14 Ağustos 2010 Cumartesi

Jaguar XJ75 Platinum Concept


2010 Pebble Beach Concours d'Elegance sırasında ilk kez görücüye çıkan otomobiller listesi giderek uzuyor. Geçtiğimiz ay tanıtılan Bugatti Veyron 16.4 Super Sport, Infiniti G serisinin en güçlü ve en güçsüz modelleriyle Jaguar'ın XKR175 modeli tanıtılan otomobillerden bazıları olarak dikkat çekiyor.

75. yılını kutlamakta olan Jaguar bu yıl Pebble Beach'e XKR175'in yanında yeni XJ modelinin konsept versiyonlarından birisini getirdi. XF V8 75th Anniversary, XK Coupé 75th Anniversary, XKR175 ve XKR 75'in ardından kutlama amaçlı üretilen beşinci otomobil olan XJ75 Platinum Concept, adından da anlaşılacağı gibi henüz yalnızca bir konsept.

Dışarıdan bakıldığında standart XJ modellerinden oldukça farklı görünen otomobil bu aracın uzun aks mesafeli versiyonunun temelleri üzerinde yükseliyor. Tavan, C sütunu, ön panjur, arka tampon altı ve ön tampon altında bulunan splitter siyah renge boyanan otomobilin gövdesinin geri kalanı beyaz renkli. Ön, yan ve arka etekleriyle birlikte çift renkli, 22 inç çaplı jantları, koyu renkli topları ve dört çıkışlı egzoz sistemi aracı daha da sportif bir hale getirirken bagaj kapağının üzerine eklenen spoiler yüksek süratlerde arka kısmın yere daha sıkı basmasını sağlıyor.

İç mekanı da özenle hazırlanan aracın havalandırma ızgaralarının çevresi beyaz renkliyken kokpitin büyük kısmında siyah deri döşeme kullanılmış. Siyah deri ve süet kaplı koltukların oturma alanlarında bulunan baklava desenleri beyaz renkli ipliklerle yapılırken kol dayanağı ve torpido gözü gibi eşya taşıma alanlarının iç kısımları mor renkli kumaşla kaplanmış.

Orta konsol üzerinde bulunan iki havalandırma ızgarası arasına özel üretim Bremont marka saat ekleyen Jaguar, aracı kaliteli bir ses sistemiyle donatmış. Bowers & Wilkins tarafından üretilmiş, navigasyon sistemiyle bağlantılı çalışabilen, dokunmatik ekranlı, MP3 ve iPod girişleri sunan ses sistemi 20 hoparlöre ve 1.200 Watt kapasiteye sahip.

Motor konusunda ilginç bir yaklaşım sunan Jaguar, standart haliyle 510 beygir güç üretebilen kompresör beslemeli 5 litre hacimli v8 motorunu bu araç için 470 beygir güç, 577 Nm tork üretebilecek hale getirmiş.

Lancia Stratos


Bu hafta 70'li yılların efsane otomobilleri birer birer haya dönüyor. Ford'un Mustang BOSS 302 ve BOSS 302 Laguna Seca modellerini tanıtmasının ardından ralli parkurlarında fırtına gibi esen ve alışılmışın dışında bir gövde tasarımına sahip olan Lancia modeli Stratos'un da 21. yy versiyonu tanıtıldı.

Mustang'in aksine şu anda tek örnek olan yeni Stratos'un Alman vatandaşı bir zenginin siparişiyle üretildiği söyleniyor. Hatları eski Stratos ile hemen hemen aynı olan otomobilin en büyük farklılığı kapaklı farların yerini sabit modellerin alması.

İç mekanında karbon fiber, alüminyum ve Alcantara'nın hoş bir uyumunu sergileyen otomobilin havalandırma ızgaraları, direksiyon simidi ve şaft tüneli üzerinde bulunan kumanda düğmeleri Ferrari F430'dan alınmış. İlk Stratos'ta olduğu gibi yaklaşık yarım metre genişliğe sahip kapılarının içerisine kask koyulabilen otomobilin yarış koltukları 6 noktadan bağlantılı emniyet kemerleriyle donatılmış.

İç mekanda kullanılan parçalar haricinde arka tampon altında görev yapan difüzör ve motorunu da Ferrari raflarından alan otomobilde F430'un 4.3 litre hacimli v8 motorunun görev yaptığı söyleniyor.

Aracın seri üretime geçip geçmeyeceği henüz kesinlik kazanmamış olsa da ilk Stratos'a bu derece benzeyen bir otomobili yollarda görebilecek olmak insanı heyecanlandırıyor.

Ford Mustang BOSS 302 Laguna Seca


Ford'un hoş sürprizleri devam ediyor. Dün efsanevi Mustang BOSS 302'nin 2011 modellerini tanıtan üretici bu tanıtımın hemen ardından aynı otomobilin daha da sportif bir versiyonu olan Laguna Seca'yı tanıttı.

