20 Mart 2010 Cumartesi

Toyota


Toyota'nın başı beladan kurtulmuyor. Geçtiğimiz yıldan bu yana kesinleşen geri çağırma sayısı 10 milyona yaklaşan üretici şimdi de 1.2 milyon aracını geri çağırabileceğini açıkladı.

Henüz kesinleşmemiş olsa da 2005-2007 model yılları arasında A.B.D. pazarı için üretilmiş Matrix, Corolla ve Matrix'in ikiz kardeşi Pontiac Vibe'ın elektronik sitemlerinde bir problem olabileceği saptanmış.

Sorun yaşandığı anlarda gösterge tablosunda ilgili uyarının yandığını açıklayan Toyota yetkilileri bu durumun, motorun düzensiz çalışmasına, hatta bazı durumlarda istenmeyen bir şekilde stop etmesine neden olabileceğini söylüyor.

ROUSH Mustang Barrett-Jackon Edition


Ford ve ünlü modifikasyon firması ROUSH, açık artırma şirketi Barrett-Jackson adına özel bir model üretmek için kolları sıvadı.

İlk örneği açık artırmada satılacak olan aracın bu versiyonunda "Back in Black" siyahı üzerine "Red Hot Chili Pepper" kırmızısı süslemeler kullanılmış. Bunlarla birlikte 25 özel renk seçeneği sunan ROUSH 2010 Ford Mustang temelli 25 araç üretecek.

5 litre hacimli v8 motorla donatılacak olan 2011 model Mustang temelleri üzerine geliştirilecek 25 örnek daha üretecek olan ROUSH, bu araçların teknik verilerini henüz paylaşmadı.

2010 Mustang temelli versiyonlarda bulunan 4.6 litre hacimli v8 motoru R2300 ROUSHcharger adlı kompresör beslemeyle donatan firma, bu araçlardan 540 beygir güç, 694 Nm tork almayı başarmış. 20 inç çaplı jantlarla donatılacak olan otomobiller iç ve dış mekanlarında bulunan "Barrett-Jackson" logolarıyla kolayca tanınabilecek.

Bu modifikasyonlar dışında fren, egzoz ve süspansiyon sistemleri de tamamen yenilenen araçların ön aksında 355 mm çaplı fren diskleri görev yapmakta. ROUSH gövde kitiyle donatılan otomobillerin ön tamponları altında bulunan splitter, yan etekler, arka tampon altında bulunan difüzör, bagaj kapağı üzerindeki spoiler dikkat çekerken arka koltukların yanlarında bulunan küçük camların üzerleri, Fastback modellere gönderme yapan bir şekilde kapatılmış.

ROUSH tarafından sunulan bu modifikasyon paketi, araç fiyatı üzerine 41.495 Dolar ekliyor. A.B.D.'de v8 motorla donatılmış bir Mustang GT'nin yaklaşık 25.000 Dolar'a alınabildiği düşünüldüğünde fiyat biraz şişirilmiş gibi duruyor.

Renault Clio LPG


Fransız üretici Renault, başarılı otomobili Clio'nun motorları arasına LPG versiyonunu kattı.

1.2 litre hacimli benzinli motora sahip Clio'nun bir yan versiyonu olan otomobil 75 beygir güce sahip. Kilometre başına 130 gram CO2 salınımı yapan araç bu sayede eco² amblemine de sahip oluyor.

3 ve 5 kapılı versiyonları bulunan araç Fransa'da, çevre vergisi ve hurda indirimiyle birlikte 8.999 Euro'dan başlayan fiyatlarla satışta.

19 Mart 2010 Cuma

Dinan S3-R M3


A.B.D. merkezli modifikasyon firması Dinan Cars, BMW M3 modifikasyon kitini tanıttı.

Dış görünüşünde yeni tasarım 19 inç çaplı jantları dışında bir değişiklik olmayan otomobilin süspansiyon, fren ve egzoz sistemleri modifiye edilmiş.

