5 Kasım 2010 Cuma

Chevrolet Camaro SSX


2010 SEMA Show'a en iyi hazırlanan firmalar arasında ev sahiplerinden Chevrolet'nin olması kimseyi şaşırtmıyor. Bu fuar sırasında Corvette modelini temel alan iki aracını tanıtan firma Camaro üzerinde de oldukça zaman harcamış.

Pist kullanımı için hazırlanan "X" serisinin Corvette Z06X'ten sonraki ikinci üyesi olan Camaro SSX'te ağabeyinden alınan özellikler dikkat çekiyor. Özel bir beyaz renge sahip olan gövdesinde kaput, kapılar, yan yanalar, splitter, ayarlanabilir arka spoiler ve yan etekler karbon fiberden üretilen aracın 20 inç çaplı jantları siyaha boyanmış.

Ön ve arka camı polikarbonattan üretilen aracın iç mekanında yangın söndürücü, takla kafesi, yan camlar için file, süet direksiyon simidi, sportif pedal kiti, yarış koltukları ve 5 noktadan bağlantılı emniyet kemerleri bulunurken arka koltuklar, ses yalıtım malzemeleri ve paspaslar araçtan çıkartılmış.

Süspansiyon, fren ve egzoz sistemi modifiye edilen aracın 6.2 litre hacimli v8 motoru da elden geçirilirken 6 ileri vitesli manuel şanzımanı güçlendirilmiş.

Fiat Punto EVO MyLife


Fiat, Punto EVO modelinin MyLife isimli görünüm paketini İtalya'da tanıttı. Oldukça şık detaylar içeren bu paket malesef sadece en güçsüz modellerde sunulmakta.

Siyah renkli jantlarla birlikte ön ve arka tamponda bulunan ekler, B sütunu, yan yanaların alt kısımları ve kapılarda bulunan çıtalar piyano siyahına boyanırken farlar ve stopların rengi koyulaştırılmış.

İç mekanında versiyona özel bir koltuk döşemesi kullanılan araç iki benzinli, bir turbo Diesel motor seçeneğiyle alınabiliyor. 1.2 litre hacimli benzinli motoru 69 beygir güç üretebilen otomobilin 1.4 litre hacimli motoru 77 beygir gücünde.

1.25 litre hacimli turbo Diesel motoru 75 beygir güç üretebilen araç 3 ve 5 kapılı gövde seçeneklerine sahip ve satış fiyatı İtalya'da 10.700 Euro seviyesinden başlıyor.

Audi A4 2.0 TDI


Alman üretici Audi, A4'ün 2.0 TDI versiyonunu daha da ekonomik bir hale getirdi.

2 litre hacimli turbo Diesel motorun 136 beygir güç, 320 Nm tork üretebilen modeli üzerinde çalışan Audi, ortalama tüketimi sedan modelde 4.4 litre/100 km, Avant'da ise 4.6 litre/100 km seviyesine çektiğini açıkladı.

Gövdesi üzerinde küçük aerodinamik iyileştirmeler yapılan aracın yüksekliği de azaltılarak rüzgar direnci minimuma indirilmiş. 205 tabanlı lastikleri yuvarlanma direnci düşük modeller arasından seçilen otomobilin 6 ileri vitesli manuel şanzımanının her vitesinde oranlar biraz uzatılırken yol bilgisayarına, optimum vites değişim zamanını gösteren bir özellik eklenmiş.

Sedan A4 2.0 TDI 0'dan 100 km/s sürate 9.5 saniyede ulaşırken Avant bu sürate 9.8 saniyede ulaşabiliyor. Maksimum sürati 215 km/s olan sedana karşılık Avant 208 km/s'e ulaşabiliyor. Bu arada araçların CO2 salınım değerleri de sırasıyla 115 ve 125 gram/km olarak açıklandı.

Jaguar XF Black Pack


Jaguar'ın sportif sedan modeli XF'e yeni bir donanım paketi eklendi. Black Pack isimli paketin isminden de anlaşılacağı gibi yapılan değişiklikler siyah renk ağırlıklı.

Yan camların çerçeveleri siyaha boyanan aracın ön panjuru ve 20 inç çapları da bu renkte sunulurken müşteri bu paketi, daha önce tanıtılan aerodinamik paketle birlikte de ısmarlayabiliyor. Başlangıç fiyatı İngiltere'de 950 Sterlin olarak açıklanan paket XFR, XF Diesel S ve 5 litre hacimli, atmosferik beslemeli v8 motorla birlikte alınabiliyor.