5 gövde rengi seçeneğiyle sunulan BOSS 302'nin aksine siyah ve gri olmak üzere sadece iki renk seçeneğine sahip olan Laguna Seca'nın üzerinde bulunan grafikler de sadece kırmızı renkli alınabiliyor. Tavan, aynalar, arka spoiler ve yan yüzeylerin yanında yeni tasarım jantların da üzerinde kırmızı boya bulunurken kullanılan lastikler için daha yumuşak hamur seçilmiş.

Ön tamponunun alt kısmına çok daha büyük bir splitter eklenen otomobilin ön aksının ilerisinde kalan bölüm de tamamen düz olacak şekilde tasarlanarak aerodinamik verimlilik artırılmış. Standart BOSS 302'de ön aksta sadece 355 mm çaplı, hava soğutmalı diskler görev yaparken Laguna Seca'da bu disklerin soğutulmasına ek hava boruları yardımcı oluyor.

440 beygir güç üretebilen 5 litre hacimli v8 motorunu BOSS 302 ile paylaşan otomobilin iç mekanında Recaro marka ve Alcantara döşemeli ön koltuklar, alüminyum pedal takımı ve orta konsolun üst kısmına yerleştirilen üç adet dairesel gösterge dikkat çekiyor. Bunların haricinde hem ağırlığı azaltmak hem de aracın burulma direncini artırmak için arka koltuklar iptal edilerek yerlerine kırmızı renkli ve üzerinde "Mustang" yazan borular yerleştirilmiş.

Motor kapağı ve kapı eşiklerinde "Powered by Ford" yazıları bulunan aracın ön kısmında kule gergisi kullanılırken arkada bulunan Mustang armasının ortasına Laguna Seca pistinin krokisi yerleştirilmiş. Bu arada arka kısmın yüksek hızlarda yola daha iyi yapışması için bagaj kapağı üzerinde bulunan spoiler de büyütülmüş.

Infiniti G25

2010 Pebble Beach Concours d'Elegance sırasında G ailesinin A.B.D. pazarında satılacak en güçlü versiyonu IPL G Coupé'yi tanıtan Infiniti şimdi de aynı pazarda giriş modeli olacak motor seçeneğini davetlilerin beğenisine sundu.

2.5 litre hacimli v6 motorla donatılan G25 2010 Pekin otomobil fuarında tanıtıldıktan sonra Çin ve Rusya pazarlarında satışa sunulmuştu. Çin'de satılan versiyonu 232, Rusya'dakiyse 222 beygir güç üretebilen otomobilin A.B.D. modelleriyse 218 beygir güç, 253 Nm tork üretiyor. Standart olarak 7 ileri vitesli otomatik şanzımanla sunulan aracın arkadan itişli ve dört tekerlekten çekişli iki versiyonu bulunuyor.

Görünüm olarak G37'den farklı olmayan otomobilin iç mekanında da bir değişiklik yok. Standart donanımında deri döşeme, elektrikli ön koltuklar, elektronik ayarlı klima ve xenon farlar bulunan otomobilin daha lüks donanımlı versiyonu Journey'de geri görüş kamerası, ısıtmalı ön koltuklar, çift alanlı klima ve otomatik yanan farlar bulunuyor.

Fiyat konusundaysa ortaya ilginç bir durum çıkıyor. A.B.D. pazarında başlangıç fiyatı 30.950 Dolar olan otomobilin 3.7 litre hacimli v6 motorla donatılan G37 adlı versiyonu sadece 2.300 Dolar farkla satılıyor. Yaklaşık %7.5'lik bir fark anlamına gelen bu rakam karşılığında 110 beygir ek güç ve 111 Nm ek tork sunuluyor.

Ford Mustang BOSS 302


Patron geri döndü!

A.B.D. merkezli üretici Ford, 1969 yılında üretmeye başladığı sportif ve bir o kadar da karizmatik Mustang versiyonu BOSS 302'yi geri getirdi. Geçtiğimiz yıl tanıtılan ve 50 adetlik sınırlı üretim rakamıyla şimdiden oldukça değerli bir otomobil halinde gelen BOSS 302R modelinden daha kuvvetli olan yeni aracın üretimi sınırlandırılmayacak.

Mustang GT temelleri üzerine geliştirilen BOSS 302, Shelby tarafından hazırlanan GT500 haricinde üretimde olan en güçlü yol Mustang'i olma amacıyla modifiye edilmiş. Dışarıdan bakıldığında 60 ve 70'li yıllarda üretilen kardeşini andıran grafiklerle donatıldığı görülen otomobilin tavanı siyah veya beyaz renkte ısmarlanabilirken kaput ve yan yüzeyler üzerinde bulunan grafiklerin de rengi tavanınkiyle aynı. Alt kısmına bir splitter eklenen ön tamponun üst kısmında bulunan ön panjursa artık sis farlarını barındırmıyor. 19 inç çaplı jantlarla donatılan otomobilin arka tamponunun altına bir difüzör eklenirken bagaj kapağının üzerinde de bir spoiler bulunuyor. Turuncu, lacivert, siyah, sarı ve beyaz olmak üzere toplam beş gövde rengi seçeneği sunan otomobilin gövde grafikleri de siyah ve beyaz renklerde alınabiliyor.