Araçta yapılan en büyük değişiklikse motor kaputunun altında saklı. 4 litre hacimli v8 motorun hacmini 608 cc artıran Dinan Cars, alınan gücü 527 beygire, maksimum torkuysa 554 Nm'ye çıkartabilmiş.

Hyundai i30U


Hyundai, kompakt modeli i30'un görünümünü hafifçe makyajladı.

Ön ve arka tamponların tasarımları değiştirilerek yapılan makyaj sonrasında ön tamponda bulunan hava yarığının şekli Ford modellerinde kullanılana benzetilmiş.

Motor seçeneklerinde değişiklik olmayan otomobilin benzinli üniteleri 1.4, 1.6 ve 2 litre hacimli. Sırasıyla 109, 126 ve 143 beygir güç üretebilen motorların haricinde 1.6 ve 2 litre hacimli turbo Diesel üniteler de aracın motor kaputunun altında görev yapmakta.

1.6 litre hacimli turbo Diesel motorun 90 ve 128 beygir güç üretebilen versiyonları bulunurken 2 litre hacimli motorun sadece 140 beygir güç üretebilen versiyonu bulunuyor.

1.6 litre hacimli motorlarda Start&Stop ISG sistemini sunan Hyundai, benzinli motorda CO2 salınım miktarının kilometre başına 139 grama indirildiğini açıkladı.

Toyota Aygo Black


Toyota, minik hatchback modeli Aygo'ya yeni bir üst model seçeneği ekledi. Henüz sadece İngiltere pazarında satılan otomobilin başlangıç fiyatı 9.460 Sterlin olarak açıklandı.

Dış mekanında siyah gövde rengi ve 14 inç çaplı alaşım jantlarıyla dikkat çeken otomobilin iç mekanında deri ve Alcantara döşemeler, sportif görünümlü direksiyon simidi, deri kaplı direksiyon simidi ve vites kolu sunulmakta.

Üç ve beş kapılı gövde seçeneklerine sahip olan otomobil Aygo+ donanımını temel alıyor. Klima ve yarı otomatik (Multimode) şanzımanı opsiyonel donanımında sunan araçta 1 litre hacimli, benzinli bir motor kullanılmakta.

Vorsteiner X6M



Vorsteiner, BMW X6M için sunduğu yeni gövde kitini tanıttı. Tamamı karbon fiberden üretilen kit yaz aylarından itibaren satın alınabilecek.

Ön tamponun altına eklenen splitter, ek havalandırma yarıklı motor kaputu, yan ayna korumaları, arka camın üst ve altında birer adet bulunan spoiler ve arka tampon altında bulunan düfüzörden oluşan paketle birlikte 23 inç çaplı jantlar alınabiliyor.

Firma tarafından yapılan açıklamada parçaların standart tekniklerle üretilen karbon fiber parçalardan %30 daha kuvvetli olduğu açıklanırken kaputun, standart modelinkine oranla %40 hafiflediği belirtilmiş.

Kia Forte Koup R



Kia, Kanada pazarında, şık tasarımlı coupé modeli Forte Koup için sportif görünümlü bir paket sunmaya başladı.

Daha önceden satılan versiyonları dahil bütün Forte Koup modellerine uygulanabilen paket sadece görsel unsurlardan oluşmuyor.

Ön ve arka tamponların alt kısımları için eklemeler, yan etekler, 18 inç çaplı jantlar, bagaj kapağı üzerinde spoiler ve yeni egzoz çıkışlarından oluşan dış kitin yanında sertleştirilmiş süspansiyon sistemi, yeni bir hava filtresi ve ön kule gergisi sunulmakta.

18 Mart 2010 Perşembe

Toyota Tundra


Tarihin en geniş çaplı geri çağırma organizasyonunun başrol oyuncusu olan Toyota aynı rolü en küçük geri çağırma için de oynamak istiyor.

2010 model yılına ait iki (2) adet Tundra'yı geri çağıran firma, bu amacını gerçekleştirmiş gibi görünüyor.

