6 Şubat 2010 Cumartesi

AK Mercedes-Benz SLS AMG


Mercedes'in süper sporcusu SLS AMG'ye yeni bir yüz kazandıran firmalar arasına Almanya merkezli AK-Car Design da katıldı.

Aracın 6.2 litre hacimli v8 motoruna dokunmayan firma sadece dış görünüşü modifiye etmekle yetinmiş.

Otomobil için yeni bir ön tampon tasarlayan firma ön ızgaranın da şeklini değiştirerek ön görünümü farklılaştırmış. Yan etekleri hafifçe modifiye eden AK-Car Design, arka tamponu da baştan tasarlamış. Yeni tampona uyumlu olması için şekli değiştirilen egzoz sistemi dört çıkışa sahip. Otomobilin jant büyüklükleriyse 20 inç sınırını aşmış.

Wald Lexus LS460


Büyük Lexus modelinin gördüğü makyaj operasyonundan hemen sonra modifikasyon firmaları bu araç için geliştirdikleri kitleri müşterilere sunmaya başladılar. Bu firmalardan birisi olan Wald International LS460 için yeni bir gövde kiti sunuyor.

Tasarımı değiştirilen ön tampon ve iç kısmı siyaha boyanan ön ızgara ile dikkatleri ilk anda üzerine çakebilen otomobilin ön çamurluklarının arkasına havalandırma yarıkları açılırken Wald, bu kısma kendi logosunu koymayı ihmal etmemiş. Yan etekleri yenilenen otomobilin jant seçeneklerinin çapları 22 inçe ulaşmakta.

Arka kısımda kullanılmaya başlanan yeni tampon, hava kanalları ve bir difüzöre ev sahipliği yaparken egzoz sisteminin yeni çıkışları tamponda yer alan boşluklara göre yeniden tasarlanmış. Bagaj kapağı üzerinde bulunan küçük spoiler, arka camın üst kısmında bulunan spoiler ile birlikte kiti tamamlarken aracın 4.6 litre hacimli v8 motoruna dokunulmamış.

5 Şubat 2010 Cuma

Subaru Impreza VX


Japon üretici Subaru, 2010 Cenevre otomobil fuarında Impreza'nın VX adlı bir versiyonunu tanıtacağını açıkladı. Bir crossover olacağı duyurulan aracın fotoğrafları henüz basınla paylaşılmasa da tarifinden yola çıkarak otomobilin A.B.D. pazarında satılan (ve yukarıda resmi görülen) Outback Sport modeline benzeyeceğini söyleyebiliriz.

Verilen bilgilere göre 4.430 mm boya 1.770 mm genişliğe ve 1.520 mm yüksekliğe (Diesel model 1.515 mm) sahip olan otomobilin aks mesafesi 2.650 mm. Dört tekerlekten çekiş sistemini standart donanımında sunacak olan otomobilin kendisine özel bir ön ızgaraya ve çamurluklara sahip olacağı açıklanırken donanımda port bagaj rayları ve bagaj kapağı için bir spoiler de bulunuyor.

Aracın sahip olacağı benzinli ve turbo Diesel Boxer motorların ikisi de 2 litre hacimli.

Renault Mégane CC


Renault, uzun süredir beklenen modeli Mégane CC'nin resmi tanıtımını yaptı. 2010 Cenevre otomobil fuarında sergilenecek olan otomobil 21 saniyede açılabilen cam tavanıyla dikkat çekiyor.

Ön kısmı Mégane ailesinin diğer bireyleriyle aynı olan otomobilin arkasıyla Ford Focus CC'yi andırmakta. Bagaj kapağının ön kısmına yerleştirilmiş büyük anten tasarımın akıcılığını olumsuz etkilese de bagaj kapağının önceki modele göre küçültülmüş olması daha güzel bir görünüm sunuyor.

İç mekanı da diğer Mégane modellerinden farksız olan aracın döşemelerine yeni renk kombinasyonları eklenmiş.

Motor seçeneklerine göz atacak olursak 5 kapılı Mégane modelinden tanıdığımız ünitelerin büyük çoğunluğunu görebiliriz. Benzinli seçenekler 110 beygir güç üretebilen 1.6 litre hacimli motorla başlarken ülkemizde satışına yeni başlanan 1.4 litre hacimli, turbo beslemeli motor 130 beygir gücüyle ikinci sırada yer alıyor. 2 litre hacimli, 140 beygir gücündeki motorsa sürekli değişken oranlı şanzımanıyla (CVT) benzinli versiyonların en güçlü seçeneğini oluşturuyor.