İç mekanı dışarısı kadar etkileyici görünmeyen otomobilin vites topuzu yenilenirken direksiyon simidi Alcantara ile kaplanmış. Koltuk sırtlıklarında BOSS 302 logoları bulunan otomobilin konsol kaplaması da alüminyum görünümlü. GT500'ün de opsiyon listesinde bulunan Recaro marka koltukları isteğe bağlı olarak sunan aracın bu koltukları da, standart koltuklarının bir bölümünde olduğu gibi Alcantara kaplı.

Standart Mustang GT'den daha performanslı olması istenen otomobilin süspansiyon sistemi alçaltılırken aynı sistem artık sertlik ayarına da sahip. Ses izolasyonu inceltilen otomobil bu sayede 5 kg zayıflarken modifiye edilen fren sistemi daha güvenli yavaşlama ve duruş performansı sağlıyor. Aracın yenilenen sistemlerinden bir diğeri de egzoz. Dışarıdan bakıldığında arkada iki çıkışı varmış gibi görünen egzoz sistemi aslında dört çıkışa sahip. Arka tekerleklerin önünde bulunan iki çıkış, etkileyici bir motor sesi çıkartma konusunda otomobile yardımcı olurken atık gazların büyük çoğunluğu hala arkadan çıkıyor. Aracın direksiyon sertliğinden memnun olmayan müsterileri de düşünen Ford, BOSS 302'yi sertliği ayarlanabilir direksiyon sistemiyle donatmış. Orta konsol üzerinde bulunan bir düğmeden ayarlanan sertlik üç kademeli.

Aracın modifiye edilen son kısmıysa 5 litre hacimli v8 motoru. Mustang GT'de 412 beygir güç üretebilen bu ünite BOSS 302 kaputu altında 440 beygir gücünde. Otomobil için sunulan tek şansıman seçeneğiyse 6 ileri vitesli manuel ünite.

13 Ağustos 2010 Cuma

Kahn Range Rover Sport Vesuvius Edition


Project Kahn, RS600'ün ardından çift gövde rengine sahip bir başka Range Rover Sport versiyonu olan Vesuvius Edition'ı tanıttı. İç ve dış mekanı kapsayan bir görünüm paketi sunan aracın motorlarındaysa bir değişiklik yapılmamış.

Siyah ve bakır renginden oluşan çift tonlu gövde boyasına sahip olan otomobilin ön ve arka tamponu, yan kısımlarda bulunan hava kanalları, motor kapağı, bagaj kapağı alt kısmı ve ön panjuru makyajlanırken donanıma paslanmaz çelik basamaklar, genişletilmiş çamurluklar, 22 inç çaplı jantlar, yeni bir egzoz sistemi ve arka spoiler eklenmiş.

İç mekanda krem renkli gösterge tablosu, alüminyum pedal seti, baklava desenli deri döşeme, özel üretim plakası, koyu renkli camlar, motor çalıştırma düğmesi ve piyano siyahı kaplamalar dikkat çekerken donanımda özel üretim deri anahtar kabı ve karbon fiber şemsiye de bulunuyor.

Toyota Land Cruiser Prado


Toyota'nın geçtiğimiz yıl yenilediği Land Cruiser Prado modeli yeni bir turbo Diesel motora kavuştu. Euro 5 egzoz normlarına uyan yeni motor, yerini aldığı üniteden hem daha güçlü hem de yakıt tüketim miktarı aynı.

3 litre hacimli, 4 silindirli turbo Diesel motor 190 beygir güç, 420 Nm tork üretebilirken 100 km mesafede ortalama yakıt tüketimi 8.1 litre olarak açıklandı.

Yeni motorla birlikte 2011 model Land Cruiser Prado versiyonlarını da tanıtan Toyota, bu modellerde Executive adlı donanım paketiyle birlikte panoramik tavan opsiyonu da sunacak.

Alfa Romeo MiTo Turismo Sport


İtalyan üretici Alfa Romeo, İngiltere pazarında sattığı MiTo modellerine yeni bir donanım ekledi. Turismo Sport adlı araç sınırlı renk ve motor seçeneğiyle sunulacak.

Ön sis farları ve özel tasarım 16 inç çaplı jantlarıyla öne çıkan otomobilin bagaj kapağı üzerinde bulunan spoiler standart donanımda sunulmakta. Sadece siyah, beyaz veya kırmızı renklerde sipariş edilebilen otomobilin iç mekanında çok fonksiyonlu direksiyon simidi, Blue&Me ve DNA standart olarak sunuluyor.