Radyatör fanında bulunan pervanenin şaftında bir problem olduğunu belirten Toyota yetkilileri, sorunun farkına varıldıktan hemen sonra fabrikayı henüz terk etmemiş 500 aracın teslimat işlemlerini durdurup sorunu gidermiş.

Audi R15 Plus


Audi, uzun mesafe yarışlarında piste sürdüğü modeli R15'i yeniledi.

Uzun bir sürenin ardından Le Mans 2009'da birinciliği Peugeot'ya kaptıran Audi'nin, R15 modelini yenilemesi zaten bekleniyordu. Bu yıl yürürlüğe sokulan yeni kurallardan sonra araçların hava emiş yarıklarının alanı da azaltılınca işler daha da zorlaştı.

Ayrıca turbo Diesel motorların uzun mesafe yarışlarında gösterdiği yüksek performansı biraz olsun azaltmak için bu sene turbo basınçları azaltılacak.

Mazda MX-5 Black&Mat



Japon üretici Mazda, 20. yaş özel modellerinin ardından MX-5 serisinin mat siyah gövde rengine sahip olan versiyonunu tanıttı.

Metal tavanlı bir MX-5 olan "Black&Mat" mat siyah gövde rengiyle olduğu kadar parlak siyah renkli jantlarıyla da dikkat çekiyor.

Konsol kaplaması koyu metalik gri olan otomobilde 167 beygir güç, 190 Nm tork üretebilen 2 litre hacimli motor kullanılmış.

17 Mart 2010 Çarşamba

Suzuki Swift Sport Rock am Ring



Rock am Ring müzik festivalinin sponsorlarından olan Suzuki, bu organizasyona özel bir Swift modeli tanıttı.

Sadece 700 örneği üretilecek olan Swift Sport Rock am Ring'in dış mekanında aracı farklı kılan tek şey "Rock am Ring" logoları.

İç mekanda da bulunan bu logolar dışında sunulan en büyük değişiklik renkli ekranlı ve navigasyon sistemini de içerisine alan Clarion marka ses sistemi. 30 GB depolama alanı, iPod bağlantı noktası ve subwoofer sunan sistemde her biri 53 Watt kapasiteli dört amplifikatör bulunuyor.

125 beygir güç üretebilen 1.6 litre hacimli motoru diğer Swift Sport modellerininkiyle aynı olan otomobil 0'dan 100 km/s sürate 8.9 saniyede ulaşırken maksimum sürati 200 km/s.

Aracın Almanya pazarındaki satış fiyatıysa 17.990 Euro olarak açıklandı.

TopCar Stingray




İlk fotoğrafları basınla 2009 yılında paylaşılan Panamera Stingray'in daha detaylı görüntüleri su yüzüne çıktı.

4.8 litre hacimli v8 motoru Alman firma 9ff tarafından modifiye edilen otomobilin gövde ve iç mekan modifikasyonlarınıysa Rusya merkezli şirket TopCar gerçekleştirmiş.

Fren ve süspansiyon sistemleri modifiye edilmiş olan otomobil artık yere daha yakın bir yapıya sahip. Ön ve arka tamponların tasarımları tamamen değişirken iki büyük çıkıntıya sahip motor kaputu üzerinde ek hava girişleri açılmış. Siyah renkli jantlarıyla dikkat çeken otomobilin arka kısmında çift katlı spoiler, büyük bir difüzör ve yeni egzoz çıkışları dikkat çekiyor.

İç mekanında yapılan değişiklikleri daha sınırlı olan otomobil bu kısımda da oldukça dikkat çekici olabilmeyi başarmış. Parlak karbon fiber kaplamalar aracın neredeyse her yüzeyini sararken baklava desenli koltuk döşemeleri ile bolca kullanılan deri ve Alcantara, lüks ve sportifliği simgeliyor.

Lingenfelter Cadillac CTS-V


A.B.D. merkezli modifikasyon firması Lingenfelter Performance Engineering, Cadillac'ın sportif sedan modeli CTS-V için yeni bir kompresör kiti sunmaya başladı.

