koltuklar da makyajdan paylarına düşeni alırken döşeme ve kaplamaların renk seçenekleri de zenginleştirilmiş.

Üretimde olan motor seçeneklerinde bir yenilik bulunmayan aracın turbo Diesel ünitelerine bir yenisi eklenmiş. İlk olarak 2010 yılında duyurulan 2.2 litre hacimli motor 190 beygir güç, 450 Nm tork üretebilmekte. Range Rover Evoque'da da kullanılacak olan ünite 8 ileri vitesli otomatik şanzımanla 0'dan 100 km/s sürate 8.5 saniyede ulaşabilirken araca 225 km/'lik maksimum sürat sağlıyor. Bu motorla donatılan XF modelinin ortalama yakıt tüketimiyse 100 km'de 5.4 litre olarak açıklandı.

20 Nisan 2011 Çarşamba

Nissan Compact Sport Concept


İşte Nissan'ın 2011 Şangay otomobil fuarında sergilediği sportif konsepti. Micra temelleri üzerine geliştirilmiş olan bu araç görünümü kadar iddialı bir güç sunmakta.

Yuvarlak hatlı tasarımının genel hatlarını Micra'dan alan otomobilin dev tamponları, LED aydınlatma grubu, genişletilmiş çamurluk ve yan etekleri, arka kısımda bulunan merkezi egzoz çıkışları ve dev jantları farklılık yaratırken NISMO imzalı otomobil 3.482 mm boya ve 1.444 mm yüksekliğe sahip.

İç mekanın da ana hatlarına bakılınca Micra'yı rahatlıkla fark edebileceğiniz otomobilde LCD gösterge ve kumanda düğmeleri, alt kısmı düzleştirilmiş direksiyon simidi, alüminyum pedal seti ve küçük bir vites kolu gibi farklılıklar bulunuyor.

Turbo besleme ile donatılan 1.6 litre hacimli motoru 190 beygir güç, 240 Nm tork üretebilen aracın sürekli değişken oranlı otomatik şanzımanı (CVT) manuel kullanımda 6 ileri oran sunmakta.

Scion FR-S


Toyota'nın A.B.D. pazarında sunulan alt markalarından birisi olan Scion 2011 New York otomobil fuarında etkileyici görünüme sahip bir coupé konsepti tanıttı.

Temel olarak Toyota'nın Subaru ile ortaklaşa geliştirdiği FT-86'nın ikizi olan otomobil, ikinci konsepti sergilenen kardeşinden daha fütüristik bir görünüme sahip. Tamamen LED teknolojisi kullanan aydınlatma grubu, 20 inç çaplı jantları, dev arka difüzörü ve abartılı hava giriş-çıkışlarıyla dikkat çekici bir görünüm sunan FR-S sahip olduğu ince yapılı aynalarla da bir konsept olduğunu haber veriyor.

Toyota tarafından üretilecek olan kardeşiyle aynı 2 litre hacimli Boxer motoru kullanacağı açıklanan arkadan itişli coupé'de, her ikisi de 6 ileri vitesli manuel ve otomatik şanzıman seçenekleri sunulacak.

Jeep Grand Cherokee SRT8


2011 New York otomobil fuarı güce doymuyor. Yeni Jeep Grand Cherokee'nin en güçlü versiyonu SRT8 de ilk defa sergilenmek için bu fuarı seçen araçlar arasında yerini almış.

Genişletilmiş çamurluklar, yere doğru uzatılmış ön tampon, yeni yan etekler, LED gündüz farları, ek hava çıkışlı kaput, 20 inç çaplı jantlar, 10 cm çaplı çift egzoz çıkışı, makyajlı arka tampon ve bagaj kapağı üzerinde bulunan daha büyük spoiler ile kolayca tanınabilen aracın iç mekanında da SRT8 amblemli, deri-süet karışımı döşemeye sahip yüksek yan destekli koltuklar, karbon fiber kaplamalar, özel paspaslar, alüminyum pedal seti ve deri kaplamalı sportif direksiyon simidi sunuluyor.

Kaputunun altında 6.4 litre hacimli bir v8 motor barındıran araç 465 beygir güç, 630 Nm tork üretebiliyor. 0'dan 96 km/s sürate 4.8 saniyede ulaşabilen SRT8'in maksimum sürati 250 km/s'te sınırlandırılmış.

Durma kuvveti üzerinde de çalışılmış olan aracın fren sistemi Brembo imzalı. Ön aksta 380 mm çaplı diskler ve 6 pistonlu kaliperler kullanan bu sistem arkada 350 mm çaplı diskler ve 4 pistonlu kaliperler kullanmakta. Grand Cherokee SRT8'in opsiyonel donanımları arasında en çok dikkat çekenlerden birisi de ses sistemi. 825 Watt çıkış gücüne sahip 19 hoparlörlü sistemde Harman Kardon imzası var.