Turbo Diesel motor seçeneklerine baktığımızda 110, 130 ve 160 beygir gücündeki motorları görüyoruz. Bu seçeneklerden en güçsüz olanı çift debriyajlı, yarı otomatik şanzımanla alınabilecek.

Ford Fusion Hybrid ve Mercury Milan Hybrid


Geri çağırma furyasına katılan son firma Ford oldu. Toyota Prius'ta baş gösteren fren arızasına benzer bir nedenden ötürü Fusion Hybrid ve ikiz kardeşi Mercury Milan Hybrid'in 2010 model yılında üretilmiş yaklaşık 18.000 örneği geri çağırılacak gibi görünüyor.

Olası arızanın nedeninin fren enerjisi geri kazanım sisteminin yerini konvansiyonel frenlere bıraktığı durumda fren pedalında baş gösteren hissizlik olduğu belirtildi. Bu durumdan haberdar olduklarını açıklayan Ford yetkilileri his kaybının frenlerin çalışmadığı anlamına gelmediğini, fakat sürücülerin kendilerini daha güvende hissetmeleri için bir yazılım güncellemesi yapacaklarını belirttiler.

Nissan 370Z Black Edition


Nissan, Japonya ve A.B.D. pazarlarından sonra Avrupa için de sınırlı üretim bir 370Z modelini tanıttı. "Z" ambleminin 40. yaş gününü kutlama amacı taşıyan modelden sadece 370 adet üretilecek.

Siyah veya Quartz gövde renklerinde sipariş edilebilen otomobilin 19 inç çaplı jantları da koyu renkli. Fren kaliperleri kırmızıya boyanan aracın gövdesinde "40th Anniversary" logoları da bulunuyor.

İç mekana geçildiğinde kırmızı renkli deri ve süet kaplamalar yolcuları karşılarken direksiyon ve orta konsolun alt kısmının deri kaplamaları birbirlerine kırmızı dikiş iplikleriyle tutturulmuş.

Araçta kullanılan 3.7 litre hacimli v6 motorsa değişmemiş. 331 beygir güç, 366 Nm tork üretebilen motor aracı 0'dan 100 km/s sürate 5.3 saniyede ulaştırırken maksimum sürat elektronik olarak 250 km/s'te sınırlandırılmış.

4 Şubat 2010 Perşembe

Ford Focus RS WRC Edition


Ford İsviçre, araçlarındaki "RS" ekinin 40. yaşını kutlamak amacıyla Focus RS modelinin özel bir versiyonunu hazırladı. 1970 yılında yarışmaya başlayan RS1600'e göndermeler yapan aracın üzerindeki şekillere internet üzerinden yapılan oylamayla karar verildi.

Sadece beyaz renkte ve resimde görüldüğü gibi gövde üzerinde değişik şekillerle üretilecek olan otomobilde siyah renkli ve 19 inç çaplı OZ Superturismo jantlar standart olarak sunulacak.

İç mekanda, Ford'un ralli pilotları Mikko Hirvonen and Jarmo Lehtinen imzalı plakalara sahip olacak otomobilden 50 adet üretilecek.

Turbo beslemeye sahip 2.5 litre hacimli motoru standart modelinkiyle aynı olan otomobil 305 beygir güç üretebiliyor.

MR Cardesign Volkswagen Touran


Alman modifikasyon firması MR Cardesign, Volkswagen'in minivan modellerinden Touran'ı tam bir sporcuya çevirdi.

Dışarıdan bakıldığında 19 inç çaplı jantları, 80 mm'ye kadar alçaltılabilen gövdesi ve kasayı boydan boya geçen çift şeridiyle dikkat çeken otomobilin modifiye edilen motoru 2 litre hacimli turbo Diesel ünite.

Elektronik kontrol ünitesi yenilenen, hava emiş yolları genişletilen ve sportif bir egzoz sistemiyle donatılan motor 223 beygir güç, 457 Nm tork üretebilmekte. Bu motorla bir Golf GTI seviyesinde performans verilerine sahip olan aracın 0'dan 100 km/s sürate ulaşması 7.1 saniye sürerken maksimum sürati 235 km/s.

Protoscar Lampo2


Lampo2'nin geliş haberi 2009'un Aralık ayında verilmişti. 2010 Cenevre otomobil fuarına çok kısa bir süre kalaysa aracın resmi teknik verileri açıklandı.

Pontiac Solstice temelleri üzerine geliştirilen roadster iki adet elektrik motoruna sahip. Toplam güçleri 408 beygir olan motorların karma maksimum tork değeriyse 640 Nm. 32 kWs kapasiteli pilleri toplam 280 kg ağırlığında olan otomobilin toplam ağırlığıysa 1580 kg.