Elektronik kontrol ünitesi modifikasyonuyla birlikte 590 Dolar fiyata satılan kompresör, 6.2 litre hacimli v8 motorun gücünü 630 beygire, torkunuysa 826 Nm'ye ulaştırıyor.

Cargraphic Porsche Cayenne Diesel



İkinci nesil Porsche Cayenne modelleri Şubat ayında tanıtılmış olsa da firmaların ilk nesil araçlar için geliştirdiği kitler piyasaya çıkmaya devam ediyor. Bu trendin son temsilcisiyse Cargraphic tarafından tanıtılan Cayenne Diesel.

Görünümünde büyük bir değişiklik bulunmayan aracın ön tampon altına sis farlarıyla birlikte alüminyum koruma eklenirken standart jantlar 19 inç çaplı olan yenileriyle değiştirilmiş. Süspansiyon sistemi de modifiye edilen aracın yeni egzoz sistemi 2.495 Euro değerinde.

Aracını güçlendirmek isteyen müşterileri de unutmayan Cargraphic 995 Euro karşılığında motorun elektronik kontrol ünitesine müdahale edebiliyor. Gücü 290 beygire, torkuysa 630 Nm'ye yükselen motor, aracı 221 km/s maksimum sürate ulaştırabiliyor.

Donkervoort D8-235 E



Hollanda merkezli üretici Donkervoort, D8-210 E modelinin geliştirilmesiyle ortaya çıkan 235 E adlı modelini tanıttı.

Tasarım anlamında diğer Donkervoort modellerinden büyük bir farkı olmayan otomobilin ön konsolu tek parça karbon fiberden imal edilmiş.

Yükseklik ve sertlik ayarlı süspansiyon sistemiyle donatılan aracın Audi'den alınan 1.8 litre hacimli motoru turbo besleme yardımıyla 235 beygir güç, 410 Nm tork üretebilmekte. Hava filtresi yenilenen motor yeni bir egzoz sistemi ve yeniden programlanmış elektronik kontrol ünitesi sayesinde bu güce ulaşabilmiş.

Vergiler hariç 83.000 Euro değerinde olan otomobil sadece 735 kg ağırlığında.

Honda Odyssey ve Element


Bagaj kapağı mekanizmasında olabilecek bir arıza nedeniyle geri çağırılan Odyssey modellerinin ardından bu kez başka bir sorunun aynı modeli etkileyebileceği duyuruldu.

2007-2008 model Odyssey ve Element modellerini etkilediği düşünülen sorun araçların denge kontrol sistemleri (VSA) ile ilgili.

Zamanla modülatörü, sisteme hava alabilen VSA kendisini, fren pedalının hissizleşmesi ve yolunun gereksiz derecede uzaması şeklinde belli ediyor.

Toplam 344.000 Odyssey ve 68.000 Element modelini etkileyen sorun nedeniyle henüz kayıtlara geçen bir kaza yaşanmadığı belirtildi.

ENCO Audi Q5



ENCO Exclusive, Audi Q7'nin ardından küçük kardeş Q5 için hazırladığı gövde kitini de tanıttı.

Tamamı, 4.165 Euro fiyattan sunulan kit parça parça da alınabiliyor. Ön (1.1130 Euro) ve arka (1.125 Euro) spoiler, egzoz çıkışlarıyla birlikte arka tampon eteği (952 Euro), egzoz susturucusu (595 Euro) ile paçalıklar ve kapı altında (ve çamurluk çevrelerinde) bulunan ek parçalardan (1.130 Euro) oluşan kitin yanında daha performans odaklı modifikasyonlar da sunuluyor.

Üzerinde ekstra havalandırma yarıkları bulunan motor kaputu (1.785 Euro), gövde boyası (1.488 Euro), süspansiyon sisteminin alçaltılması (595 Euro), lastikleriyle birlikte sunulan 22 inç çaplı jantlar (4.641 Euro), jantların istenilen renge boyanması (476 Euro) ve karbon fiber iç kaplamalar (1.428 Euro) araç için sunulan diğer değişiklikler.

Bu donanımların tamamını almak isteyen müşterilerdense 11.568 Euro iteniyor.