Standart modellerde sadece 6 gövde rengi seçeneğiyle birlikte alınabilen bu paket XFR'da 8 renk seçeneğiyle birlikte sunuluyor.

Toyota iQ


Toyota'nın minik otomobili iQ İngiltere pazarında geri çağırıldı. Yaklaşık 12.000 aracı kapsayan operasyonun nedeni elektro-hidrolik direksiyon sisteminde meydana gelebilecek bir arıza.

Şerit aralarına yerleştirilen küçük ve sık engellerin üzerinden geçilirken direksiyona gelen sinyalleri yanlış algılayabilen sistem hata verip yönlendirmeyi zorlaştırabiliyor.

11 Eylül 2008 ile 22 Ekim 2009 tarihleri arasında üretilmiş araçlar için geçerli olan geri çağırma sırasında yazılım güncellemesi yapılacak. Bu işlemin ortalama 2 saat süreceği tahmin ediliyor.

Anderson Germany Audi R8 V10 Racing Edition


Anderson Germany, ürün gamına Audi R8 V10'un modifikasyonlu halini de kattı. Üreticinin diğer modellerinde de olduğu gibi bol bol karbon fiberle donatılan aracın motor gücü de artmış.

Farların altında bulunan hava emiş yarıklarının çerçeveleriyle birlikte ön splitter, arka difüzör ve büyük arka spoiler karbon fiberden üretilirken aynı malzeme yan ayna korumaları ve kapı arkalarında bulunan sütunda da kullanılmış.

Jantları siyah ve turuncuya boyanan aracın iç mekanında da aynı renklerin ağırlıkta olduğu görülüyor. Koltuklar karbon fiber desenli deri döşemeyle kaplanırken baklava desenli oturma kısmı ve turuncu renkli dikiş iplikleri dikkat çekici detaylar. Aracın sportif havasını pekiştirmek için Alcantara döşeme ve karbon fiber kaplamalar da kullanılmış.

5.2 litre hacimli v10 motorun yazılımını yenileyen Anderson Germany, hava filtreleri ve egzoz sistemini de yenileyerek gücü 585 beygire yükseltmiş. Yenilenen egzoz sistemiyle ağırlıktan da 17 kg tasarruf eden firma aracın maksimum süratini 328 km/s'e ulaştırmayı başarmış.

4 Kasım 2010 Perşembe

RK Collection Toyota Camry NASCAR Edition


İşte 2010 SEMA Show'da Toyota'nın sergilediği Camry konsepti. RK Collection ile ortaklaşa geliştirilen araç NASCAR'da yarışan Camry modeliyle tasarım detayları paylaşıyor.

Bu araca özel iki kapılı bir gövde üreten iki firma tampon ve yan etekleri de yenilerken jantları 20 inç çaplı modellerle değiştirmiş. İç mekanı deri ve süet kaplı olan araçta elektrikli ön koltuklar gibi lüks donanımların yanında takla kafesi ve ek göstergeler gibi sportif unsurlar da bulunuyor.

Pioneer ve Boston Acoustics imzalı bir ses sistemiyle donatılan aracın süspansiyon sistemi de yenilenerek ayarlanabilir bir ünite sahip hale getirilmiş. Fren diskleri önde 362, arkadaysa 355 mm çaplı olan aracın egzoz sistemi de elden geçirilmiş.

Motoru da pistlere uygun bir ünite olan aracın 5.9 litre hacimli v8'i TRD (Toyota Racing Development) NASCAR takımından alınma. 680 beygir güç üretebilen motor 6 ileri vitesli manuel şanzımanla eşleştirilmiş.

Chevrolet Corvette Jake Edition


Chevrolet, Z06X'in ardından SEMA show 2010 sırasında sergilediği ikinci Corvette modelini tanıttı. Grand Sport temelli otomobil 2005 yılında yaratılan ve Corvette yarış takımının logosu halini almış Jake isimli kafatası figürünün ismini taşıyor.

Corvette Z06 modelinden alınmış kaput ve jantlara sahip olan otomobilin gövdesinin üzerinde ince bir sarı şerit bulunurken kaputun hem üst hem de altında Jake logoları bulunuyor. Ön çamurlukların arka kısımlarında da bulunan bu logo jantların merkezine de yerleştirilmiş.