Maksimum sürati 200 km/s'te sınırlandırılan otomobilin menzili 200 km'nin üzerine çıkabiliyor. 0'dan 100 km/s sürate 5 saniyede ulaşabilen aracın şarj edilmesi için dört ayrı yöntem bulunuyor. Bu yöntemlerin en hızlısı olanla 10 dakikalık şarj sonunda 100 km menzile kavuşmak mümkün.

Toyota Prius


Toyota'nın sorunları bitmiyor. Gaz pedalı sorununun ardından üreticinin 3. nesil Prius modellerinde de ABS sorunu bulunduğu saptandı. Müşteri şikayetleri üzerine harekete geçen A.B.D. ulusal ulaşım güvenliği kurumu (NTSB) Prius'u test etmeye başladıktan birkaç gün sonra Toyota'dan açıklama geldi.

3. nesil Prius modellerinin ABS modülünde bir sorun olduğunu ve bu nedenle aracın bazı durumlarda frene geç tepki verebileceğini belirten Toyota yetkilileri 2010 yılında üretilen modellerde bu sorunun aşıldığını dile getirdi. Araç için herhangi bir geri çağırma operasyonu başlatılmazken Toyota'nın bu problemden haberdar olması ve müşterilerine bir uyarıda bulunmaması soru işaretleriyle karşılandı.

Chevrolet Cruze SS


Chevrolet, başarılı modeli Cruze'un sportif görünümlü "SS" versiyonunu tanıttı. Şimdilik sadece Singapur pazarında satılacak olan araç yalnızca görsel modifikasyona uğramış.

Altında bir splitter bulunan sportif tasarımlı yeni bir ön tampona sahip otomobilin arka tamponu da makyajlanmış. Bagaj kapağı üzerine bir spoiler entegre edilirken 17 inç çaplı jantlar standart donanımda sunulmaya başlanmış. Yan etekleri de genişletilen aracın üzerindeki çift şerit gözlerden kaçmıyor.

Bu donanımların yanında normalde aksesuar listesinde bulunan ışıklı marşpiyeler de aracın standart donanımına eklenmiş.

Chevrolet Cobalt


Şu sıralar üreticilerin başları geri çağırma operasyonlarıyla dertte. Toyota'nın milyonlarca otomobilini geri çağırmasının ardından Honda'da yaklaşık 650.000 aracını geri çağırmıştı. Şimdiyse sıra Amerikalı üreticilerde.

Japonların son zamanlardaki sendelemelerini kendi satışlarını artırmak için kullanan GM'in Chevrolet kolu Cobalt ve Cobalt SS modellerinde oluşabilecek bir hidrolik direksiyon problemiyle boğuştuğunu açıkladı. Bazı hallerde sürücünün araç kontrolünü tamamen kaybetmesine neden olabileceği söylenen sorun kendisini 2005 ve 2009 arasında üretilen yaklaşık 905.000 araçta gösterebilmekte.

3 Şubat 2010 Çarşamba

Seat Ibiza ST


IBZ konseptiyle 2009 Frankfurt otomobil fuarında Ibiza ST'nin seri üretimde neye benzeyeceğini sergileyen Seat, 2010 Cenevre otomobil fuarında bu aracın seri üretime hazır modellerini sergileyecek.

Bagaj kapağı açıldığında aracın şapkalığı da yukarıya kalktığı için uzatılmış bir hatchback yorumunu yapabileceğimiz aracın görünümünde büyük bir sürpriz bulunmuyor. IBZ konseptinin genel hatlarını alan aracın c sütununa kadar olan kısmı beş kapılı Ibiza modelleriyle aynı. Stop lambaları diğer Ibiza modellerininkinden büyük tasarlanan ST, 4.23 metre boya ve 430 litre bagaj hacmine sahip. Arka koltukları yatırılabilen otomobilin bagaj zemini de çift katlı olarak tasarlandığından hacmi bu şekilde artırmak da olası.

Otomobilde ilk etapta sunulacak olan motorlar ve güç seviyeleri şöyle:

Benzinli: 1.2 litre hacimli, 70 beygir. 1.4 litre hacimli, 85 beygir. 1.2 litre hacimli TSI, 105 beygir.

Turbo Diesel: 1.2 litre hacimli, 75 beygir. 1.6 litre hacimli 90 ve 105 beygir. Seçenekler arasına ilerleyen aylarda 2 litre hacimli TDI motorun da katılması bekleniyor.