Ginetta F400


İngiliz üretici Ginetta, bir başka İngiliz üretici Farbio'yu satın aldıktan sonra yeni otomobil modellerini tanıtmaya başladı.

Aslında eski modellere kendi logosunu ekleyen Ginetta'nın tanıttığı ilk otomobil eskiden Farbio GTS400 adıyla bilinen F400.

Yoğun karbon fiber kullanımı sayesinde ağırlığı sadece 1048 kg'da tutulabilmiş olan bu otomobilin 3 litre hacimli v6 motoru, kompresör besleme yardımıyla 410 beygir güç üretebiliyor.

Scion xB




Toyota'nın alt markalarından birisi olan Scion, kutu gibi bir görünüme sahip olan xB modelini hafifçe makyajladı.

Tamponları ve farlarının şekli değiştirilen aracın ön ızgarasında ve iç mekanında da küçük rötuşlar bulunmakta. İç mekanda yeni koltuklar ve döşeme kumaşları kullanılırken ön koltuklar arasında bulunan kol dayanağı ileri geri kaydırılabilen bir şekle getirilmiş.

Mekaniğinde bir geliştirme yapılmayan aracın manüel şanzımanla donatılan versiyonları A.B.D. pazarında 16.000 Dolar fiyat etiketine sahipken otomatik şanzıman için fazladan 950 Dolar ödenmesi gerekiyor.

Mitsubishi L200


Japon üretici Mitsubishi, popüler pick up modeli L200'ü makyajladı.

Çok dikkatli bir gözlem sonucunda makyajlandığı anlaşılabilen aracın genel görünümünde bir değişiklik bulunmuyor. Ön ızgarası hafifçe makyajlanan aracın gövde renkleri arasına "Granite Brown" adlı füme renk eklenirken krom aksesuarlar ve yeni jant seçenekleri dikkat çeken diğer ayrıntılar.

2.5 litre hacimli turbo Diesel motorunun 136 ve 178 beygir güç üretebilen iki versiyonu sunulan araçta 178 beygir gücündeki versiyon için 5 ileri vitesli otomatik şanzıman seçeneği de sunulmakta.

16 Mart 2010 Salı

NOVITEC ROSSO Race 606




Alman modifikasyon firması NOVITEC ROSSO, Ferrari'nin ilk metal tavanlı cabriolet modeli California'ya sınıf atlattı.

Ön tamponun altında bulunan yeni splitter ve arka tampon altında yerini alan difüzör karbon fiberden üretilirken aynı malzeme, arka çamurlukların önünde bulunan etek parçaları ve bagaj kapağının üzerinde bulunan ince spoilerin üretimi için de kullanılmış.

İç mekanda değişik renklerde deri ve Alcantara döşeme sunan firma karbon fiber kaplama seçeneği de sunmakta.

Önde 21, arkada 22 inç çaplı jantlarıyla dikkat çeken otomobilin fren ve süspansiyon sistemleri yenilenmiş. 35 mm alçalan süspansiyon istendiğinde bir düğmeye basılarak 40 mm yükseltilebiliyor. Aynı düğmeye basarak eski haline getirilebilen sistem 80 km/s süratin üzerine çıkıldığında otomatik olarak alçalıyor.

4.3 litre hacimli v8 motoru kompresör beslemeyle donatılan araç 606 beygir güç, 603 Nm tork üretebiliyor. 0'dan 100 km/s sürate 3.8 saniye içerisinde ulaşabilen aracın maksimum süratiyse 325 km/s olarak açıklandı.

Otomobilin yenilenen egzoz sisteminde, istendiği durumlarda çıkarılan sesin tonunu değiştirebilen bir kelebek valf bulunuyor.

Nissan Murano


Nissan'ın SUV modellerinden Murano, turbo Diesel motora kavuştu. Nissan'ın Pathfinder ve Navara, Infiniti'nin M, EX ve FX modellerinde kullanmaya başladığı 3 litre hacimli v6 motoru bekleyenlerse hayal kırıklığına uğrayacak zira Murano'nun motoru 2.5 litre hacimli eski motorun geliştirilmiş bir versiyonu.