Biri benzinli diğeri turbo Diesel olmak üzere iki motor seçeneği sunan otomobilin 1.25 litre hacimli Diesel seçeneği de 1.4 litre hacimli benzinli ünitesi gibi 95 beygir güç üretebilmekte.

Araçların fiyatlarıysa benzinli motor için 12.895 Sterlin, Diesel içinse 14.410 Sterlin olarak açıklandı.

Infiniti IPL G Coupé


Kısa süre önce ülkemizde de resmi olarak satılmaya başlanan Infiniti markasının coupé modeli G37 Coupé'nin daha sportif özelliklere sahip olan versiyonu 2010 Pebble Beach Concours d'Elegance sırasında tanıtıldı. Bu otomobille birlikte Infiniti modellerinin en sportif versiyonlarını hazırlayacak olan departman IPL (Infiniti Performance Line) de gün ışığına çıktı.

Ön ve arka tampon tasarımlarıyla birlikte yan etekleri de elden geçirilen otomobilde yeni bir bagaj üstü spoiler ve füme renkli, 19 inç çaplı jantlar kullanılıyor. Siyah ve koyu gri olmak üzere iki gövde rengi sunan otomobilin iç mekanında da sadece siyah ve kırmızı renkli deri döşeme seçenekleri sunuluyor. Tasarımı aynı kalan kokpit ve kapı içlerinde alüminyum görünümlü kaplamalar tercih edilirken sportif direksiyon simidi siyah deri ve kırmızı dikiş ipliklerine ev sahipliği yapıyor. Baldır desteğine sahip sportif sürücü koltuğuyla donatılan otomobilin standart donanımında geri görüş kamerası, sunroof, BOSE ses sistemi ve navigasyon bulunuyor.

Daha sert bir süspansiyon sistemiyle donatılan otomobilin fren ve egzoz sistemleri de modifiye edilmiş. Elektronik kontrol ünitesinde yapılan yenileme sonucunda aracın 3.7 litre hacimli v6 motoru 348 beygir güç, 374 Nm tork üretebilir hale gelirken daha iyi bir performans için limitli kaydırmaya izin veren bir kilitli diferansiyel kullanılmış. Standart olarak 6 ileri vitesli manuel şanzımanla satılacak olan otomobilin opsiyonel donanımında 7 ileri vitesli otomatik şanzıman bulunacak.

12 Ağustos 2010 Perşembe

Jaguar XKR175


Jaguar'ın 75. yaş kutlamaları devam ediyor. Kutlamalar anısına piyasaya sürülen XK Coupé 75th Anniversary, XKR 75 ve XF V8 75th Anniversary'nin ardından XKR175 adlı sınırlı üretim model de 2010 Pebble Beach Concours d'Elegance sırasında tanıtılacak.

Makyajlı bir splitter, daha geniş yan etekler, arka tamponda bir difüzör, 20 inç çaplı jantlar, kırmızı renkli kaliperler, bagaj kapağı üzerinde daha büyük bir spoiler ve özel siyah gövde rengine sahip olan otomobilin iç mekanında "XKR175 - 1 of 175" yazısı işlenmiş kapı eşikleri, piyano siyahı kaplamalar, koyu renk deri döşeme ve kırmızı renkli dikişler dikkat çekmekte.

Kompresör beslemeye sahip 5 litre hacimli v8 motoru 510 beygir güç, 627 Nm tork üretebilen otomobilin maksimum sürati 280 km/s'te sınırlandırılmış.

İsminden de anlaşılacağı gibi 175 örneği üretilecek olan otomobilin fiyatı A.B.D.'de 104.500 Dolar seviyesinden başlayacak.

Volkswagen CrossTouran


Nisan ayında tanıtılan Touran ailesinin yükseltilmiş gövdeye sahip versiyonu CrossTouran da müşterilerin beğenisine sunuldu. Tasarımında büyük sürprizler olmayan aracın motor seçeneklerinde de ailenin diğer modellerinde kullanılan üniteler dikkat çekiyor.

Yerden yüksekliği, Touran'a nazaran 20 mm artmış olan aracın 17 inç çaplı jantlarına önde 215, arkadaysa 235 tabanlı lastikler uygun görülmüş. Siyah plastik korumalarla genişletilen çamurluklar aracın daha güçlü durmasını sağlarken aynı renkteki kapı koruma çıtaları ve tampon altı korumalarla uyumlu bir bütün oluşturuyor. Mat alüminyum tavan rayları da CrossTouran'ın standart donanımında sunuluyor.

İç mekana geçtiğimizde de büyük değişiklerle karşılaşmıyoruz. CrossTouran'a özel koltuk döşemeleri dikkat çekerken opsiyonel olarak sunulan panoramik tavan ve 3. sıra koltuk geniş ailelerin hoşuna gidecek. Ön konsol ve kapı içlerinde paslanmaz çelik görünümlü kaplamalar kullanılırken ön koltukların arkasında görev yapan tepsiler unutulmamış.