Cargraphic Porsche Panamera Turbo


Alman modifikasyon firması Cargraphic, Porsche Panamera Turbo için geliştirdiği modofikasyon kitini tanıttı.

Süspansiyon ve fren modifikasyonunun yanında çapları 22 inçe kadar büyüyebilen jantları donanımda sunan firma çift turbo beslemeye sahip 4.8 litre hacimli v8 motor üzerinde de küçük oynamalar yapmış. Çalışma sonrasında maksimum gücü 550 beygire, torkuysa 775 Nm'ye yükselen otomobilin 0'dan 100 km/s sürate ulaşma süresi 4.1 saniyeye gerilerken maksimum sürat 303 km/s'te kalmış.

VR-01


Büyük takımlar araçlarını birbiri ardına Valencia'da sergilerken Formula 1'e 2010 sezonunda merhaba diyecek olan Virgin Racing'in ilk otomobili VR-01 internet üzerinden tanıtıldı.

Yeni takımların motorunu tedarik eden Cosworth bu araç için de kollarını sıvarken otomobilin tasarımında oldukça ilginç bir yol izlenmiş. Uzun burun kısmı dikkat çeken aracın tasarımı, uzun zamandır rüzgar tüneli kullanılmadan yapılan ilk gövde tasarımı olma özelliğini taşıyor. Tasarımın tamamı bilgisayar kullanılarak yapılmış.

Bu arada takımın pilotları da resmen Timo Glock ve Lucas Di Grassi olarak açıklandı.

Lumma CLR X 650 M


Standart olarak çift turbo beslemeye sahip olan 4.4 litre hacimli bir v8 motor kullanan BMW X6 M, modifikasyon şirketlerini mıknatıs gibi kendisine çeken bir araç haline geldi. 2.3 ton ağırlığa sahip bu otomobili modifiye eden şirketler arasına Lumma Design da katıldı.

Kapsamı geniş tutulmuş bir gövde modifikasyonuna uğramış olan araçta yeniden tasarlanmış ön tampon, bir splitter ve LED gündüz farlarına ev sahipliği yapıyor. Farlarının üzerine bulunan kaşlar karbon fiber motor kaputu ve siyaha boyanmış BMW böbrekleriyle birlikte ön görünümdeki değişiklikleri tamamlıyor.

Yan kısıma geçildiğinde aracın genişleyen çamurluk ve yan etekleri dikkat çekerken 23 inç çaplı jantlar heybetli görünüme katkıda bulunuyor. Arka çamurlukların hem önüne hem de arkasına hava kanalları açan Lumma tasarımcıları arka kısımda da değişimi sürdürmüşler. Standart modellerde bulunanlardan daha koyu renkli stoplarla donatılan aracın baştan tasarlanmış arka tamponunun altında bir difüzör bulunuyor. Bagaj kapağında küçük bir spoiler sunan Lumma istenirse bu ekipmanın üzerine daha büyük bir spoiler de koyabiliyor.

Süspansiyon ve fren sisteminde de modifikasyona gidilen aracın motoruysa artık 650 beygir güç, 830 Nm tork üretebiliyor. 0'dan 100 km/s sürate ulaşması sadece 4.5 saniye süren aracın maksimum süratiyse 312 km/s olarak açıklandı.

WB Mercedes-Benz E63 AMG


İşte A.B.D. merkezli firma Wheels Boutique tarafından hafifçe modifiye edilmiş bir Mercedes E63 AMG modeli.

6.2 litre hacimli v8 motorunda bir değişiklik yapılmamış olan otomobilin yol tutuşuyla ilgili geliştirmeler yapılmış. Öncelikle süspansiyon sistemi 25 mm alçaltılan otomobil 20 inç çaplı jantlarla donatılmış. Bu jantlara uygun lastiklerse ön aksta 255-30, arkadaysa 285-25 ölçülerinde.

Seat Ibiza Ecomotive 1.2 TDI


2010 Cenevre otomobil fuarında en cimri versiyonunu tanıtacak olan Seat bu aracın teknik özelliklerinin bir kısmını basınla paylaştı.

Kardeşi Volkswagen Polo'da da kullanılan 1.2 litre hacimli turbo Diesel motorla donatılan araç 75 beygir güç ve 180 Nm tork üretebilmekte. 100 km mesafede ortalama yakıt tüketimi 3.3 litre olarak açıklanan otomobilin CO2 salınım miktarıysa kilometre başına 87 gram.