İç mekanda da paspaslar ve orta kol dayanağının üzerine işlenen logo, bu şekilde otomobilin her köşesinde yer almış oluyor. Gövdede olduğu gibi iç mekanda da siyah renk hakimken bu bölümde kullanılan deri döşemeler sarı renkli dikiş iplikleriyle birleştirilmiş. Piyano siyahı direksiyon ve orta konsol kaplamaları da bulunan aracın pedal takımı da yenilenmiş.

6.2 litre hacimli v8 motoru 6 ileri vitesli manuel şanzımanla birlikte sunulan Jake Edition'ın motor kapağı da siyah üzerine sarı grafiklerle süslenmiş.

Chevrolet Corvette Z06X


Chevrolet'nin 2010 SEMA Show sırasında sergilediği araçların detayları da açıklandı. Özellikleri basına sunulan araçlardan ilkiyse bir Corvette. Z06X isimli otomobil pist sürüşleri için geliştirilmiş.

Özel bir beyaz gövde rengine sahip olan aracın kasasında boyanmamış karbon fiber parçalar da bulunuyor. Ön tamponun alt kısmında bulunan splitter, yan etekler ve büyük boyutlu, ayarlanabilir arka spoiler de karbon fiberden üretilirken kaput ve tavanda da aynı malzeme kullanılmış. Arka camı polikarbonattan üretilen aracın far kapakları da yenilenmiş.

İç mekanında kırmızıya boyanmış takla kafesi ve 5 noktalı emniyet kemerlerine sahip yarış koltuklarıyla dikkat çeken aracın donanımında yangın söndürücü, takla kafesine sabitlenmiş kamera, sportif pedal seti, pencere fileleri ve sürücü için içecek düzeneği bulunuyor.

Önde 19, arkadaysa 20 inç çaplı jnatları iyah renge boyanan aracın fren sisteminde karbon seramik dikler görev yaparken egzoz sistemi de yenilenmiş. Aracın yenilenen bir diğer sistemiyse ayarlanabilir sertliğe ve yüksekliğe sahip süspansiyonu olmuş.

Aracın 7 litre hacimli v8 motoru üzerinde büyük bir modifikasyon çalışması yapılmış olmasa da hava emiş ve soğutma sistemleri geliştirilmiş.

3 Kasım 2010 Çarşamba

İstanbul Auto Show 2010 Salon 1 ve 5


İki yılda bir düzenlenen İstanbul Auto Show'un 2010 ayağı kapılarını ziyaretçilere açtı. 29 Ekim-7 Kasım tarihleri arasında ziyaret edilebilecek olan organizasyon hakkındaki ilk yazımı hafta başında yazmış ve sizlere katılımcılar ve ulaşım olanaklarından bahsetmiştim. 28 Ekim tarihinde yapılan basın ve VIP günü kapsamında ziyaret ettiğim fuarda edindiğim izlenimleri sizlerle paylaşmaya karar verdim.

2008 yılında düzenlenen Auto Show'dan daha sönük geçtiğini düşündüğüm organizasyon sırasında, daha önceki senelerde Fiat Albea ve Opel Astra Sedan örneklerinde gördüğümüz gibi Dünya prömiyerleri yapılmasa da yeni araçlar tanıtıldı.

Fuar alanındaki şartların seneler sonra hala aynı seviyede olduğunu görmekse üzüntü verici. Her seferinde yağmurlu bir haftaya denk gelen fuar sırasında tavanın akması gerçekten utanılacak bir durum. Kimi yerde stant aralarında bulunan halıları ıslatan bu damlalar kimi zaman da sergilenen araçların üzerine düşerek hoş olmayan görüntüler oluşturdu. Hoş olmayan bir diğer olay da salonlar arasındaki sıcaklık farkıydı. Bazı salonlarda insan paltoya ihtiyaç duyarken bazılarında bir gömlekle bile terlenebiliyor. Katılımcı firmaların VIP davetiyetlerini otomobillerle ilgisiz olan insanlara da dağıtmış olması dikkatleri çeken bir diğer aksaklıktı.