V6 motor gibi Navara ve Pathfinder modellerinde tanıtılmış olan 2.5 litre hacimli motor dört silindirli. 190 beygir güç üretebilen motorun ürettiği maksimum tork değeriyse 450 Nm.

6 ileri vitesli otomatik şanzımanla donatılmış olan araçta dört tekerlekten çekiş sistemi standart olarak sunuluyor.

Fiat 500C Pink Edition


Fiat, 500'ün Pink Edition modelinin ardından aynı özelliklere sahip 500C Pink Edition'ı tanıttı. Üzeri açılmayan kardeşinden bile daha nadir görülebilecek olan otomobilden toplam 300 adet üretilecek.

Fiat 500C'nin 1.2 litre hacimli benzinli motor ve Pop donanımına sahip versiyonunun temelleri üzerine oturtulan araçta, bu modele özel 16 inç çaplı jantlar ve pembe gövde boyası sunuluyor. Aynaları da gövde rengi olan otomobilin dışında krom aksesuar paketi de bulunuyor.

İç kısmına geçildiğinde de orta konsolda pembe renk dikkatleri çekerken deri kaplı direksiyon simidi ve el freni kolu, özel paspaslarla beraber standart olarak sunuluyor. Anahtarı da pembe renkli olan aracın İngiltere pazarında fiyatı 13.500 Sterlin olarak belirlenmiş. Aynı motora sahip Pop versiyonundan 1.200 Sterlin daha pahalı olan aracın donanımında 1.870 Sterlin değerinde opsiyon olduğu belirtiliyor.

Lexus LFA Special Edition



Lexus, LFA modelinin yeni versiyon tanıtımına devam ediyor. Standart ve Nürburgring 2010 yarış versiyonlarının ardından sıra şimdi de Special Edition'da.

Görünümünde hafif değişiklikler yapılan otomobilin ön tamponunun altını boydan boya kaplayan splitter ve tamponun yan kısımlarında bulunan kanatçıklar yeni donanımlar arasında. Koyu renkli ve 20 inç çaplı jantlar modele özelken arkada bulunan büyük spioler, standart modellerde olduğu gibi gövde içinde gizlenmiyor.

Teknik anlamda da yenilikler sunan aracın ayarlanabilir süspansiyon sistemi ve yeni lastik seçenekleri bulunuyor. Vites geçiş süresi 0.2 saniyeden 0.15 saniyeye indirilmiş olan aracın 4.8 litre hacimli v10 motorunun gücü de 10 beygir artışla 570 beygire ulaşmış.

Standart aracın aksine bu özel versiyon sadece parlak ve mat siyah, beyaz ve turuncu renk seçeneklerine sahip olacak.

Lexus LFA Nürburgring 2010



Lexus, LFA modelinin henüz seri üretim versiyonlarının teslimatına başlamadan 24 saatlik Nürburgring yarışında piste sürülecek olan versiyonunu tanıttı.

Aslında tanıtmaktan aracın çok resmi fotoğraflarını basına dağıtan Lexus yetkilileri otomobilin teknik verileri hakkında bir yorum yapmadı.

Gövde kiti dikkat çekici olan aracın jantları standart modelinkinden küçükken arkada bulunan dev spoiler sabit olarak tasarlanmış. Gövdesi üzerinde bulunan hava emiş kanallarının sayısı artırılmış olan otomobilin arka kısmında daha büyük bir difüzör ve üç parçalı stop lambaları dikkat çekiyor.

15 Mart 2010 Pazartesi

Dacia Sandero


Dacia, Fransa pazarında Sandero'nun biyoetanolle çalışan bir modelini piyasaya sürdü.

1.6 litre hacimli motoru 90 beygir güç üretebilen otomobil kilometre başına 170 gram CO2 salınımı yapıyor.

Fransa'da, benzinli versiyona göre vergileri daha düşük olan aracın yaktığı E85 de 95 oktan benzine oranla %33 daha ucuz.