Motor seçenekleri 105 beygir güç üretebilen 1.2 litre hacimli TSI üniteyle başlayan CrossTouran'ın 1.4 litre hacimli TSI motoru 140 beygir gücünde. Turbo Diesel motor seçeneklerine geçtiğimizde 1.6 litre hacimli motorun 105 beygir güç üretebilen versiyonuyla birlikte 2 litre hacimli ünitenin 140 ve 170 beygir gücündeki seçenekleri karşımıza çıkıyor.

Doğalgazla çalışan TSI EcoFuel da seçeneklere eklenirken bu model 100 km mesafede 4.8 kg CNG ile yetinebiliyor. Yakıt tüpleri aracın tabanına yerleştirildiğinden koltukların tamamı yatırıldığında elde edilen 1.989 litrelik bagaj hacmi aynen korunmuş.

Almanya'da başlangıç fiyatı 27.700 Euro olarak duyurulan aracın 1.2 litre hacimli motoru sadece manuel şanzımanla sunulurken diğer motor seçeneklerinde çift kavramalı yarı otomatik şanzıman (DSG) opsiyonu da bulunuyor. İki litre hacimli motorlarla birlikte bu şanzıman opsiyonu 6 ileri vitesli olarak sunulurken diğer modellerde oran sayısı 7'ye yükseliyor.

11 Ağustos 2010 Çarşamba

CFC StylingStation Golf GTI


Golf'ün efsanevi modeli GTI'ı modifiye eden firmalar arasına Almanya'dan CFC (CarFilm Components) StylingStation da katıldı. Küçük görsel değişikliklerle etkileyici bir görünüm yakalayan firma motoru da elden geçirmiş.

Aracın üzerinde bulunan hoş detaylardan birisi olan mat gri gövde rengi için 1.500 Euro isteyen firma 19 inç çaplı jantlar ve bunları çevreleyen lastik takımı içinse 1.999 Euro talep ediyor. Otomobilin iç mekanındaki en büyük değişiklikse 999 Euro ek ücretle satılan Pioneer marka müzik sistemi.

Daha iyi bir yol tutuş için yüksekliği ve sertliği ayarlanabilen süspansiyon sistemiyle (749Euro) donatılan otomobilin egzoz sistemi de (2.238 Euro) tamamen yenilenmiş.

799 Euro karşılığında sunulan motor modifikasyon kiti, turbo beslemeye sahip 2 litre hacimli üniteyi Golf R'da kullanılan kardeşinin gücüne (265 beygir) ulaştırırken torku, kardeşininkinden 40 Nm daha fazla (390 Nm).

Need For Speed AWD Scion tC


Geçtiğimiz Nisan ayında yeni modelleri tanıtılan Scion tC'nin uçuk bir modeli de Need For Speed takımı tarafından hazırlandı.

Daha önce aynı aracın 899 beygir güç üretebilen bir örneğini hazırlayan Chris Rado'dan yardım alınan proje kapsamında Scion tC'nin gövdesi üzerinde önemli aerodinamik değişiklikler yapılırken motoru da 1.100 beygir güç üretebilecek şekilde modifiye edilmiş.

Bir sonraki Need For Speed oyununda boy göstermesi beklenen otomobilin gerçek hayatta da yarışması bekleniyor.

Sport Wheels Audi R8 Spyder


Audi'nin en güçlü roadster modeli R8 Spyder'ı modifiye eden firmalar arasına Sport Wheels de katıldı. Araç için iki değişik modifikasyon kiti sunan firma bu otomobile özel jantlar da sunmata.

Gövde rengine boyanabilen 20 inç çaplı jantları, Continental Sport Contact lastikleriyle birlikte 4.400 Euro'ya satılan otomobilin bunlar haricinde görünüme yönelik modifikasyonları bulunmuyor.

1.499 Euro fiyatla sunulan ilk etap modifikasyon kiti aracın 5.2 litre hacimli v10 motorunu 565 beygir güç, 560 Nm tork üretebilecek hale getirirken 5.869 Euro ek bedelle sunulan ikinci kit 600 beygir güç ve 580 Nm torku mümkün kılıyor.

Vauxhall Corsavan ecoFLEX


Vauxhall, küçük ticari aracı Corsavan'ın daha da ekonomik bir versiyonunu piyasaya sürdü.

Euro 5 egzoz emisyon normlarına uyan 1.25 litre hacimli turbo Diesel motoru 75 beygir güç, 190 Nm tork üretebilen otomobilin ortalama yakıt tüketimi 3.33 litre/100 km'ye çekilmiş.