Markaların stantlarına geçecek olursak Alman üretici Opel, Insignia'nın sedan ve station wagon modellerinin yanında bu araçların OPC versiyonlarını sergilerken yeni Meriva ve Astra Sports Tourer da üreticinin standındaki yerini aldı. Bu otomobillerin yanında alanda iki adet de konsept araç dikkatleri çekti. Bu araçlardan ilki, geçtiğimiz haftalarda Paris'te tanıtılan GTC Paris, diğeriyse Cenevre'de sergilenen Flextreme GT/E.

Opel'in hemen yanında bulunan alana konuşlanan Chevrolet, yeni Spark'in yanında Cruze ve Captiva'nın yeni motor seçenekleriyle de dikkat çekti. Bu alanda bulunan en ilginç araçlarsa grey market ortamında yakaladıkları başarı sonrasında resmi ithalatına başlanan Camaro ve Corvette modelleriydi. 2011 yılında satışına başlanacak olan bu iki modelin versiyon zenginliğiyse dikkatlerden kaçmadı. Örneğin Corvette'in standart Coupé ve Convertible modellerinin yanında Grand Sport, Z06 ve ZR1 versiyonları da satışa sunulacak. Standın bir diğer sportif aracıda WTCC'de bu yıl şampiyon olan Cruze.

5. salonun geriye kalan kısmındaysa Fiat grubu bulunuyor. Büyük bir yenilik sergilemeyen ana firmanın geniş standının bir yanı klasik Fiat modelleriyle donatılırken diğer tarafta Doblò'nun elektrik motorlu versiyonuyla 500 TwinAir bulunuyor. Doblò'nun yarı otomatik şanzımanlı versiyonu ve Fiorino'nun 95 beygir güç üretebilen modeli de standın diğer ticari araçları arasında. Alfa Romeo'da en dikkat çeken araç şüphesiz Giulietta olurken 159'un ti donanım paketi de fuar sırasında sergilendi. Lancia'nın alanında standart Delta ve Ypsilon'un yanında Delta'nın Hard Black Edition isimli versiyonu da sergilendi. Fiat grubunun üst sınıf sportif markası Maserati, standında GranTurismo, GranCabrio ve Quattroporte'ye yer verirken hemen karşıda bulunan stant, Ferrari'nin 458 Italia, California ve 599 GTO modelleriyle dikkat çekiyor.

Volkswagen grubu fuarda bir salon kapatmış. Ana firmanın standında yenilenen Touareg, Jetta ve Passat sergilenirken Polo GTI, Golf R ve Scirocco R da markanın sportif yüzünü görteriyor. Amarok'u da Türk tüketicisine tanıtan firma Up! Lite konseptiyle de dikkatleri üzerine çekti. Porsche, seri üretim model gamının yanında 2011 model 911 GT3 Cup ile dikkat çekerken Lamborghini'nin bu yıl Murciélago ailesini fuara getirmemiş olması dikkatlerden kaçmadı. Bunun yerine Gallardo'nun LP560-4 versiyonunun Coupé ve Spyder modellerini sergileyen üretici bu otomobillerin yanında Gallardo LP570-4 Superleggera da stantta yerini almış. Bentley, Mulsanne, Continental Supersports Convertible ve Flying Spur'den oluşan ürün gamını sergilerken Seat, Ibiza Bocanegra, Ibiza ST ve yeni Alhambra'yı izleyicilerin beğenisine sundu. Škoda, Superb, Fabia, Octavia ve Yeti model aileleriyle birlikte sportif modeller Fabia vRS ve Octavia vRS'i de sergiledi. A7 Sportback modelinin Türkiye prömiyerini yapan Audi, TTS, R8 V10 Spyder, S4 ve RS5 gibi sportif modellerinin yanında A1, Allroad Quattro ailesi ve A8 L W12'yi de standına eklemiş.

Doğuş Grubunun fuara getirdiği araçlar bol olsa da stantlarda sorunlar yok değildi. Örneğin Volkswagen'de çalışan görevliler önlerinde duran dokümanlardan habersizken Porsche standı medya mensuplarını bile küçük gruplar halinde içeriye alarak büyük vakit kaybına neden oldu. Basın gününde bir sorunu gözüme çarpmayan Audi'nin hafta içi araçlarını kilitlemesiyse fuarcılık anlayışından oldukça uzak bir davranış.

Organizasyon sırasında çektiğim fotoğraflara buradan ve buradan ulaşabilirsiniz.

Nissan


Japon üretici Nissan, tarihindeki en büyük geri çağırma operasyonlarından birisini başlatıyor. Toplam 2.14 milyon otomobilin servislere çağırılacağı organizasyona sebep olan arızaysa ateşleme sisteminde bulunuyor.