İki ekipman seviyesiyle satılacak olan otomobilin başlangıç fiyatı, vergiler dahil 10.200 Euro.


Atomik 500



Dünya, Fiat 500'ün elektrik motoruna sahip versiyonunu beklerken ana üretici dışında kalan firmalar bu beklentiyi cevapsız bırakmamaya niyetli gibi.

Atomik Cars adlı firma tarafından hazırlanmış örnek, Abarth 500 temelleri üzerinde duruyor. Elektrik motorlarının kombine gücü 300 beygiri bulan araç dört tekerlekten çekiş sisteminin de yardımıyla 0'dan 60 mil/s (96 km/s) sürate 5.6 saniyede ulaşabiliyor.

Top Marques Monaco 2010'da sergilenecek olan otomobilden 50 adet üretileceği açıklandı.

Irmscher Meriva



Tanıtımı 2010 yılının ilk günlerinde yapılan yeni Opel Meriva için modifikason kitleri sunulmaya başlandı. Çalışmalardan ilkiyse Opel modifikasyonu konusunda isim yapmış firma Irmscher'den geldi.

Otomobilin motorlarına henüz dokunmamış olan mühendisler dış mekanda da hafif değişikliklerle yetinmiş. Irmscher'in imzası niteliğindeki kare ızgaralı ön panjur genelde logosuz bir şekilde üretilmiş olsa da bu araçta ortasında Opel logosu bulunuyor. Araç için 17, 18 ve 19 inç çaplı jant seçenekleri sunan şirket bagaj kapağı üzerine bir spoiler eklerken değişik şekilli egzoz çıkışları da sunuyor.

İç mekan için özel deri döşeme seçenekleri sunan Irmscher alüminyum pedal takımını da opsiyonel donanımlar arasına eklemiş.

Otomobilin yol tutuşunu da iyileştirmek isteyen mühendisler süspansiyon sistemini sertleştirip aracı yere 30 mm kadar yaklaştırmışlar.

Fiat Stilo


Fiat Brezilya, Stilo modelini geri çağırma kararı aldı. Son zamanlarda sayıları artışta olan bu tip haberleri duymaya alıştık fakat bu geri çağırmanın nedeni Brezilya hükümetinin Fiat'a verdiği 1.2 milyon Dolarlık ceza.

2004 yılından beri yapılan araştırmalarda bu aracın, arka tekerlek düzeneğinde yanlış işleyen parçalar nedeniyle tekerleğin araçtan ayrıldığı ve 30 civarında kazaya neden olduğu açıklandı. 8 kişinin ölümüne sebep olan bu kazalar sonucunda aracı geri çağırmamakta direnen Fiat Brezilya'ya, ülkesi hükümeti tarafından ceza verildi.

Daha önce 2006, 2007, 2008 ve 2009'da araçlarını geri çağırması resmi olarak istenen Fiat Brezilya, bu otomobillerde bir sorun olmadığını belirterek istekleri yerine getirmemişti. Verilen ceza sonrasında yapılan geri çağırmanın, devletin olay karşısında takındığı tavır sonucunda yapıldığını açıklayan Fiat Brezilya yetkilileri araçlarında bir sorun olmadığını tekrarladı.

Kia Magentis



Kia, orta sınıfta bulunan ve bazı pazarlarda Optima adıyla tanınan sedan modeli Magentis'in tamamen yenilenmiş olan versiyonunun iki adet fotoğrafını basınla paylaştı.

Sorento, Sportage ve Cadenza gibi son zamanlarda piyasaya çıkan Kia modellerinde görmeye alıştığımız şekilde oldukça tok bir görünüm sunan aracın ön tamponunda, sis farlarının hemen üzerine konumlandırılmış LED gündüz farları dikkat çekerken C sütununun şekli de ilgi çekici.

Teknik verileri veya iç mekan fotoğrafları henüz paylaşılmayan aracın motor seçeneklerinin, platform kardeşi Hyundai Sonata için sunulanlardan çok farklı olmaması bekleniyor.