Kia Sportage


Kia, 2011 model yılında piyasaya sürmeyi planladığı Sportage modelinin ilk resmi fotoğraflarını basınla paylaştı.

Eski Audi tasarımcısı Peter Schreyer liderliğinde şekillendirilmiş gövdesi güncel modelinkinden çok daha çekici görünen aracın dar cam yüzeyleri güçlü görünüme katkıda bulunuyor.

Henüz teknik veriler açıklanmasa da araçta, kardeşi Hyundai ix35'te kullanılan motorların bulunacağını söyleyebiliriz.

Peugeot 207 S16


Peugeot, Kris Meeke tarafından IRC'de (Intercontinental Rally Challeng) kazanılan başarıyı sınırlı üretim bir 207 modeliyle kutluyor. Sadece İngiltere pazarı için 250 adet örneği üretilecek olan otomobilin dış görünümü RC Cup modellerininkine benzetilmiş.

Yenilenen ve hava kanalları gümüş renkli ızgaralarla kaplanan ön tampon, 17 inç çaplı jantlar, alt kısmına bir difüzör yerleştirilen arka tampon ve bagaj kapağı üzerindeki spoiler aracın sportif donanımları olarak dikkat çekerken yan yüzeylerde bulunan büyük çıkartmalar araca özel parçalar.

İç kısımda da bu modele özel logolar dikkat çekerken aracın 1.6 litre hacimli motoru ne 175 ne de 150 beygir güç üretebilen turbo beslemeye sahip ünitelerden seçilmiş. Bunun yerine atmosferik beslemeye sahip olan motor 120 beygir güç üretebiliyor. Otomobilin 0'dan 100 km/s sürate ulaşması 10.7 saniye sürerken maksimum sürati 201 km/s olarak açıklandı. Bu motorla ortalama tüketimse 100 km mesafede 6 litre.

MANSORY Porsche 911 Turbo


Güçlü otomobiller üzerinde yaptığı modifikasyon çalışmalarıyla ismini duyuran İsviçre merkezli firma MANSORY, 997 kasa kodlu Porsche 911 Turbo modeli için hazırladığı performans kitini tanıttı.

MANSORY tarafından modifiye edilen diğer markalarda olduğu gibi üzerinde bolca karbon fiber kullanılan otomobilin her iki tamponu da baştan tasarlanırken hava emiş yarıkları daha verimli bir şekilde kullanılmış. Ön tamponun altına bir splitter ekleyen firma yan etekleri de biraz daha genişletmiş. Yol tutuşun iyileştirilmesi için arkada bulunan spoiler çok daha büyük olan sabit bir üniteyle değiştirilirken jantların çapı 20 inçe çıkarılmış.

Şekilleri değiştirilmeden sadece karbon fiber olanlarıyla değiştirilen parçalarsa bagaj kapağı, yan ayna korumaları ve arka tekerleklerin önünde bulunan hava yarıkları.

İç mekan renkleri konusunda müşteriye neredeyse sınırsız bir palet sunan MANSORY, deri, Alcantara ve karbon fiberin bolca kullanıldığı tasarımları hazır bulunduruyor.

Fren ve süspansiyon sistemi modifiye edilmiş olan otomobilde manifolduyla beraber tamamen yenilenmiş bir egzoz sistemi de görev yapmakta.

2 Şubat 2010 Salı

Toyota


Toyota'nın dertleri yakın zamanda bitecekmiş gibi görünmüyor. Japon üretici, gaz pedalının basılı konumda kalabilme riskinden ötürü A.B.D.'de 3.4, Avrupa'da 1.8 milyon otomobilini geri çağırdıktan sonra şimdi de Latin Amerika, Ortadoğu ve Afrika pazarlarında sattığı toplam 180.000 aracı geri çağırıyor.

Geri çağırmanın sebebi değişmezken çağırılan araçlar 2005 ile 2010 yıllar arasında üretilmiş Avalon ile 2009 ve 2010 yılları arasında üretilmiş Sequoia modellerini kapsıyor. Verilen bilgilere göre 180.000 aracın 40.000'i Ortadoğu pazarında satılırken Afrika pazarında 80.000, Latin Amerika'daysa yaklaşık 60.000 adet örneği bulunmakta.

Renault Wind


Fransız üretici Renault, 2010 Cenevre otomobil fuarında küçük bir roadster konsepti sergileyeceğini duyurdu.

Gelecekte üretilmesi düşünülen bir Twingo CC'nin ön çalışması olarak düşünebileceğimiz araç sadece 3.83 metre uzunluğunda. 12 saniyede açılıp kapanabilen tavanı kendisine ayrılan bir bölmeye girdiğinden bagaj hacmi 270 litrede sabit kalıyor.