Standart olarak sunulan Start&Stop sistemi sayesinde yakıt tüketimi daha da azaltılmış olan otomobilde partikül filtresi, daha yüksek kapasiteli bir akü, yeni bir marş motoru ve motoru daha verimli bir şekilde çalıştırabilen yazılım da standart olarak sunuluyor.

Orta konsol üzerinde bulunan bir düğme yardımıyla devre dışı bırakılabilen Start&Stop sistemiyle bu sistemden yoksun olan Corsavan'dan 220 Sterlin daha pahalı olan aracın kilometre başına salınımını yaptığı CO2 miktarıysa 105 gram.

Mercedes-Benz G Serisi


Görünüşe göre Amerikan Ulusal Karayolları Trafik Emniyeti İdaresi NHTSA yaz tatiline çıkmıyor. Geçtiğimiz hafta içerisinde önce Honda'nın Element, Accord ve Civic'ten oluşan yaklaşık 383.000 otomobili hakkında geri çağırma kararı çıkartan organizasyon aynı markanın yaklaşık 90.000 Civic Hybrid modelinden sonra şimdi de Mercedes'in sorunsuzluğuyla ünlü G-Serisi modellerini geri çağırttı.

Diğer geri çağırmalarda olduğu gibi mekanik veya teknik bir sorundan dolayı düzenlenmeyen organizasyonun nedeniyse aracın kaput yanlarında bulunan sinyalleri için kullanılan opsiyonel koruyucuların, bu parçaların işlevlerini tam olarak yapamamalarına neden olması.

2002-2010 model yılları arasında üretilmiş toplam 3.522 aracı etkileyen operasyon sırasında Mercedes servisleri araçlara, koruyucularla kullanılmak üzere tasarlanmış yeni sinyal lambalarını uygulayacak.

Honda Civic Hybrid


Honda'nın yaklaşık 383.000 aracını geri çağırmasının üzerinden daha bir hafta geçmeden Civic Hybrid modellerinden oluşan 90.000 araç daha servisin yolunu tutacak.

Diğer operasyon gibi şimdilik sadece Kuzey Amerika'da yapılan işlemin nedeniyse pillerin ömürlerini kısaltan bir yazılım hatası. A.B.D.'de 8 yıl veya 160.000 km garantiye sahip olan pillerin ömürlerinin, hatalı yazılım nedeniyle çok daha kısa olabilme riski bulunduğu belirtildi.

Geri çağırılan araçların 2006-2008 model yıllarında üretildiği de verilen bilgiler arasında.

Lexus IS Celebration Edition


Lexus, İngiltere pazarındaki 20. yılını kutlamak için özel donanımlı bir IS modelini tanıttı. Ailenin en sportif modeli IS-F'e göndermeler yapan tasarım detaylarına sahip olan otomobilin ek donanımları için herhangi bir ücret istenmiyor.

IS 250 ve IS 220d modelleri için sunulan özel donanım dışarıdan 18 inç çaplı jantlar, makyajlı ön panjur, bagaj üstü spoiler ve F-Sport logolarından tanınabilirken iç mekanda sportif direksiyon simidi, Alcantara ve deri kaplı sportif ön koltuklar ve alüminyum pedal seti dikkat çekiyor.

Toplam değeri 1.680 Sterlin olan bu opsiyonları ücretsiz olarak sunacak olan Lexus, IS 250 modeli için alçaltılmış süspansiyon sistemini de donanıma eklemiş.

10 Ağustos 2010 Salı

Daihatsu Copen Ultimate S


Japon üretici Daihatsu, minik roadster modeli Copen'i 2011 model yılı için makyajlarken seriye Ultimate S adlı yeni bir model de kattı.Performans açısından bir artısı bulunmayan bu modelin donanımındaysa sportiflik hakim.

Eski modellerinden en büyük farkı yenilenen ön panjuru olan otomobilin Ultimate S versiyonlarında 15 inç çaplı BBS marka jantlar, Momo marka direksiyon simidi ve vites topuzu, beyaz renkli gösterge tablosu ve sportif koltuklar sunuluyor. Deri döşemeye sahip koltuklar ek ücret karşılığında Alcantara ile kaplanmış Recaro marka koltuklarla değiştirilebiliyor.

Otomobilin motor kaputunun altındaysa bir değişiklik yok. Turbo beslemeye sahip 660cc hacimli motor 64 beygir güç, 110 Nm tork üretebiliyor. Standart olarak 5 ileri vitesli manuel şanzımanla sunulan otomobil istenirse 4 ileri vitesli otomatik şanzımanla da alınabiliyor.

BBR Focus RS


Ford'un efsaneleşmeye başlayan hatchback canavarı Focus RS'i modifiye eden firmalar arasına İngiltere'den BBR da katıldı. Otomobilin görsel modifikasyonuyla zaman kaybetmeyen firma motor için dört ayrı kit sunuyor.