Arıza nedeniyle otomobillerde çalışmama veya hareketli durumda motorun stop etmesi gibi sorunlara neden olabilen bu durum zaman zaman diğer üreticilerin araçlarında da görülebiliyor.

Micra, March, Note, Tiida ve Cube gibi toplam 15 modelini geri çağıran Nissan, bu araçların Ağustos 2003 ile Temmuz 2006 arasında A.B.D., Çin, Tayvan, Japonya, İspanya ve İngiltere'de bulunan fabrikalarda üretildiğini açıkladı.

2.14 milyon araçtan 835.000 adedi Japonya pazarında satılırken 762.000 adetle Kuzey Amerika, bu ülkeyi izliyor. Operasyona Titan ve Infiniti QX56 gibi büyük SUV modelleri de dahil edildi.

2 Kasım 2010 Salı

BMW M3 Competition


BMW M3'ün sınırlı üretim versiyonlarına bir yenisi ekleniyor. Frozen Grey, Frozen ve Tiger Edition gibi araçlarla bu modelin 25. yaşını kutlayan Alman firma bu M3'ü sadece Japonya pazarında satışa sunuyor.

Turuncu rengi daha önce Çin pazarı için üretilmiş Tiger Edition'dan alınan otomobilin siyaha boyanmış 19 inç çaplı jantları da bu aracınkilerle aynı. Motor kaputu üzerinde bulunan hava çıkışları ve BMW böbrekleri de siyaha boyanan otomobilin egzoz çıkışlarıysa kromajlı.

Tiger Edition'da gövde rengine boyanan bagaj üstü spoiler ve yan aynalar bu araçta siyah renkli karbon fiber olarak bırakılmış. Aynı malzeme, iç mekanda da karşımıza çıkarken donanımda başka bir yenilik bulunmuyor.

Toplam kaç örneği üretileceği henüz açıklanmayan aracın 420 beygir güç üretebilen 4 litre hacimli v8 motorundaysa bir değişiklik bulunmuyor.

1 Kasım 2010 Pazartesi

Ford Stealth Police Interceptor


Ford'un 2010 SEMA Show sırasında sergileyeceği otomobiller arasına bir de polis aracı eklendi. Taurus Police Interceptor modelini temel alan otomobil çok daha sade bir görünümle fazla dikkat çekmiyor.

Özellikle gizli polisin kullanımı için tasarlanan aracın dış mekanında, ön panjur, arka spoiler ve yan aynalarda bulunan kırmızı ve mavi ışıklar haricinde özel kimliğini belli eden ipuçları bulunmuyor. 22 inç çaplı jantlar ve koyulaştırılmış stoplar da aracın diğer dikkat çeken tasarım değişiklikleri.

İç mekanda da polis aracı olduğunu hemen belli etmeyen aracın normalde ön koltuklar arasında bulunan vites kolu direksiyon kolonuna taşınarak bu alanda bilgisayar ve kumanda düğmeleri için yer açılmış. Ön yolcu konsolunun üst kısmına yerleştirilen ek bölmede silah, ses ve sis bombaları ve fişekler için yer bulunan otomobilin torpido gözünün yanında bulunan ek bölmeye iki adet tabanca sığabiliyor.

3.5 litre hacimli v6 motorun iki değişik versiyonuna sahip olabilen araçta bu ünitenin atmosferik beslemeli versiyonu kullanıldığında 280 beygir güç alınırken turbo beslemeye sahip olan motor 365 beygir güç, 476 Nm tork üretebiliyor. 6 ileri vitesli otomatik şanzımanla donatılan otomobillerden daha güçsüz olanı yakıt olarak E85 kullanabiliyor.

Arden AR6 Stronger


 Arden, Range Rover Sport için geliştirdiği gövde kitlerinden birisini daha tanıttı. AR6 Sronger isimli kitle aracın gücüne müdahale edilmese de görünümü daha sportif bir hale getirilmiş.

Yenilenen ön tampon tasarımında LED gündüz farları ve hava emiş yarıklarının belirgin telleri dikkat çekerken çamurluklar da genişletilmiş. 22 inç çaplı jantlarla donatılan aracın yan kısmına delikli basamaklar eklenirken bagaj kapağı üzerine spoiler eklenmiş.