1 Şubat 2010 Pazartesi

Platinum Lamborghini Murciélago LP640


A.B.D. merkezli modifikasyon şirketi Platinum Motorsport, Lamborghini Murciélago LP640 için hazırladığı aerodinamik paketi tanıttı.

PREMIER 4509 adlı kitte tamamen yeniden tasarlanan ön tampon, genişletilmiş hava kanallarına sahip yan etekler ve altına difüzör eklenmiş arka tampon görev yaparken 20 inç çaplı jantlar ve yeni bir egzoz sistemi ekstra ücret karşılığında araca eklenebiliyor.

Volvo S80 ve V70


Motor küçültme trendine yavaş yavaş uymaya başlayan Volvo, 203 beygir güç, 300 Nm tork üretebilen turbo beslemeye sahip 2 litre hacimli benzinli motorun ardından büyük sedan ve station wagon modelleri S80 ve V70'te yeni bir motor kullanmaya hazırlanıyor.

Aslında bu motor, Peugeot, Citroën ve Ford'un kompakt modellerinde görmeye alıştığımız 1.6 litre hacimli turbo Diesel motordan başkası değil. 109 beygir güç, 240 Nm tork üretebilen motor, kompakt araçlarda tatminkar şürüş performansı gösterirken bu büyük kasalı araçlarda sportif tatlar aramak pek mümkün görünmüyor.

Motoru bu iki araca monte ederken yeni bir akü şarj sistemi kullanmaya başlayan Volvo mühendisleri klima kompresörü ve alternatörün bağlantılarını da yenileyerek araçların 100 km mesafede tükettiği ortalama mazot miktarını 4.5 litreye çekmeyi başarmış. Bu sayede kilometre başına yapılan CO2 salınım miktarı 119 grama inerken Türkiye için asıl sevindirici haber bu araçların ÖTV miktarlarının minimum seviyeye gerilemiş olması.

Infiniti FX Limited Edition


Nissan'ın lüks araç markası Infiniti, FX37S ve FX50S modellerini temel alan iki adet sınırlı üretim model tanıttı.

Toplam 100 adet örneği üretilecek olan araçlar standart olarak çizilmeye dayanıklı siyah renkte üretilecekler. Opsiyonel renk olarak sadece beyazı sunan araç dışarıdan bakıldığında koyu renkli ve 21 inç çaplı özel tasarım jantlardan, dalga şekli verilmiş ön ızgaradan, ön çamurlukların arkasında bulunan hava ızgaralarından, standart donanımda sunulan port bagaj çıtalarından ve koyulaştırılmış farlardan tanınabilecek.

İç mekana geçildiğinde diğer araçlarda opsiyonel donanımda sunulan Connectiviti+ teknoloji paketi dikkat çekiyor. Entegre navigasyon, iletişim ve eğlence sistemi olarak tanımlayabileceğimiz donanım 11 hoparlöre sahip Bose ses sistemi, Bluetooth, iPod bağlantısı ve 10 GB kapasiteli bir sabit diski içerisine alıyor. Elektrik ayarlı, ısıtmalı ve soğutmalı ön koltukları da standart donanımında sunan araçta anahtarsız giriş ve motor çalıştırma sistemi de bulunuyor.

İç mekana girerken marşpiyelerin üzerinde bulunan ışıklandırmalı Infiniti yazıları, sizi bekleyen lüks mekanı haber verir gibiler. İçeriye adımınızı attığınızda sizi karşılayan siyah renkli deri ve Alcantara döşemeler ile karbon fiber kaplamalarsa sportifliği vurgulayan detaylar.

Motor olarak standart versiyonlardan farkları olmayan araçlardan FX37S'te kullanılan 3.7 litre hacimli v6 motor 320 beygir güç üretebilirken FX50S'te bulunan 5 litre hacimli v8 390 beygir gücünde. 7 ileri vitesli otomatik şanzımanla donatılmış olan araçlarda direksiyonun arkasındaki magnezyum pedallar kullanılarak manüel değişim de sağlanabiliyor.

Sadece Avrupa pazarında satılacak olan bu 100 aracın donanımları arasında sunroof ve aracın dört yanını da gözetleyebilen kamera sistemi bulunuyor.

STR5


İşte Scuderia Toro Rosso'nun 2010 yılında Formula 1'de yarıştıracağı otomobil: STR5.