14 Mart 2010 Pazar

BMW 5 Serisi Touring




BMW, yeni 5 Serisi modellerinin station wagon versiyonu olan Touring'i tanıttı.

Ne iç ne de dış tasarımında büyük bir sürpriz olmayan aracın görünümü, C sütununa kadar sedan kardeşininkiyle aynı. Bu noktadan sonra da dinamik çizgilerinde bir değişim olmayan aracın metalik renkli ve alçak konumlandırılmış tavan rayları sportif görünüme katkıda bulunuyor.

Bir önceki modelinkinden 60 litre daha büyük olan bagaj hacmi 560 litreye ulaşırken bütün modellerde standart olarak sunulan 40/20/40 oranında katlanabilen arka koltuklar sayesinde bu hacim 1.670 litreye kadar çıkabiliyor. Arka koltukların sırtlıklarını daha dik bir konumda sabitlemeye yarayan "cargo" adlı opsiyon bagaj hacmini 590 litreye çıkarırken bu hacmin daha kübik bir şekil almasına da yardımcı oluyor. 2.968 mm ile sınıfının en uzun aks mesafesini sunan aracın bagaj kapağı camıysa kapaktan ayrı bir şekilde açılabiliyor.

Elektronik donanımları arasında Start&Stop sistemi, hatalı şerit değiştirme uyarısı, şeritten çıkma uyarısı, frenleri kullanabilen radarlı hız kontrol sistemi, gece görüş sistemi, park yardımcısı, Head-Up Display ve geri görüş kamerası bulunan otomobil, bu dalda da sedan kardeşinden geri kalmazken opsiyonel donanımında sunulan panoramik tavanla donanımda bir adım önde.

Otomobilde ilk etapta dört adet motor seçeneği sunulacağını açıklayan BMW, bu motorların en güçsüzünün 520d modelinde kullanılan 2 litre hacimli turbo Diesel ünite olacağını belirtti. 184 beygir gü., 380 Nm tork üretebilen motor, aracı 8.3 saniyede 0'dan 100 km/s sürate çıkarabilirken maksimum sürati 222 km/s'e kadar çıkıyor. 100 km mesafede ortalama yakıt tüketimi 5.2 litre olarak açıklanan aracın kilometre başına yaptığı CO2 salınım miktarı 137 gram.

Serideki ikinci Diesel motorsa 530d modelinin sahip olduğu 6 silindirli, 3 litre hacimli ünite. 245 beygir güç, 540 Nm tork üretebilen motor otomobili 0'dan 100 km/s sürate 6.4 saniyede ulaştırabilirken aracın maksimum sürati 250 km/s'te elektronik olarak sınırlanmış. Ortalama yakıt tüketimi 6.3 l/100 km olarak açıklanan aracın CO2 emisyon miktarıysa 165 g/km olarak açıklandı.

Seride sunulan iki benzinli motorun her ikisi de 3 litre hacimli. 523i modelinde görev yapan atmosferik beslemeli ünite 204 beygir güç, 270 Nm tork üretebiliyor. Bu motorla 0'dan 100 km/s sürate 8.2 saniyede ulaşabilen 523i Touring'in maksimum sürati 250 km/s'te sınırlandırılmış. Ortalama yakıt tüketimi 7.8 l/100 km olarak açıklanan aracın CO2 salınım miktarıysa 183 g/km.

Şimdilik serinin en güçlü modeli olan 535i Touring'de kullanılan 3 litre hacimli motorsa turbo besleme yardımıyla 306 beygir güç, 400 Nm tork üretebiliyor. Aracı 0'dan 100 km/s sürate 6 saniyede ulaştırabilen motor ivmelenmeyi 250 km/s'te sınırlandırılan maksimum sürate kadar sürdürüyor. Ortalama yakıt tüketimi 8.5 l/100 km olarak açıklanan aracın CO2 emisyon değeriyse 197 g/km.

Modellerin tamamında 6 ileri vitesli manüel şanzıman standart olarak sunulurken opsiyonel donanımda 8 ileri vitesli otomatik şanzıman bulunuyor.