990 Sterlin karşılığında Koni marka ayarlanabilir amortisörlere ve daha sportif yaylara sahip olabilen otomobilin motor modifikasyon kitleri, fiyatları ve turbo beslemeye sahip 2.5 litre hacimli motorun motorun bu kitlerle sunduğu performanssa şu şekilde:

BBR StarChip: 342 beygir güç, 500 Nm tork. (595 Sterlin)
BBR RS355: 355 beygir güç, 513 Nm tork. (1.245 Sterlin)
BBR RS380: 382 beygir güç, 526 Nm tork. (2.495 Sterlin)
BBR RS400: 404 beygir güç, 553 Nm tork. (3.895 Sterlin)

Ford Harley-Davidson F-150


Geçtiğimiz ay yeni motor seçenekleri tanıtılan pick up F-150, şimdi de merakla beklenen Harley-Davidson versiyonuna kavuşuyor. Yıllardır süren iyi ilişkiler sonucunda F-150'nin en gösterişli modellerinden bazılarını yaratan ikili 2011 model yılında da hayranlarını hayal kırıklığına uğratmayacak gibi görünüyor.

Özel tasarım ön panjuru, koyu zeminli far ve stop lambaları, 22 inç çaplı jantları ve yandan çift çıkışlı egzoz sistemiyle standart modellerden ayrılan aracın gövdesinin birçok yerinde Harley-Davidson logo ve yazıları bulunuyor. Profil ve kaput üzerinde bulunan grafikler de bu araç için özel olarak tasarlanırken donanımda da zenginleştirmeler yapılmış.

İç mekanda da farklı bir hava sunan Harley-Davidson F-150, mavi konsol aydınlatması ve ambiyans ışıklandırmasıyla standart modellerden farklılaşıyor. Gösterge paneline 4.2 inç genişliğinde renkli bir bilgi ekranı eklenen aracın orta konsolunda da 8 inç büyüklüğünde dokunmatik ekrana sahip, uydu radyosu yayınlarını alabilen ve sesle kumanda edilebilen bir navigasyon sistemi bulunuyor.

Özel olarak elde hazırlanmış koltukları deri döşemeli olan aracın koltuk sırtlıklarında bulunan metal Harley-Davidson logoları, markanın motosikletleri için logo üretimi yapan firma tarafından hazırlanmış. Standart donanımında sunroof, ısıtmalı ön ve arka koltuklar, piyano siyahı konsol kaplamaları, geri görüş kamerası ve uzaktan motor çalıştırma sistemi bulunan pick up, ön koltukların arasında bulunan kol dayanağının üzerinde sınırlı üretim model rozeti yer alıyor.

Ford'un F-150 SVT Raptor ve F-Serisi Super Duty modellerinde de kullandığı 6.2 litre hacimli v8 motorla donatılan araç 411 beygir güç, 590 Nm tork üretebiliyor.

Bentley Continental Flying Spur Arabia


İngiliz lüks otomobil üreticisi Bentley, yüksek satış rakamlarına ulaştığı pazarlara yönelik özel modellerin tanıtımına devam ediyor. 2010 Pekin otomobil fuarı sırasında Çin'e özel Continental Flying Spur Speed China'yı tanıtan firma şimdi de Ortadoğu pazarında bulunan Arap ülkeleri için 50 adetlik sınırlı üretim rakamına sahip olacak iki modelin tanıtımını yaptı.

Continental Flying Spur Arabia ve Speed Arabia olarak adlandırılan otomobillerin her ikisinde de "Arabia" amblemleri, 20 inç çaplı jantlar, havalandırmalı koltuklar, krom kaplamalar ve arka koltuklar için ahşap tepsiler sunuluyor. Otomobillerde standart olarak sunulan bir diğer donanımsa aracın sınırlı kontrolüne izin veren vale anahtarı.

Motorlarında bir yenilik yapılmayan araçların her ikisinde de çift turbo beslemeye sahip w12 motor görev yapıyor. Continental Flying Spur Arabia'da 550 beygir güç üretebilen motor aracı 312 km/s maksimum sürate ulaştırırken 0'dan 100 km/s sürate ulaşmasını 4.9 saniyede tamamlatıyor. Continental Flying Spur Speed Arabia'nın kaputu altında 600 beygir güç, 750 Nm tork üretebilen motor 322 km/s maksimum sürat ve 4.8 saniyelik 0-100 km/s hızlanma süresine izin veriyor.

Honda


Geri çağırma operasyonları yaz aylarında da hız kesmedi. Özellikle Japon ve Amerikan markalarının düzenledikleri büyük operasyonların bir ayağı da Honda tarafından düzenlenecek.

A.B.D. pazarında satılmış olan yaklaşık 383.000 otomobilini geri çağıran Honda, otomatik şanzımana sahip olan bu otomobillerin anahtar kilitleme mekanizmasının zamanla aşınıp işlevini yitirebileceğini bildirdi. Şanzımanı Park konumuna getirmeden anahtarın yerinden çıkartılabilmesine neden olan arıza, aracın el freni çekilmemişse kazayla sonuçlanabiliyor.