Valencia'da yapılan tanıtımda dikkatleri çeken en önemli tasarım detayı aracın arka kısmına doğru uzayan yüzgeç benzeri yapı. Diğer takımların da bir kısmı tarafından kullanılan yapı dışında gövdenin, ön lastikler arasında kalan kısmında bulunan ek splitter parçaları dikkat çekiyor.

Ferrari'den alınan motor ve şanzıman haricinde tamamen Toro Rosso tarafından geliştirilmiş ilk otomobil olma özelliği taşıyan STR5'in pilotlarıysa Sébastien Buemi ve Jaime Alguersuari olacak.

Mazda MX-5 20th Anniversary Edition


Japon üretici Mazda, gezegenin en çok satılan roadster modeli MX-5'in 20. yaş günü anısına özel bir model üreteceğini açıkladı. 2010 Cenevre otomobil fuarında tanıtılacak olan otomobil sadece 1.8 litre hacimli motorla ve kumaş tavanla üretilecek.

Dış mekanda aracı tanıyabilmemizi sağlayan ayrıntılar krom kaplı kapı kolları, krom çerçeveli sis farları, 17 inç çaplı jantlar, 20th Anniversary logoları ve ön tamponun hava alma yarığını çevreleyen krom çıta ile sınırlı. Otomobilin donanımında yapılan en büyük yenilikse ön kule gergisi.

Sadece Avrupa pazarı için üretilecek olan bu otomobil beyaz ve kırmızının yanında MX-5 için yeni bir renk olan özel lacivert renkle de sipariş edilebilecek. İç döşemeleri de gövde rengine uyumlu olan araçtan toplam 2000 adet üretilecek.

Williams FW32


2010 yılında pistlerde göreceğimiz araçlar arasında eski tasarımına en sadık kalanlardan birisi Williams'ın FW32 modeli.

Renault ve BMW Sauber gibi büyük sponsor değişiklikleri yaşamayan Williams, geçen sene sahip olduğu mavi-beyaz renk ikilisini 2010 yılında da kullanacak. Sponsorlar arasına lojistik firması GAC eklenirken aracın üzerindeki Williams Hybrid Power reklamları dikkat çekiyor. 2010 yılında seri üretim bir otomobilde kullanılabilecek bir hibrit sistemi olan Williams Hybrid Power 2009 yılında basına tanıtılmıştı.

2009 yılının sonlarında kesinleşen pilotlar Rubens Barrichello ve Nico Hülkenberg ile birlikte takımın yeni test pilotu Valtteri Bottas da tanıtıldı. Finlandiya asıllı olan pilot henüz 20 yaşında.

MGP W01


Mercedes Grand Prix takımının uzun süredir beklenen resmi araç tanıtımı Valencia'nın Ricardo Tormo pistinde yapıldı.

Ross Brawn ile birlikte pilotlar Michael Schumacher ve Nico Rosberg'in de hazır bulundukları tanıtımda aracın tasarım detayları ortaya çıktı.

Tahmin edildiği gibi 2009 sezonunda yarışan Brawn GP araçlarına benzemeyen otomobil şu ana kadar tanıtılan araçlardan da oldukça farklı bir görünüme sahip. Düşük burun tasarımı dikkat çeken aracın üstte bulunan hava kanalı oldukça alışılmadık bir şekil alırken bu kısmın arkasında bulunan kısım, Mclaren ve Renault gibi yüzgeç şeklinde bırakılmayıp aşağıya doğru açılı tasarlanmış.

BMW M3 Competition Package


Alman üretici BMW, 2009 yılında M3 modelinin GTS adlı bir versiyonunu üreteceğini açıklamıştı. Bu versiyonun A.B.D. pazarında satılmayacak olması nedeniyle bu ülkeye özel bir paket yaratan üretici, bu paketin neler içereceğini resmi olarak duyurdu.

Dışarıdan bakıldığında versiyona özel tasarımlı 19 inç çaplı jantlarla kendisini belli edecek olan paket dahilinde aracın süspansiyon sisteminde oynamalar yapılarak hem daha sert hem de 10 mm daha alçak olması sağlanmış. Sportif sürüş için denge kontrol yazılımları da yenilenen otomobil

Bu değişimler sonucunda şimdiye kadar üretilmiş en iyi yol tutan M logolu araç olacağı söylenen otomobilin opsiyon paketi 2.500 Dolar karşılığında sedan ve coupé versiyonlar için alınabilecek.

Lamborghini Murciélago LP650-4 Roadster Edition Black


İşte sahip oldukları Lamborghini Murciélago LP650-4 Roadster'ın biraz daha kişiye özel olmasını isteyenlerin dikkatini çekebilecek bir otomobil.