Arka tampon tasarımı da yenilenen Range Rover Sport'un arka çamurluklarının geriye bakan kısımlarına hava çıkışları eklenirken egzoz sistemine dörtlü çıkış yerleştirilmiş.

Mummbles Hyundai EQUUS


Hyundai'nin 2010 SEMA Show sırasında sergileyeceği araçlardan birisi de ürün gamında bulunan en lüks sedan EQUUS'un modifiye edilmiş bir versiyonu olacak. Fuarda bulunan diğer birçok araç gibi dış görünüşünde önemli değişiklikler bulunan otomobilin motoru da güçlenmiş.

Süsüpansiyon sistemi modifiye edilen otomobil artık yere daha yakın. Fren sistemi de elden geçirilen EQUUS'ta kullanılan 355 ve 330 mm çaplı fren diskleri 6 pistonlu kaliperlerle eşleştiilmiş. 22 inç çaplı jantlarla donatılan aracın egzoz sistemi de tamamen yenilenmiş.

Tasarımında yapılan değişiklikler kolayca fark edilebilen aracın kaput, bagaj kapağı ve tavanı karbon fiberden üretilirken B ve C sütunları üzerinde aynı malzemeden yapılmış kaplamalar dikkat çekiyor. Ön ve arka tamponlarının tasarımı daha sportif bir hale getirilen aracın bagaj kapağı üzerine bir spoiler eklenirken cam ve aydınlatma grubu koyulaştırılmış.

İç mekanında karbon fiber, deri ve süet kullanılan aracın ses sistemi çok daha güçlü bir üniteyle değiştirilirken süspansiyon sistemi de seviye ayarlı bir üniteyle değiştirilmiş.

Kaputunun altında da ciddi modifikasyon çalışması yapılan araca turbo besleme eklenirken motor gücü 450 beygire yükseltilmiş.

Red Bull X1


İşte senelerdir piyasaya çıkması beklenen Playstation 3 oyunu Gran Turismo 5'in yarattığı son otomobil. Red Bull Racing'in katkılarıyla geliştirilmiş olan bu sanal otomobil inanılmaz performans verilerine sahip. Tek kişilik bir yarış aracı olan X1 prototipinin geliştirme çalışmaları sırasında Adrian Newey'den yardım alınırken sanal test sürüşünü Red Bull Racing pilotu Sebastian Vettel yapıyor.

Kapalı bir kokpit tasarımına sahip olan aracın genel hatları Caparo'nun yol yarışçısı T1'a benzerken yol tutuşun inanılmaz seviyelerde olması için kullanılan emiş sistemi 70'li yılların Formula 1 otomobillerinden uyarlanmış. 4.75 metre boya, 2.18 metre genişliğe ve 0.98 metre yüksekliğe sahip olan aracın boş ağırlığı sadece 545 kg.

3 litre hacimli v6 motoru çift turbo besleme yardımıyla 15.000 d/d'da 1.504 beygir güç üretebilirken maksimum tork değeri 12.000 d/d'da 714 Nm olarak açıklanıyor. Adaptif süspansiyon sistemiyle birlikte araç altında bulunan hava boşluğunu vakumlayabilen bir sistemle donatılan otomobil 8.75 G gibi inanılmaz yan kuvvetlerle viraj alabiliyor.

Maksimum süratinin 450 km/s'i aşabileceği söylenen aracın 0'dan 60 mil/s (96 km/s), 120 mil/s (192 km/s) ve 200 mil/s (322 km/s) sürate ulaşma süreleriyse 1.4, 2.8 ve 6.1 saniye.

DAMD Mitsubishi RVR


Mitsubishi'nin Auto Show 2010'da sergilediği ve ülkemizde de satışına başlanan crossover modeli ASX'in Japon ikizi RVR, yine bir Japon firması olan DAMD'nin hazırladığı görsel kitle donatıldı.

Yakında aracın motoru için modifikasyon kitleri de sunması beklenen firma yeni ön panjur, makyajlı ön ve arka tamponlar, büyük bir splitter, yeni yan etekler, bagaj kapağı üzerinde bir spoiler, arka tampon altında bir difüzör ve 20 inç çaplı jantlar gibi donanımlar sunuyor.

Abt


Alman modifikasyon firması Abt, Volkswagen grubunda görev yapan 3 motor bloğu için geliştirdiği kitleri tanıttı. Audi'den Škoda'ya kadar birçok markada görev yapan motorların tamamı küçük hacimli olduğundan ülkemizde de bolca bulunmakta.