Operasyon dahilinde 2003 model yılına mensup 197.000 Accord sedan ve 117.000 Civic'in yanında 2003 ve 2004 model yıllarında üretilmiş 69.000 Element geri çağırıldı.

9 Ağustos 2010 Pazartesi

Lotus Exos T125


Formula 1 arenasına uzun bir aranın ardından geri dönüş yapan Lotus, T127 ile pistlerde aradığını bulamasa da T125 ile ilginç bir satış stratejisine imza atıyor. Birçok üreticinin aksine hiper yol otomobilleri üretmeyen Lotus bunun yerine Formula 1 aracının biraz ehlileştirilmiş versiyonunu şanslı -ve zengin- müşterilerinin beğenisine sundu.

Formula 1'de de kullanılan karbon fiber şasi, karbon seramik frenler ve yine karbon fiber süspansiyon sistemi sayesinde ağırlığı 650 kg'da tutulabilen otomobilin gövdesi için neredeyse sonsuz sayıda renk ve grafik seçeneği sunuluyor. İç mekanda, Formula 1'de olduğu gibi oval bir direksiyon simidi bulunan aracın bu parçasının üzerinde, yol ve araç bilgilerinin takip edilebildiği büyük bir ekran bulunuyor.

Aracın Formula 1 ile olan bağlantısı bu kadarla da kalmıyor. 3.5 litre hacimli v8 motoru Cosworth raflarından alınan araç 10.300 d/d'da 650 beygir güç üretebilirken geçiş manevralarının daha rahat yapılabilmesini sağlayan bir sistem sayesinde motor 500 d/d daha kazanıyor.

Müşterilerinin bir Formula 1 aracından daha kullanışlı bir otomobile sahip olmasını isteyen Lotus, Exos T125'in bakım aralıklarını 4.500 km olarak belirlemiş.

Güç/ağırlık oranı 1.000 beygir/kg gibi bir seviyede duran otomobilin fiyatı açıklanmasa da üretim adedinin 25 ile sınırlı olacağı bildirildi. Ayrıca fiyat için son söylentiler 1.000.000 Euro seviyesinde dolaşıyor.

8 Ağustos 2010 Pazar

Cargraphic Porsche Cayenne Diesel


İkinci nesil Porsche Cayenne için geliştirdiği gövde kitini Haziran ayında tanıtan Cargraphic, ilk motor modifikasyon kitini de turbo Diesel motor üzerinde tanıttı. Mart ayında ilk nesil Cayenne Diesel temelli aracını tanıtan firma yeni modeli biraz daha güçlü kılmayı başarabilmiş.

3 litre hacimli turbo Diesel motoru 292 beygir güç, 644 Nm tork üretebilen SUV, 0'dan 100 km/s sürate 7.74 saniyede ulaşırken maksimum sürati de 228 km/s'e yükselmiş.

Audi Q7 30 Years of Quattro Edition


Audi, büyük SUV modeli Q7'nin İtalya pazarına özel bir donanım seviyesini tanıttı. "30 Years of Quattro" isimli donanım, 30. yaşına basan dört tekerlekten çekiş sistemi Quattro anısına sunulan bir seçenek.

Parking System Plus isimli, geri görüş kamerasına sahip park asistanı, radarlı hız sabitleme sistemi, üçüncü koltuk sırası, ısıtmalı koltuklar, adaptif farlar, MMI ile birleşik navigasyon sistemi ve Bluetooth bağlantısını standart donanımda sunan aracın dış mekanında da krom kaplamalar kullanılmış.

Sadece 3 ve 4.2 litre hacimli turbo Diesel motorlarla birlikte sunulan bu donanım seviyesi v6 motor için 7.900, v8 motor için 5.500 Euro seviyesinden sunuluyor.

SsangYong Super Rexton


Güney Kore merkezli üretici SsangYong, en büyük SUV modeli Rexton'u yeniledi. Super Rexton adını alan aracın dış görünümünde çok küçük değişiklikler yapılırken Mercedes tarafından sağlanan motorunda da bir değişiklik bulunmuyor.

Yenilenen ön panjur, hafifçe rötuşlanan stop lambaları ve yeni jant seçenekleri otomobilin dış mekanındaki değişiklikleri oluştururken içeride daha kaliteli malzemeler daha iyi bir işçilikle birleştirilmiş. Ses izolasyonu da daha iyi bir şekilde yapılan aracın iç mekanı artık daha sessiz.

Mercedes raflarından alınan 2.7 litre hacimli Diesel motorunun 165 ve 186 beygir güç üretebilen iki versiyonu olan aracın ortalama yakıt tüketimi, 8 ve 9 litre/100 km olarak açıklanırken CO2 emisyonu 228 ve 233 gram/km seviyesinde.