Motorunda bir değişiklik yapılmamış olan aracın mat siyah boyası ve 3 parçalı, 19 inç çaplı jantları dış tasarımında değişen ayrıntılar. Jantlarla beraber kaliperler ve logolar gibi ayrıntılarda kullanılan turuncuysa siyah renkle kontrast oluşturmakta.

İç mekanda da kullanılan turuncu rengin yanında aracın küçük kabinine sığdırılmış büyük bir ses sistemi bulunmakta. Bu sistemin gücünü, bir düzine hoparlörün yanında her biri 800 Watt kapasiteli iki subwoofer ile donatıldığını söylersem anlatabilmiş olurum sanırsam.

Renault R30


2009 yılında skandallarla çalkalanan Renault F1 takımı, 2010 yılında pistlere süreceği aracı R30'u İspanya'da tanıttı.

Araçla birlikte tanıtılan pilotlar arasında geçtiğimiz yıl GP2 organizasyonunu ikincilikle bitiren ve büyük bir sponsor desteği olduğu söylenen Rus Vitaly Petrov dikkat çekerken diğer pilot, önceden de açıklandığı gibi Robert Kubica olacak.

Klasik Renault modellerinin yarışlarda kullanmış olduğu sarı ve siyah renklere boyanan otomobilin test pilotlarıysa Jerome d'Ambrosio ve Ho-Ping Tung olacaklar.

BMW Sauber C29


Formula 1 2010 sezonu yaklaştıkça takımların araç tanıtımları da hız kazanıyor. Kervana en son katılan araçlardan birisi de Sauber'in C29'u oldu.

Valencia'da bulunan Ricardo Tormo pistinde tanıtılan aracın üzerinde, sürücülerinin isimleri olan Pedro de la Rosa ve Kamui Kobayashi haricinde bir reklam bulunmasa da her iki pilotun da takıma sponsor getirdiği biliniyor.

İsmi halen resmi olarak BMW Sauber olan takımın Ferrari motoru ve şanzımanı kullanması da ilginç.

31 Ocak 2010 Pazar

Renault Mégane


Renault, tanıtımını 2009 yılının Nisan ayında yaptığı 1.4 TCe adlı benzinli motorla donattığı Mégane ve Mégane Coupé modellerini sonunda Türkiye piyasasına sürdü.

1.4 litre hacimli motor turbo besleme yardımıyla 130 beygir güç, 190 Nm tork üretebiliyor. Bu motorla donatılan Mégane modelleri maksimum 200 km/s sürate ulaşabilirken Mégane Coupé'nin maksimum sürati 205 km/s olarak açıklandı. Her iki araçta da 6 ileri vitesli manüel şanzıman standart donanımda sunulurken ikisinin de 0'dan 100 km/s sürate ulaşması 9.6 saniye sürmekte.

Impressor adlı donanım seçeneğiyle ithal edilen araçlarda 17 inç çaplı jantlar, direksiyonel Bi-Xenon farlar, far yıkama sistemi, park yardımcısı, 8 hoparlörlü, CD ve MP3 çalabilen müzik sistemi, deri direksiyon simidi ve karbon fiber görünümlü kaplamalar standart olarak sunuluyor.

Kampanyalı anahtar teslim fiyatları Mégane için 44.900, Mégane Coupé içinse 47.100 TL olarak belirlenmiş. Beş kapılı modelde elektrikli açılabilen panoramik tavan 2.100 TL, navigasyon sistemiyse 1000 TL farkla alınabiliyor. Coupé modellerdeyse sabit bir cam tavan opsiyonu ilk defa bu versiyonda sunulmaya başlandı. 1.400 TL farkla alınabilen bu opsiyonun yanında siyah deri döşeme 3.150, navigasyon sistemiyse yine 1000 TL farkla alınabiliyor.

Bu iki modelin yanında 1.5 litre hacimli turbo Diesel motorla donatılmış Mégane Coupé modelleri de artık Impressor adlı donanım paketiyle alınabilecek.

PSA


Toyota'nın, gaz pedalı arızası nedeniyle Avrupa'da geri çağırdığı araçlar arasına Aygo'yu da katması Fransız PSA grubunu harekete geçirdi.

Gruba bağlı üreticiler Peugeot ve Citroën, Aygo'nun teknik ikizi konumunda olan ve aynı fabrikada üretilen 107 ve C1 modellerini geri çağırdılar.

PSA'nın geri çağırdığı araçlar da Aygo modelleri gibi Şubat 2005 ile Nisan 2009 tarihleri arasında üretilen örnekler.