1.2 litre hacimli TSI motor için geliştirilen kitle 105 beygir seviyesindeki güç 140 beygire yükseltilirken 122 beygir güç üretebilen 1.4 litre hacimli TSI motorun gücü 160 beygire yükseltilebiliyor. Aynı motorun Volkswagen Polo GTI ve Škoda Fabia vRS gibi araçlarda görev yapan 180 beygir gücündeki versiyonunu da güçlendiren Abt, bu otomobiller için 210 beygir gücü kullanıma sunmuş.

Ülkemizde oldukça popüler durumda olan 1.6 litre hacimli turbo Diesel motor için iki kit birden sunan Abt, ilk kitle birlikte 116, ikinciyleyse 125 beygir güç çıkışı sağlayabiliyor.

31 Ekim 2010 Pazar

Dodge Grand Caravan


Chrysler Town & Country'nin ardından bu aracın teknik ikizi olan Dodge Grand Caravan de yenilendi. Daha sportif bir görünüme sahip olan minivanın motor seçenekleri azaltılmış.

Yenilenen ön panjuruyla Avenger'a benzer bir yüze sahip olan aracın far ve tamponlarıyla birlikte ön ızgarası da yenilenmiş. Arka kısımda yenilenen bagaj kapağı ve LED stop lambaları dikkat çeken aracın jant seçenekleri de yenilenmiş.

İç mekanı tamamen baştan yaratılmış olan Grand Caravan çok daha derli toplu görünen bir orta konsola, Volkswagen modellerini hatırlatan gösterge tablosuna, çok daha kaliteli malzemelere ve ambiyans ışıklandırmasına sahip.

Standart donanımında üç sıra koltuk için perde hava yastıkları, sürücü diz hava yastığı, ön koltuk yan hava yastıkları, ESP, anahtarsız giriş ve lastik basınç kontrol sistemi bulunan aracın opsiyonları arasında geri görüş kamerası, kör nokta uyarı sistemi, otomatik yanan farlar ve yine otomatik çalışan silecekler bulunmakta.

Süspansiyon sistemi yenilenen aracın yerden yüksekliği azaltılırken kullanılan lastikler artık daha az yuvarlanma direncine sahip.

3.3, 3.8 ve 4 litre hacimli v6 motorların yerine 3.6 litre hacimli tek v6 seçeneğine sahip olacak araç 283 beygir güç, 354 Nm tork üretebilmekte. Grand Caravan sadece 6 ileri vitesli yeni otomatik şanzımanla sunulacak.

Dodge Avenger


Chrysler ailesinin ana markası Sebring'in yerine 200 modelini getirirken yan marka Dodge da bu aracın ikizi olan Avenger'ı makyajladı. Görünümü daha sportif bir hal alan aracın motor seçeneklerinde de yenilikler bulunuyor.

Tamponlarla birlikte ön panjur, farlar ve jant seçenekleri yenilenen aracın iç mekanında daha kaliteli malzemeler kullanılmış. Ambiyans ışıklandırmasına sahip olan otomobilin çok fonksiyonlu direksiyon simidi de artık daha sportif bir tasarıma sahip.

Süspansiyon sistemi yeniden tasarlanmış olan araç yere daha yakın bir hale gelirken kullanılan daha geniş tabanlı lastiklerin de yardımıyla yol tutuşu hissedilir seviyede iyileşmiş.

2.4 litre hacimli motor seçeneği 175 beygir güç üretebilen aracın 3.6 litre hacimli v6 motoruysa 253 beygir güç, 354 Nm tork üretebiliyor. Her iki motor seçeneği de 6 ileri vitesli yeni otomatik şanzımanla alınabiliyor.

Renault Sandero Stepway Concept


Renault'nun geçtiğimiz hafta duyurduğu Sandero Stepway konseptinin ilk tam boy fotoğrafları basına dağıtıldı. Önceden de belirtildiği gibi çift gövde rengine sahip olan aracın aydınlatma grubu da xenon ve LED karışımından oluşuyor.

Ön ve arka tamponuyla birlikte ön panjuru da baştan yaratılan otomobilin gövdesi üzerinde değişik grafikler bulunurken jantlar da dikkat çekici bir şekilde tasarlanmış.